ציורי אומנות ומתכוני שפים: לוח השנה של אלו"ט במכירה מיוחדת

13 שפים מכל רחבי הארץ התגייסו ליצירת לוח השנה החדש של האגודה הלאומית לילדים אוטיסטים. התוצאה: אוגדן מתכונים מושלם לחג, עבודות אומנות ייחודיות ועל הדרך גם תרומה לילדי אלו"ט. לא תרכשו?

מימין לשמאל: יובל בן נריה, רן שמואלי, חיים כהן
מימין לשמאל: יובל בן נריה, רן שמואלי, חיים כהן
6 בספטמבר 2016

לוח השנה של אלו"ט הוא למעשה גלריה שנתית של אמנים אוטיסטים. במהדורה השנתית (2016-2017) כל חודש ילווה במתכון של שף מוביל בארץ, שהותאם לחגי ישראל ועונות השנה. מלבד המתכון והציור שהם רווח אישי, קניית לוח השנה מהוה תרומה לעמותת אלו"ט. מתוך 12 החודשים, בחרנו שלושה מתכונים שאהבנו במיוחד:

קציצות דגים עם קארי עגבניות // יובל בן נריה (4 מנות)

קציצות דגים בקארי. צילום: אלו"ט
קציצות דגים בקארי. צילום: אלו"ט

מצרכים לקציצות:

4  פילה דג לבן טחון
צרור כוסברה קצוץ
1 כפית ג'ינגר מגורר
1 כפית צ'ילי ירוק קצוץ דק
קורט קינמון טחון
קורט כמון טחון
1 כף שטוחה מלח

אופן ההכנה:
מערבבים את כל החומרים בקערה עד לקבלת מסה אחידה.

מצרכים לקארי העגבניות:

200  גרם חמאה
קורט זרעי חילבה
1 כף שטוחה של גארם מסאללה
1 כפית אבקת קארי צהוב
2  קופסאות עגבניות קלופות משומרות
2  כפות חומץ סיידר תפוחים
1 כף שטוחה מלח דק
1 כפית שאטה גרוס
2 כפות סוכר

אופן ההכנה:

מניחים סיר על להבה בינונית וממיסים את החמאה. מוסיפים את זרעי החילבה ומטגנים כדקה או עד שמזהיב. מוסיפים את הגארם מסאללה ואבקת הקארי ומטגנים כדקה נוספת. מוסיפים את יתר המרכיבים ומבשלים כשעה על אש קטנה. טוחנים לרוטב חלק בעזרת בלנדר מוט.

הכנת המנה:

מחממים את הרוטב בסיר לבעבוע עדין. יוצרים כדורי פינג פונג קטנים מהמסה ומניחים ברוטב החם, מבשלים כ-30 דקות על אש נמוכה.

יובל בן נריה עם תדהר אהרוני מאלו"ט. צילום: שלומי מזרחי
יובל בן נריה עם תדהר אהרוני מאלו"ט. צילום: שלומי מזרחי

תדהר אהרוני

כתף טלה באורז // חיים כהן (4 סועדים)

חיים כהן. צילום: איליה מלניקוב
חיים כהן. צילום: איליה מלניקוב

המצרכים:

1  כתף טלה (לבקש מהקצב לחתוך אותה לחתיכות של כ 4 – ס"מ)
4  כוסות אורז פרסי
1/2  כפית כורכום
1/2  כפית כמון
1  כפית פלפל שחור
1/2  כפית אגוז מוסקט
1/2  כפית זנגוויל
1  בצל קצוץ לקוביות
5  גזרים מגורדים בפומפיה בחלק הגס
1  כפית סוכר
1/2  כוס שמן
5  כפות גדושות של מלח גס
מלח לפי הטעם

הכנת הבשר:

משרים את הבשר במלח הגס למשך חצי שעה.  שוטפים את הבשר מהמלח ומניחים אותו בסיר עם הבצל ואגוז המוסקט. מכסים במים כחמישה ס"מ מעל הבשר, מוסיפים מלח ומבשלים כמו מרק כשעתיים עד שהבשר רך.  מסננים.

המשך הכנה:

מחממים סיר עם שמן.  מאדים את הגזר. מוסיפים סוכר ובוחשים כחמש דקות. מוסיפים אורז. מערבבים פנימה את הבשר.  בקערה עם שש כוסות מים רותחים ועוד 3 כפות שמן מערבבים את התבלינים ומוסיפים לסיר.  מביאים לרתיחה. טועמים ומתקנים תיבול של מלח. מנמיכים את האש למינימום ומבשלים בסיר סגור כ 30-40- דק'. מגישים על צלחת מרכזית.

סלט טאבולה פיצוחים // ארז קומרובסקי

--ארז-קומרובסקי-צילם-עודד-מרום_p

המצרכים:

1/2 כוס פיסטוקים קלויים
1/2  כוס גרעיני חמניה קלויים
1/2  כוס צנוברים קלויים
2  כוסות נענע קצוצה דק
3  כוסות פטרוזיליה קצוצה דק
2  כוסות בצל ירוק קצוץ דק
מיץ מ 2-3 לימונים
1/3  כוס שמן זית עדין
מלח-ים גס לפי הטעם
פלפל לבן גרוס לפי הטעם

אופן ההכנה:

מערבבים את כל העשבים שקצצתם יחד עם מיץ לימון, מלח ופלפל. מערבבים את הפיצוחים. מטפטפים מלמעלה שמן זית ומגישים.

רבעי עוף ברוטב תפוזים, חומץ בלסמי ושום אפוי // רן שמואלי

השף רן שמואלי (צילום: איליה מלניקוב)
השף רן שמואלי (צילום: איליה מלניקוב)

המצרכים:
8  יחידות רבעי עוף – חלקים תחתונים בלבד
2  בצלים בינוניים
5  תפוזי דם אדומים.  אם אין, תפוזים רגילים
1/4  כוס חומץ בלסמי
2  ראשי שום גדולים – אחד לרוטב והשני לקישוט
צרור טימין קטן
2  כוסות מרק עוף בייתי (לא מרק מאבקה)
2  כפות סוכר חום כהה או דבש
מלח, פלפל שחור גרוס
מעט שמן זית לטיגון

הכנת הרוטב:

אופים את השום על מלח גס עם הקליפה כ-20 דקות בחום בינוני- גבוה. כשמתרכך- מוציאים את התוכן במעיכה ושומרים בצד.  מפרקים את השום השני ל"שיניים" ושומרים להגשה. מקלפים בקולפן את קליפת התפוז מ-3 תפוזים (לא עם החלק הלבן),  פורסים לרצועות דקיקות וסוחטים את המיץ. מקלפים ומפלטים (מוציאים את תוכן הפלחים) את שני התפוזים הנותרים).

הכנת העוף:

מקלפים את הבצלים וחותכים לסהרונים בעובי של פלחי תפוז דקים. במחבת עמוק מטגנים בשמן זית מכל הצדדים את רבעי העוף עד שישחימו ומניחים בצד. מטגנים את הבצלים החתוכים. כשהם מתחילים להשחים על אש גבוהה, בוזקים 2 כפות סוכר חום כהה. כשמתחיל להתהוות קרמל, מוסיפים מיץ תפוזים וחומץ בלסמי, מביאים לרתיחה. מוסיפים את מרק העוף, את מחית השום, את פלחי התפוזים, מעט מלח ופלפל והטימין ומרתיחים.

בישול והרכבת המנה: 

מסדרים בסיר את רבעי העופות. מבשלים 30 דקות בסיר מכוסה. מוציאים את העופות וממשיכים  להרתיח את הרוטב עד שיצטמצם ב- 50%. מוסיפים את קליפות התפוזים ומשלימים תיבול. יוצקים את הרוטב על העופות ומקשטים בשיני שום עם הקליפה וגבעולי טימין.

במיה עם לימונים כבושים, עגבניות שרי וצ'ילי חריף // רותי רוסו

רותי רוסו. צילום: מרב בן לולו
רותי רוסו. צילום: מרב בן לולו

המצרכים:
250  גרם במיה צעירה שלמה, ללא הגבעול
60  מ"ל שמן זית
50  גרם לימונים כבושים חתוכים לקוביות
15  עגבניות שרי מתוקות חצויות
5  שיני שום קלופות חצויות
1/2  בצל סגול פרוס
צ'ילי ירוק חתוך גס לפי הטעם
מלח ופלפל

אופן ההכנה:
מחממים את שמן הזית במחבת סוטז על אש גדולה. מוסיפים את הבמיה ומקפיצים כ- 10 דקות. מוסיפים את יתר הירקות ומבשלים תוך כדי ערבוב עוד 10 דקות. מתבלים במלח ופלפל. מגישים עם טחינה טובה ליד. ניתן להכניס לתוך המנה קציצות קטנות (בשר או צמחוניות) או 50 גרם חמאה לקראת הסוף להעשרת הטעם.

לעיון בכל דפי הלוח לחצו כאן, לרכישת לוח השנה ליחידים או קבוצות:  052-3646565

  1. [tmwdfpad]