"קאנום": שוק הכרמל זוכה במקדש חדש של קינוחים תאילנדים

מתי נקש, האדם שעומד מאחורי "גברת קוטייאו", פתח מקום שכולו קינוחים תאילנדים אותנטיים מבלי להתפשר או להתנצל, ואולי ברגע הראשון תשאלי את עצמכם 'מה אני אוכל ולמה יש פה ביצה?', אבל רגע אחר כך כבר תגידו 'אני רוצה עוד מהמתוק המתוק הזה'
שולחנות נירוסטה נמוכים, כיסאות פלסטיק צבעוניים, סירי מתכת מצלצלים וכלי הגשה מפלסטיק. רגע, האם אנחנו בתאילנד? אה לא, פשוט הגענו לשוק הכרמל, לקונדיטוריה-פטיסרי התאילנדית החדשה מבית מתי נקש (גברת קוטייאו) – "קאנום". המקום המקורי, שנפתח בסוף השבוע האחרון, ילמד אתכם שקינוחים תאילנדיים לא מסתכמים במנגו סטיקי רייס ובבנה רוטי. אדרבא, מדובר במטבח קינוחים עשיר, רחב ומגוון. ומעבר לכך, מרבית הקינוחים הם טבעוניים, ללא גלוטן וללא לקטוז – כך לפי המתכונים התאילנדים המקוריים. הקיץ הזה הולך להיות טעים.
>> תל אביב עושה מזה סלט: 8 סלטים עונתיים שמצדיקים יציאה למסעדה
אם באותנטיות עסקינן, התיאור בפסקה הקודמת בא להדגיש שהמראה של המקום, שממוקם מסביב לגברת קוטייאו, ממש נותן תחושה שאתם בתאילנד – בין אם באחד הכפרים או בשוק של בנגקוק. גם הטעמים, כיאה לרף שקבע נקש עצמו, נאמנים למקור מבלי להתחנף לחיך הישראלי. כמו שבגברת קוטייאו החריפות היא לא מתנצלת, כאן הטעמים, המרכיבים וחומרי הגלם הם מאה אחוז תאילנד. ואולי ברגע הראשון תשאלי את עצמכם 'מה אני אוכל ולמה יש פה ביצה?', אבל רגע אחר כך כבר תגידו 'אני רוצה עוד מהמתוק המתוק הזה'.
״הרבה מחומרי הגלם הבאתי ממש עכשיו איתי מתאילנד", מסביר לנו נקש. "המכולה נתקעה במכס, אז נסעתי והבאתי לבד. לא רציתי להתפשר על תחליפים או שאחד הקינוחים יהיה לא לפי המתכון המקורי״. את המתכונים למד באחת ממסעותיו בסיאם, שכללה שהות ארוכה בחבל איסאן, שם למד את רזי הטכניקות המסורתיות וחלק נכבד מהשפה. גם את עגלת הקינוחים שניצבת במרכז החלל הצנוע הביא מתאילנד, וגם את המחבתות הייחודיות.
עוד לפני הקינוח, תוכלו לדגום גזוז תאילנדי עם טפיוקה גרוסה בטעמים שונים: סאקו וליים סגלגל, מי פנדן ירוקים, משקי פרחי אפונה סגול עם פנדן (צמח המכונה 'הוניל של המזרח'), משקה סוכר חום או שוקו תאילנדי עם חלב מרוכז (14-16 ש״ח למשקה). אבל אנחנו באנו לפה בשביל המתוק, ויש בשפע – 'קאנום קרוק', מעין פנקייקים שטוחים וקריספיים מחלב קוקוס שמכינים במחבת ייעודית, ממולאים בחלב קוקוס עם גרעיני תירס (4 ש״ח ליחידה).
אחד הביסים היותר חביבים עלינו היה קאנום טאט (28 ש״ח), שניחן באיזון טעמים מנצח במנעד שבין מתיקות עזה למליחות מתונה, ומתאפיין במרקם דביק וכיפי. מדובר במעין עוגה שעשויה מפודינג אורז דביק עם סוכר קנים מקורמל, קוקוס קלוי, שומשום שמעניק מליחות קלה ופאף אורז לסיום הקריספי של הביס. מעל לכל רוטב טופי קוקוס משגע וממכר שגרם לנו לרצות להזמין עוד יחידה, אבל התאפקנו כי רצינו לטעום עוד.
אה, זוכרים את הביצה מההתחלה? לא צחקנו. אותה תפגשו בקינוח ענוג שנקרא 'בואה לוי' – מרק קריר שאותו למד נקש מזקן הכפר, עיוור אך בעל חוש טעם מפותח, וכן גם לנו זה נשמע כמו אגדה. בתוך המרק, שמבוסס על קני סוכר וסוכר חום, תמצאו כדורי בצק אורז רכים שמזכירים במרקם טפיוקה. למרקחת הזו נוספת ביצה עלומה, שעל אף ההפתעה משתלבת יופי ומעמיקה את הטעמים (40 ש״ח).
עוד טעמנו והתענגנו על קאנום באטרפליי – קינוח בגוון תכול, הודות לפרחי האפונה, שניחן במרקם שמזכיר פודינג, ומבוסס על קרם קוקוס מלוח-מתוק, פפאיה מקורמלת, בוטנים ועשרות חתיכות דקיקות של כפיר ליים (36 ש״ח). בהמשך, מבטיח נקש, יהיה גם מנגו סטיקי רייס ובננה רוטי נאמנים למקור, כאשר נכון לעכשיו המקום יהיה פתוח עד סוף הקיץ, אבל אתם כבר יודעים שפופ-אפים ארוכי טווח נוטים, במידה ויש ביקוש, להפוך להרגל קבוע. עד אז, זו הזדמנות להמתיק (מכל הבחינות) את הגעגועים לתאילנד.
סמטת הכרמל 31, החל מיום ו' הקרוב (13.6), ואז לכל הקיץ. א'-ה' 11:00-22:30 ו' 9:00-15:00