הבאנו ביכורים: המעצבים הצעירים שלקחו הימור ופתחו חנות לראשונה

ארבעה מעצבי אופנה צעירים יצאו מהסטודיו הביתי ופתחו את החנות הראשונה שלהם השנה. למרות החששות הם דווקא מופתעים לטובה. יכול להיות שאין תחליף אמיתי לתא מדידה ולמוכרת אדיבה?

החנות הראשונה של סבינה מוסייב (צילום: נמרוד סונדרס)
החנות הראשונה של סבינה מוסייב (צילום: נמרוד סונדרס)
13 ביוני 2016

חמש שנים חיכתה סבינה מוסייב לפתיחת החנות הראשונה שלה. המעצבת האנונימית שזכתה בן לילה למטח הייפ במחי שמלה שכיכבה ב"האח הגדול", התמקמה לפני כחודשיים במתחם הרובע ביפו הסמוך לשוק הפשפשים.

החנות הראשונה של סבינה מוסייב (צילום: נמרוד סונדרס)
החנות הראשונה של סבינה מוסייב (צילום: נמרוד סונדרס)

"זה באמת לקח לי הרבה זמן", מודה מוסייב (32), "זה לא היה בתוכניות מהרגע הראשון. עד עכשיו העדפנו להתעסק במוצר עצמו ולדאוג שהוא יהיה הכי איכותי שיש". כשהיא אומרת "אנחנו" היא מכלילה את בן זוגה מאיר מויאל שמתפעל עמה את המותג מאז הקמתו. בתחילה הם ניהלו אותו מתוך סטודיו גרילה שהקימו במקלט ציבורי בכפר סבא, ובהמשך עברו לסטודיו אופטימלי יותר באותה העיר. במקביל גרף המותג הצלחה בבוטיקים תל אביביים נחשבים כגון רזילי, בנקר ולימקה, מה שלא מנע מהלקוחות התל אביביות להמשיך ברוד טריפ הקבוע לאזור חיוג 09 בעקבות מוסייב ועיצוביה, שמפגישים טקסטיל עשיר עם גזרות נשיות ורכות.

עוד יצירות ביכורים חדשות שתאהבו: 
בלונד הוא הצבע החם ביותר: אסור לכם לפספס את "ברש"
תשעה אלבומים ראשונים ששווים האזנה שנייה
הרמת מסך: השחקניות והבימאית שכדאי שתכירו

הטריגר העיקרי לפתיחת חנות ממשית, ועוד בתל אביב היוקרתית, נבע לדברי מוסייב ממקום אחר. "כל חנות נוהגת להציג את הסיפור שלנו מהזווית שלה, ואף פעם לא הרגשתי שיש פלטפורמה שמגוללת את הדברים במדויק מנקודת המבט שלי", היא מסבירה. "היה לנו חשוב שהבגדים יוצגו בצורה נקייה, עניינית וממוקדת, דבר שאי אפשר לשלוט בו כשנמצאים בחנויות שמציגות כמה מעצבים יחד. החנות שלנו היא ישות בפני עצמה, היא בת טיפוחינו וזה ניכר. אמנם הגענו לכאן עם ציפיות גבוהות, אך עדיין הופתענו מגובה ההיענות. הלקוחות מגיעות מכל הארץ במיוחד, כדי למצוא בגדים לאירועים הכי חשובים בחיים שלהן וזה מאוד מרגש".

מוסייב לא לבד – עובדה מפתיעה בהתחשב בעלויות ובניג'וסים הכרוכים בהקמת חנות ובתפעולה. רק תשאלו מעצבים ותיקים כמו רוני בר שהחליטה לסגור את החנות המיתולוגית שלה בכיכר ביאליק לאחר 12 שנות פעילות ולעבור לסטודיו אינטימי בשולי העיר. על כך יכולה להעיד בוודאי גם המעצבת קארין אביעז, שהפכה לחלק אינטגרלי בדי.אן.איי האופנתי של העיר בלי לפתוח חנות אחת בכל 13 שנות פעילותה, בהתבסס על מכירות אונליין ועל אירועי מכירה אקראיים בסטודיו.

בוטיק האופנה של ג'ניפר קים (צילום: נמרוד סונדרס)
בוטיק האופנה של ג'ניפר קים (צילום: נמרוד סונדרס)

אחרי שנתיים של נדודים בין ירידי אופנה שונים החליטה המעצבת ג'ניפר קים לתקוע קולב. בפברואר האחרון היא פתחה את החנות הראשונה שלה בדיזנגוף סנטר. "במקור זאת הייתה חנות של חבר שהחזיק פה כל מיני מעצבים, ואני הייתי אחת מהם. כשהוא החליט לסגור, קיבלתי הצעה שהיה מטומטם לסרב לה ונכנסתי לחנות במקומו. לקחתי את החסכונות והחלטתי שאני מתאבדת על זה, קופצת לאוקיינוס, ומה שיהיה – יהיה", היא משחזרת. החנות של קים צמודה לזארה, אימת המעצבים העצמאיים.

"אף שהקהל שלי מבוסס על אנשים שלא אוהבים ייצור המוני ומחפשים את הייחודיות, יש במיקום הזה יתרון גדול. עד עכשיו מרבית הלקוחות שלי היו גייז תל אביביים", אומרת קים (27), יקירת הקהילה הגאה והמעצבת הטראנסג'נדרית הראשונה בארץ. "כאן אני חשופה להרבה יותר אנשים ובעיקר לקהלים שמחוץ לבועה. בכל זאת, כשיש לך מקום משלך זה סיפור אחר". קים לא שוכחת מניין הגיעה, ובחנות שלה אפשר למצוא חמישה מעצבים מקומיים נוספים שזקוקים לפלטפורמה ראויה. עם זאת מוקד המשיכה המרכזי נשען על עיצוביה שלה – בגדים עכשוויים רוויי ניגודים המושפעים מאלמנטים מהאסלאם, מהיהדות ומהנצרות ומגובים בגזרות שנעות בין הגברי לנשי. "זו לא בעיה לפתוח חנות. האתגר הוא לשמר את הלקוחות ולהצליח לעניין אותם בכל פעם מחדש", היא מסכמת.

חשופה לקהלים מחוץ לבועה. ג'ניפר קים (צילום: נמרוד סונדרס)
חשופה לקהלים מחוץ לבועה. ג'ניפר קים (צילום: נמרוד סונדרס)

צאו לי מהסלון

הטרפנטין בקושי הספיק להתנדף מקירות החנות החדשה של אלישע אברג'יל ברחוב לילינבלום. רק בסוף השבוע האחרון פתח אותה לקהל הרחב – אקט מפתיע בהתחשב בפז"ם הצעיר של המעצב שמשחרר כעת קולקציה שלישית בסך הכל.

"היה לי ברור עוד מהרגע הראשון שאני רוצה לפתוח חנות. אני מודע לכך שלא מדובר בצעד קל, אבל זה כן צעד מתבקש. צריך לחשוף את הדברים ולהוציא אותם מחוץ לירידים, למכירות הביתיות ולרשת", אומר אברג'יל (31) בביטחון, ונתפס בעיקר לדוגמה האחרונה והמקוונת. "אני לא מאמין ברשת כפתרון למעצבים צעירים, כי מי שמחפש משהו איכותי רוצה לבוא פיזית, לראות במה מדובר ולהכיר את המעצב מקרוב. אונליין זה נחמד כשיש לך מותג גדול וכשכולם יודעים מה אתה מוכר". כשם שהוא משקיע בדיטיילים הייחודיים שמעטרים את בגדיו, כך  עשה אברג'יל בחנות שבנה ועיצב יחד עם אביו – החל מהמתלים ועד השולחנות. את הסטודיו שלו הוא מיקם קומה אחת מעל, מה שמאפשר לו לזגזג בקלות בין שני המוקדים.

"לא מאמין ברשת כפתרון למעצבים צעירים". החנות של אלישע אברג'יל (צילום: נמרוד סונדרס)
"לא מאמין ברשת כפתרון למעצבים צעירים". החנות של אלישע אברג'יל (צילום: נמרוד סונדרס)

גם המעצבת ליאת רזיאל, שעומדת מאחורי המותג LIAH, החליטה לאחד בין חללי העבודה והתצוגה ולהוציא את שניהם מהסלון הביתי. לפני כחצי שנה היא חנכה חנות סטודיו משותפת עם המעצבת תמר פיס ברחוב י״ל פרץ בדרום העיר, לא הרחק משוק לוינסקי. “זאת הייתה החלטה ספונטנית, בכלל לא תכננתי לפתוח חנות״, היא מודה. “ביקרתי חברה שהיא גם מעצבת שפועלת כאן ברחוב ונתקלתי בחלל מגניב להשכרה. נדלקתי עליו ותוך יומיים חתמתי על חוזה. שכר הדירה נמוך יחסית בהתחשב באזור, הספקים קרובים והסביבה מפוצצת בסטודיואים של מעצבים כך שיש כאן אווירה מפרה מאוד. בסופו של דבר זה נחמד שיש מקום לארח בו את הלקוחות, ושהוא לא הבית שלי, איפה שבן הזוג והכלבים״.

כמו אברג׳יל, גם רזיאל (32) השיקה את המותג שלה בשנה שעברה, ובדומה אליו גם היא אינה חסידה גדולה של הרשת. “תרבות הקניות באינטרנט עוד לא מספיק מפותחת כאן. הישראליות עדיין חוששות לקנות אונליין, ובסופו של דבר הכל קרוב, כך שגם מי שגרה מחוץ לעיר יכולה לתת לכאן קפיצה די בקלות״.

“תרבות הקניות באינטרנט עוד לא מפותחת כאן". ליאת רזיאל (צילום: דודי חסון)
“תרבות הקניות באינטרנט עוד לא מפותחת כאן". ליאת רזיאל (צילום: דודי חסון)

← סבינה מוסייב, 299־2,400 ש"ח, רבי פנחס 3 יפו
← ג'ניפר קים, 250־1,600 ש"ח, דיזנגוף סנטר (קומה ראשונה) תל אביב
← אלישע אברג'יל, 750־3,500 ש"ח, לילינבלום 20 תל אביב
← LIAH,י890-220 ש"ח, י"ל פרץ 15, לתיאום: 801446־054