ציר הרשע: למה כל כך הרבה אנשים מקיאים מראמן?

איך הפכה האיט גירל של המסעדות האסייתיות בתל אביב למנה שכל כך הרבה אנשים מקיאים אחרי שאכלו אותה? יצאנו לבדוק, והצתנו בדרך ויכוח בין הממסד הרפואי לאושיות קולינריות

ראמן. רק נראה תמים (צילום: שאטרסטוק)
ראמן. רק נראה תמים (צילום: שאטרסטוק)
22 בינואר 2020

"לפני שנתיים בערך הלכתי למסעדת ראמן בעיר במהלך תקופת ההרצה", מספר גל, צעיר תל אביבי וחובב מרקים אסייתים. "הזמנתי ראמן שהיה סופר טעים, אבל בשניה שסיימתי לאכול אותו כאבה לי הבטן ממש, ברמה שהרגשתי דקירות בקיבה. בשלב מסוים פשוט איבדתי הכרה על השולחן. חברה שהייתה איתי נגעה לי בכתף, ואני התעוררתי ומיד הקאתי את נשמתי על כל המקום. אין לי רגישות לכלום, אני אוכל הרבה דברים, אוהב להתנסות באוכל וזה לא קרה לי מעולם. מיותר לציין שמאז לא אכלתי ראמן. אחר כך קראתי על זה קצת והבנתי שזה קורה בגלל הכמויות של הנוזלים שנכנסות לקיבה מהר מדי".

הסיפור של גל כבר הפך מאז ללהיט מסיבות ידוע והטראומה נשכחה, אבל לא מדובר במקרה בודד. לאחרונה נשמעים בעיר סיפורים על עוד ועוד תקריות דומות, אשר מעלים את השאלה – האם מדובר בתופעה גורפת? האם ראמן אכן גורם להקאות?

חיפוש בגוגל של הצירוף "ראמן+הקאה" באנגלית מעלה כמות תוצאות מפתיעה, שרובן ככולן מובילות לדפי פורומים שכוחי אל, שם אזרחים אמריקאים מודאגים בודקים את כוחה של חוכמת ההמונים ומבקשים לדעת האם עוד מישהו הקיא לאחר אכילת ראמן. התשובה היא כן, בהחלט, שכן מתברר שהגרסה האמריקאית למנה חמה – המבוססת על נודלס צהובים ומסולסלים שאותם תוחבים בני האומה חסרת הטעם לתוך כוס ומוסיפים מים חמים – מכילה שלל חומרים שאינם בדיוק בריאים. אולם התלונות הנשמעות בתל אביב בשנתיים האחרונות, בעיקר מאז הפך הראמן לאיט גירל של העיר, הן על הקאות אחרי אכילה במסעדות נחשבות ביותר, כאלה אשר קשה לחשוד בהן בהחזקה לא נאותה של חומרי הגלם או בהוספת חומרים מזיקים לאוכל.

"חשבתי שאני עומדת למות"

"לפני כחודש וחצי קבעתי פגישה עם חבר בשישי בערב", נזכר בצער יובל, עוד בחור צעיר מתל אביב. "הלכנו למסעדה אסייתית נחשבת ואופנתית, מהפופולריות בעיר. בהמלצת המלצרית בחרנו באחד הראמנים הסטנדרטיים, שכלל עוף. המנה עצמה הייתה טעימה ובזמן אמת לא נרשם שום סימן חשוד, אבל כבר כשחזרתי הביתה התחלתי לחוש כבדות משונה בבטן, ובאמצע הלילה הבנתי את גודל הצרה, כשהתעוררתי ונתקפתי בחילה קשה. אחריה הגיעו גם הקאות ומה שניתן לתאר כיציאות שוטפות שנמשכו שעות. את יום שבת העברתי במיטה, מתפתל מצד לצד, ורק בערב חזרתי לעמוד על הרגליים. אמנם מלכתחילה חשדתי שמדובר בראמן, אבל כיוון שהחבר שאיתו אכלתי הרגיש מצוין ואכלנו את אותן מנות בדיוק – פתרתי את העניין בכך שמדובר באיזה וירוס. רק כמה ימים לאחר מכן, כששיתפתי חברים בתקרית, שמעתי עדויות נוספות על אנשים שפקדו את המקום ונתקלו בחוויה דומה. יש לציין שאני לא סובל משום אלרגיות, ושבימים כתיקונם מערכת העיכול שלי מצטיינת בתפקודה".

"הצוות אמר שאולי שתיתי הרבה אלכוהול, שזה די מעליב והספקתי ללגום שם רק רבע קוקטייל"

גם עמרי ביקר באותה מסעדה לפני כמה חודשים, וכמעט שלא שרד כדי לספר. "זאת היתה חוויה טראומטית. יש לי עכשיו פלאשבק, איזה לילה מחרוד", הוא צוחק. "אכלנו כמה אנשים ראמן המבוסס על ציר חזיר ואחר כך ממש ממש סבלנו כל הלילה מבחילות וכאבי בטן, זה היה זוועה. מאז אני לא מתקרב לשם, וממש קשה לי עם ראמן".

שחר, סועדת נוספת שהזמינה ראמן עוף, אפילו לא הספיקה להגיע הביתה, והקיאה בשירותי המקום במשך ארבעים דקות. "חשבתי שאני עומדת למות", היא אומרת, "התגובה שלהם היתה שאני כנראה לא רגילה לאכול ראמן, אבל אכלתי ראמן במיליון מקומות ובחיים לא קרה לי דבר כזה. הצוות של המקום אמר שאולי זה כי שתיתי הרבה אלכוהול, שזה די מעליב והספקתי ללגום שם רק רבע קוקטייל".

גם ל', שבעקבות אכילת ראמן חזיר באותו מוסד נאלצה לבלות לילה אינטימי עם האסלה, זכתה לתגובה קרירה מטעמו. "האחמ"שית שדיברה איתנו ולקחה את הפרטים של האירוע העירה משהו על רגישויות לשומניות של הציר חזיר, מה שהיה נשמע כמו התנערות וגם לא מסביר איך אכלנו את זה בעבר ולא קרה לנו כלום. בגלל הטיפול המבאס הזה העלתי פוסט בקבוצת אוכל כדי להזהיר סועדים פוטנציאלים אחרים, כי לא סמכתי על זה שהמסעדה תטפל בזה, ואז קיבלתי הרבה תגובות שתיארו מקרים דומים בעבר – אנשים שהזמינו ראמן עם בשר חזיר שם וחלו ממש, בזמן שחברים שהזמינו בשרים אחרים היו בסדר. אחרי שהעלתי את הפוסט יצר איתי קשר מנהל בכיר יותר שטען שהיתה בעיה ספציפית באותו ערב ושהם נוקטים בתהליכים לתיקון – אבל המשכתי לשמוע בשנה האחרונה על מקרים כאלו שחזרו על עצמם באותה מסעדה, כולל מישהו שאני מכירה שחטף שם קלקול קיבה לא מזמן. בזמנו דיברתי על זה עם חברים שהם אנשי מקצוע בתחום המזון, שאמרו שיש בעיה כללית עם בשר החזיר בארץ".

"הרופאים אמרו שזו הרעלת MSG והתנהגו כאילו זה דבר שבשגרה. הם אמרו שתמיד באים אליהם אנשים עם בחילות אימים אחרי אוכל אסייתי"

אולם בשר החזיר אינו מסביר את מה שחוו מרואיינים אחרים, כמו יובל ושחר, שאכלו ראמן עוף. גם נוית, שהזמינה ראמן צמחוני במסעדה אחרת בעיר, הקיאה לאחר מכן במשך שלושה ימים ואף נאלצה לקבל זריקות נגד בחילה. "הרופאים אמרו שזו הרעלת MSG והתנהגו כאילו זה דבר שבשגרה", היא מציינת, "הם אמרו שתמיד באים אליהם אנשים עם בחילות אימים אחרי אוכל אסייתי".

פרופסור אורן שיבולת, מנהל המכון לדרכי העיכול והכבד במרכז הרפואי ת"א ע"ש סוראסקי מאשר את האבחנה: "נשמע שמדובר בתגובה למונוסודיום גלוטומט". יעל דרור, דיאטנית קלינית ופיזיולגית, מרחיבה: "קוראים לזה אפקט המסעדה האסייתית או האוכל הסיני", היא מסבירה. "יש אנשים שיותר רגישים לחומר הזה. מונוסודיום גלוטומט הוא מלח שמוסיפים למזון, שמגביר את תחושת הטעם שהמוח שלנו מקבל מהמרכיבים במנה, ובהחלט ידוע בשימוש במטבח האסייתי. מרק ראמן אמור להיות פשוט במרכיבים שלו, אבל זו מנה גדולה ויכול להיות שאנשים רגישים שאוכלים אותה כעיקרית, חוטפים תגובה של רגישות במוח ורפלקס הקאה. לפעמים זה בא עם כאבי ראש, לפעמים עם כאבי בטן או תחושת חום בגוף. עם כל חיבתנו לאוכל האסייתי, חשוב להבין שיש בו מרכיבים ומינונים שלא כולנו רגילים אליהם".

טעים אך מרושע (צילום: שאטרסטוק)
טעים אך מרושע (צילום: שאטרסטוק)

"דיבור גזעני בלי ביסוס מחקרי"

אבל אולי אנחנו מאשימים את ה-MSG בקלות רבה מדי על תקן החשוד המיידי? אם תשאלו שפים, אנשי הרפואה בהחלט טועים בענין הזה: "מה פתאום מונוסודיום, כל הדיבור הזה על תסמונת המסעדות האסייתיות נתפס היום כמשהו גזעני שאין לו ביסוס מחקרי", מתרעם השף גיא רובננקו, המתמחה במטבח האסייתי. "גם לי קרה שאכלתי ראמן והרגשתי אחר כך לא טוב, וכל אחד שמבין איך מכינים ראמן יודע למה – בגלל שמדובר על כמויות שומן עצומות שנוצרות כתוצאה מהבישול הארוך של הציר".

גם השף והמסעדן בועז צאירי, האורים והתומים של הבישול היפני בארץ ומי שהפעיל במשך שנים את מסעדת סאקורה, ייסד מפעל לייצור ראמן ומעביר סדנאות ושיעורים בהכנת ראמן, לא מופתע לשמוע על ההקאות: "זוהי תופעה מוכרת ביפן. הראמן הוא מנה כבדה ועשירה ואפילו יש צורת ביטוי, כשרופא אומר לחולה שהוא צריך דיאטה, הוא נוקב במשך הזמן שבו אסור לאדם לאכול ראמן".

מה בראמן גורם להרגשה לא טובה?
"מדובר במרק שמבוסס על בישול איטי מאוד של חלקים שמנים של בשר ועצמות. שיטת הבישול לפעמים כוללת גם צלייה של הבשר או העצמות לפני הבישול מביאה לתוצאה מאוד מאוד שומנית, חלק מהצירים של הראמן ממש מקבלים צבע חלבי מרוב שומן. בגלל זה ביפן אנשים שרגישים לכמות כזאת של שומן בוחרים את הסוגי ראמן שמבוססים על צירים יותר קלים, כמו השיו ראמן (ראמן סויה) סאטו ראמן (ראמן מלח) וראמן סויה, ונמנעים מסוגי הראמן היותר כבדים, אלו שמבוססים על בשר ועצמות של עוף וחזיר ולפעמים אפילו בתוספת של שומשום טחון בצורה זו או אחרת".

רופאים אומרים שזה נשמע להם כמו תגובה למונוסודיום.
"קשה לי להאמין. שומעים מזון אסייתי אז ישר אומרים מונוסודיום, אבל בראמן בכלל לא אמור להיות מונוסודיום, בטח שלא בכמות גדולה, זו מנה שיש בה כל כך הרבה מרכיבי טעם, שמונוסודיום בדרך כלל אינו נחוץ לה".

אז מה עושה מי שמכור לראמן אבל מתקשה לעכל אותו?
"מה שעושים היפנים – מודעים למה מתאים להם ומה לא. הטולרנטיות לשומניות הזאת גם פוחתת עם הגיל, ידוע שמבוגרים לא יכולים בדרך כלל לאכול את הראמנים הכבדים יותר".

כל בעלי המסעדות האסייתיות שאליהם פנינו סרבו להגיב לדברים וטענו שמעולם לא שמעו על התופעה.