למקומות היכון, סנוז: מדריך צפייה בררני לאולימפיאדת ריו 2016

אם הכל ילך לפי התכנון הכושל, אולימפיאדת ריו תצא לדרך ביום שישי הקרוב. הבעיה: רוב המשחקים יתקיימו לפנות בוקר בשעון ישראל. הפתרון: המדריך הזה, שמסביר בדיוק בשביל מה שווה לכוון שעון מעורר

20 נאגטס לפני ריצה. יוסיין בולט (צילום: Getty Images)
20 נאגטס לפני ריצה. יוסיין בולט (צילום: Getty Images)
3 באוגוסט 2016

אף שהברזילאים נתקלו בכל מכשול אפשרי בדרך לאירוח האולימפיאדה – מווירוס אימתני ומסוכן, פשיעה משתוללת, ביוב שהציף את חופי הים, מתקנים שלא מוכנים עד לרגע האחרון ועד למשבר כלכלי לאומי – המשחקים האולימפיים בריו ייצאו לדרך כמתוכנן ביום שישי הקרוב (5.8), בטקס פתיחה מושקע באצטדיון מרקנה המפורסם. המארגנים ניסו ככל יכולתם להתאים את לוח התחרויות לשעון אירופה, אך בכל זאת רובן ייערכו בשעות הלילה המאוחרות כאן בישראל. ומכיוון שגם חובבי ספורט מושבעים לא באמת מתכוונים לקום בבוקר בשביל 306 תחרויות ב־32 ענפי ספורט שעל חלקם לא שמעו מעולם, הנה מדריך צפייה בררני במיוחד לאירועים שבשבילם באמת כדאי לכוון שעון מעורר. קומו, פדלאות.

השחיינית האולימפית הצעירה יוסרה מרדיני (צילום: Getty Images)
השחיינית האולימפית הצעירה יוסרה מרדיני (צילום: Getty Images)

אל תפספסו: מילון הסלנג המלא לאולימפיאדה

שבת 6.8, 2:00

טקס הפתיחה

למה לקום בשביל זה? עם כל הכבוד לספורטאים, אולימפיאדה היא קודם כל שואו, כלומר חגיגה מזויפת אך מרהיבה של שגשוג עולמי וידידות בין העמים, ומכיוון שמדובר בשואו העיניים יהיו נשואות קודם כל לטקס הפתיחה. ב־2008 הסינים הפציצו בטקס שכלל מופע פירוטכני מדהים ואלפי רקדנים שפיזזו בתיאום מלחיץ; ב־2012 המסורת הבריטית הצליחה להעמיד על במה אחת את מיוז, ארקטיק מאנקיז ופול מקרטני, את קנת בראנה שמקריא שייקספיר ואת דניאל קרייג כג'יימס בונד שמצניח את המלכה אליזבת לאצטדיון; וב־2016 גויס פרננדו מיירלש ("עיר האלוהים"), מגדולי הבמאים הברזילאים, כדי להציג לראווה את המסורת המקומית, שזה אומר "הרבה נשים סקסיות בעירום חלקי", כהבטחת המארגנים, ביצוע של "בוסה נובה" על ידי בנו של מחבר השיר והופעה של דוגמנית העל ג'יזל באנדשן.

על מי מהמרים פה? על פשלות בעיקר. הברזילאים פישלו את דרכם לאולימפיאדה הזאת, ואפשר לסמוך עליהם שהם יעשו פיג'ואדה גם מהטקס.

יש כיוון למדליה? כמעט. שום אמן ישראלי לא יזכה להופיע בטקס הפתיחה אמנם, אבל כן תהיה לנו נציגות אמנותית באולימפיאדה: הזמרת נגה ארז שתופיע בכמה במות פתוחות שיוקמו ברחבי ריו במהלך המשחקים.

שני 8.8, 19:00

מוקדמות המקצה בשחייה ל־200 מ' חופשי לנשים

למה לקום בשביל זה? החוויה האולימפית אמורה לשדר אחדות ואחווה אנושית בינלאומית, אבל כשהעולם כולו בטלטלה ומלחמת אזרחים פוקדת זה יותר מחמש שנים את סוריה, הבינו המארגנים שאין מנוס מהקמת "נבחרת פליטים" שתייצג את מי שלא יכול לייצג את מדינת המוצא שלו. כך ספורטאים מדרום סודן, זאיר וסוריה יתחרו תחת הדגל האולימפי, ובהם גם השחיינית הסורית יוסרה מרדיני שמצאה מקלט באירופה. בשנה שעברה ברחו מרדיני ואחותה מסוריה דרך הים, אך לפתע הספינה שלהן החלה לשקוע. מרדיני, אחותה ואדם נוסף היו היחידים שהצליחו לקפוץ למים ואז לגרור את הספינה בשחייה במשך שלוש שעות עד הגעתם לאי יווני סמוך. אז מה זה בשבילה 200 מ'?

על מי להמר? מרדיני תזכה לסימפטיה אבל לא להישגים. מי שאמורה לשלוט במשחה היא קייטי לדקי, שחיינית העל האמריקנית. הסורית תרגש, האמריקנית תנצח. כמה סמלי.

יש כיוון למדליה? כנראה לא, אף שבמשחה של מרדיני תשתתף גם שחיינית ישראלית – אנדראה מורז, שתנסה להגיע לחצי הגמר בתחרות. דיר בלאכ, לא להשתין בבריכה כנקמה, זה צובע את המים בכחול־לבן.

הביקור האחרון בברזיל נגמר במדליית זהב. ירדן ג'רבי ואליס שלזינגר (צילום: Getty Images)
הביקור האחרון בברזיל נגמר במדליית זהב. ירדן ג'רבי ואליס שלזינגר (צילום: Getty Images)

שלישי 9.8, 21:30

חצי גמר וגמר בג'ודו לנשים עד משקל 63 ק"ג

למה לקום בשביל זה? היסטורית, הג'ודו באולימפיאדה מאיר פנים לישראל. הוא זה שהביא לנו את המדליה הראשונה אי פעם ושלוש מדליות בסך הכל. אחרי שנות דעיכה ישראל שולחת לריו משלחת ג'ודו מכובדת שכוללת שבעה ג'ודוקאים, בהם שלוש נשים ובראשן ירדן ג'רבי, אלופת העולם מ־2013, שנחלשה מאז אך עדיין מככבת בטופ העולמי. הבעיה: בדרך למדליה ג'רבי עלולה לפגוש ישראלית אחרת – אליס שלזינגר, שביף גדול שלה עם איגוד הג'ודו הישראלי הביא לכך שהפעם היא תתחרה תחת דגל בריטניה. "דרבי" ישראלי בין שתי ישראליות בגמר יכול להיות מרגש, אבל אם בסופו נשמע את "אלוהים נצור את המלכה" ולא את "התקווה" זה הולך לכאוב.

על מי מהמרים פה? שתי היריבות הוותיקות של ג'רבי, טרסטניאק מסלובניה ואגבגננו מצרפת, יתחרו על הזהב; שש־שבע מתחרות ברמה דומה (בהן ג'רבי ושלזינגר) ינסו להפתיע אותן.

יש כיוון למדליה? די נו, מגיע לנו, כלומר לה. אם ג'רבי תזכה, זו תהיה מדליה ראשונה לספורטאית ישראלית זה 24 שנה. וכן, זו הייתה יעל ארד ואתם עד כדי כך זקנים.

רביעי 10.8, 22:00

גמר הקרב־רב בהתעמלות מכשירים לגברים

למה לקום בשביל זה? השם קוהיי אוצ'ימורה לא אומר כלום או חצי דבר לישראלים, אבל ביפן מדובר באלוהים קטן (או "סופרמן", כפי שאשכרה מכנים אותו שם). האלוף האולימפי המכהן אוסף מדליות זהב לפי משקל, ונראה שיצליח לעשות זאת גם בריו, שלוש פעמים לפחות. כותב שורות אלה מסתייג בכל כוחו מהתעמלות לסוגיה, אך מה שהאיש מסוגל לעשות על מתח ומזרן באמת מעורר התפעלות.

על מי מהמרים פה? מתחרים מכל העולם ינסו להפריע לו, אבל כאמור, זה הולך להיות השואו של אוצ'ימורה.

יש כיוון למדליה? מקבילו הישראלי של אוצ'ימורה, אלכס שטילוב, כבר נמצא מעבר לשיא, אבל ביום טוב הוא יכול להפתיע ולגרוף מדליה באחד המקצועות שבהם מתחרה אוצ'ימורה – הקרקע.

סופרמן היפני. קוהיי אוצ'ימורה (צילום: Getty Images)
סופרמן היפני. קוהיי אוצ'ימורה (צילום: Getty Images)

חמישי 11.8, 21:00

חצי גמר וגמר בג'ודו לגברים מעל 100 ק"ג

למה לקום בשביל זה? אם הגענו עד ליום התחרויות האחרון של הג'ודו והמשלחת הישראלית עדיין לא הביאה מדליה, סגן אלוף אירופה אורי ששון יחזיק על כתפיו הרחבות (מאוד) ציפיות כבדות מאוד. ששון מתחרה בקטגוריית המשקל הכבדה ביותר בג'ודו – המשקל החופשי. מה שבא בא, וזה בא בכל הכוח. הוא יצטרך להוכיח שהוא מסוגל להפיל הרי אדם בדרך למדליה, אבל הוא בהחלט מסוגל. אם לא די בלחץ שתעביר אליו משלחת שלמה, חברת רב בריח תדאג שהוא ישמע את ציפיות העם כולו כשתשמיע לו לפני הקרב שיר עידוד שחובר במיוחד עבורו, שלשמו היא קוראת בימים אלה לציבור כולו להתקשר למספר טלפון מיוחד ולהקליט את עצמם שואגים בקולי קולות "אורי ששון, אורי ששון". הרי אין דבר שספורטאי אולימפי צריך יותר לפני קרב מכריע ממיליון ישראלים שצועקים עליו בטלפון.

על מי להמר? הימור די בטוח: טדי רינר הצרפתי – גרגור קלגיין של העולם האמיתי, מתנשא לגובה 2.04 מ' ושוקל 130 ק"ג, אלוף עולם שבע פעמים, אלוף אירופה חמש פעמים, אלוף עולם מלונדון, והאיש הכי מפחיד בכפר האולימפי.

יש כיוון למדליה? כן. כל עוד ששון לא נתקל ברינר, אין קרב שהוא לא יכול לנצח בו. ובענף שמשום מה מחלק ארבע מדליות (זהב, כסף, ושתי מדליות ארד, לכו תבינו), ששון לגמרי בתמונה.

שני 15.8, 2:55

גמר הקפיצה המשולשת לנשים

למה לקום בשביל זה? יש לנו שלוש מילים קצת מסובכות בשבילכם: חנה קנייזבה מייננקו. היא עלתה לישראל מאוקראינה לפני ארבע שנים. עוד באוקראינה היא נחשבה לאתלטית ברמה עולמית ואיכשהו הצלחנו לא לקלקל אותה. לפני שנה היא זכתה במדליית הכסף באליפות העולם בסין, והשנה, אחרי שהתאוששה מפציעה, קטפה מדליית כסף גם באליפות אירופה. עד כה ישראל לא גרפה מדליה אולימפית בענפי האתלטיקה, ויש מי שבונה על קנייזבה מייננקו שתעשה היסטוריה. בלי לחץ וזה.

על מי מהמרים פה? איברגואן הקולומביאנית, ששולטת בענף בשנים האחרונות וזכתה באליפות העולם פעמיים ברציפות, נמצאת בכושר טוב גם השנה וצפויה לנצח. מתחרות מוונצואלה, יוון וקזחסטן ינסו להפתיע אותה.

יש כיוון למדליה? מדליית הזהב נראית סגורה מראש, אבל קנייזבה מייננקו לא נופלת מהמתחרות שלה על המתכות האחרות.

הצלחנו לא לקלקל אותה. חנה קנייזבה-מייננקו (צילום: Getty Images)
הצלחנו לא לקלקל אותה. חנה קנייזבה-מייננקו (צילום: Getty Images)

שני 15.8, 4:25

גמר הריצה ל־100 מ' לגברים

למה לקום בשביל זה? מסורתית האתלטיקה היא השיא של האולמפיאדה, והריצה הקצרה מכולן היא השיא של השיא. בעשור האחרון השתלט על הריצה הזאת יוסיין בולט הג'מייקני, האיש שאוכל 20 נאגטס של מקדונלד'ס לפני תחרות ועדיין שורף את המסלול במהירות בלתי סבירה בעליל שמגיעה עד ל־70 קמ"ש. כשבולט נכנס לאצטדיון יש חשמל באוויר וכשהוא מתחיל לרוץ אנשים עוצרים את נשימתם. לא נורא, מדובר באירוע שמתחילתו עד סופו יש קצת פחות מעשר שניות. בעשור האחרון הוא שוב ושוב שבר את שיאי העולם של עצמו. כשזכה בזהב האולימפי הראשון שלו, בבייג'ין, הוא הבין שהוא מקדים את יריביו בפער אדיר מרחק רב מקו הסיום, עבר להליכה, דפק על חזהו והתחיל לחגוג, ועדיין שבר את שיא העולם. בעברית קוראים לזה "לך, לך, יא שוויצר". אם יש אירוע ספורטיבי ששווה לקום בשבילו באמצע הלילה, זה זה.

על מי מהמרים פה? בולט אטי מבעבר, והשנה היו שרצו מהר ממנו, ובכל זאת הוא הפייבוריט. גטלין הוותיק וברומל הצעיר ינסו להפתיע, אך מאז שהשתלט על האתלטיקה לפני שמונה שנים, בולט מעולם לא סיים שני בתחרות גדולה. אין סיבה לחשוב שזה יקרה הפעם.

יש כיוון למדליה? ממש לא.

הכדורגלן הברזילאי ניימאר (צילום: Getty Images)
הכדורגלן הברזילאי ניימאר (צילום: Getty Images)

שבת 20.8, 23:30

גמר טורניר הכדורגל לגברים

למה לקום בשביל זה? כי כדורגל, זה למה. טורניר הכדורגל האולימפי לא זכה מעולם ליוקרה ולזוהר של המונדיאל, ומסיבות היסטוריות תמוהות נבחרות הגברים בו מוגבלות רק לשחקנים עד גיל 23 (כל קבוצה יכולה גם לכלול בסגל שלושה "מבוגרים". בן 24 כבר נחשב מבוגר. אלוהים). התוצאה: רוב הנבחרות הגדולות בעולם לא לוקחות את הטורניר ברצינות. יוצאת הדופן היא המארחת, ברזיל, מעצמת הכדורגל הגדולה בתבל שאחרי הטראומה הלאומית לפני שנתיים (ברזיל אירחה גם את המונדיאל האחרון והפסידה) לא יכולה להרשות לעצמה פדיחה נוספת, ולשם כך שלחה למשימה גם את כוכב העל של ברצלונה, ניימאר.

על מי מהמרים פה? עם כוכב כמו ניימאר ועם יתרון הביתיות, הזהב אמור ללכת לברזיל. מצד שני, שתי הנקודות האלו עמדו לזכותה של ברזיל גם במונדיאל ואז זה נגמר רע. פורטוגל (בלי רונאלדו), ארגנטינה (בלי מסי) וגרמניה (בלי מולר) ינסו שייגמר רע גם הפעם.

יש כיוון למדליה? אמנם מדובר בטורניר ברמה נמוכה, אבל בואו לא נשתולל.

ראשון, 21.8, 21:45

גמר טורניר הכדורסל לגברים

למה לקום בשביל זה? בדומה לטורניר הכדורגל, מי שמורט שערות ברגליים מרוב ציפייה לתחילת העונה יתחבר בעיקר לטורניר הכדורסל לגברים. אחת לארבע שנים שולחת ארצות הברית את מיטב בניה (או רובם), שורת כוכבי NBA שמוותרים לחודש על הקוק והאורגיות במועדוני VIP בשביל הזדמנות לעשות בדיוק את אותו הדבר בכפר האולימפי (והם ממש לא היחידים. הוועדה המארגנת תחלק 450 אלף קונדומים ל־11 אלף הספורטאים. תעשו את החישוב לבד). כוכבי העל לברון ג'יימס וסטף קרי אמנם הבריזו, אבל קווין דוראנט, כרמלו אנתוני ועשרה סופרסטארים אחרים דווקא יהיו שם כדי לתת מופע מלהיב של כדורסל, מול נבחרות שבזו אחר זו ינסו להימנע מהתבוסה הצפויה.

על מי מהמרים פה? על האמריקאים. ספרד, ליטא וצרפת יתחרו על התענוג לחטוף מהם בגמר, ואולי אולי אולי לעשות סנסציה.

יש כיוון למדליה? פפףף.

קווין דוראנט (צילום: Getty Images)
קווין דוראנט (צילום: Getty Images)

ראשון 21.8, 17:00

גמר התרגיל הקבוצתי בהתעמלות אמנותית לנשים

למה לקום בשביל זה? בענף שמצריך אימונים מפרכים ומשמעת פסיכית, לישראל אין סיכוי להפתיע מעצמות עם חינוך נוקשה לספורט כמו הנבחרות ממדינות ברית המועצות לשעבר. אז מה עשינו? הבאנו מאמנת ותיקה ובעלת שם, אירה ויגורדצ'יק, שלפי שמועות עקשניות היא בדיוק כל מה שאמרו הלועגים לחינוך הסובייטי הישן לספורט, וגרוע מכך. הורי המתעמלות טוענים שהיא גוערת ומקללת את הצעירות בנות ה־18, שומרת על משטר אימונים נוקשה ואכזרי ואולי אפילו בעטה באחת מהן. התוצאות, ובכן, בהתאם, וישראל ניצבת כיום בצמרת העולמית בענף. לא ברור אם זה שווה את זה, אבל אם יש לכם אחר צהריים פנוי, מערכת היחסים הבעייתית בין המאמנת למתעמלות הצעירות על המזרן, בין שיצליחו או לא, היא הזדמנות מצוינת להכניס לפרופורציה את הזיכרונות המלחיצים מליאורה, המורה לחינוך גופני בכיתה ט'.

על מי מהמרים? אחרי תקופה מתוחה התברר שהנבחרת הרוסית, שהזהב בתחרות הזאת רשום על שמה בטאבו, תוכל להשתתף, אז זה נראה כמו נו בריינר.

יש כיוון למדליה? לגמרי. כשרוסיה בחוץ, ישראל מועמדת בכירה למדליה. אולי זו גם הסיבה שבאיגוד הישראלי לא מיהרו לבעוט בוויגורדצ'יק למרות טענות ההורים. מי יעז לקלקל מדליה, גם אם זה הדבר הנכון לעשות?