רק היום רק מחר: אפרת אנזל מייסדת שוק איכרים חדש בשינקין

מחר (חמישי, 13.2) יפתח לראשונה בגינת שינקין שוק האיכרים של לב העיר, שת"פ מרגש של אשת הקולינריה אפרת אנזל והמרכז הקהילתי בית תמי. "שוק קטן, איכותי, מדויק. לא פסטיבל. לא הפנינג. פשוט שוק מקומי ומקיים שנכון לשני הצדדים - האיכר והתושב". רק פליז תביאו שקיות מהבית
אפרת אנזל, מנשות הקולינריה האהובות עלינו בעיר והבעלים של פינת האוכל השינקינאית עילא, חולמת כבר שנים להקים שוק איכרים בלב תל אביב, כזה שמתקיים אחת לשבוע ובו כל חקלאי מציג את מרכולתו ויבולו הטרי, ממש כפי שמקובל בערים אירופאיות המקדשות את הגידול המקומי והעונתי. מדובר בווין-ווין קלאסי שבו הכסף הולך ישר לחקלאי שגידל את הירקות בעמל, והלקוח מקבל תוצרת טרייה, איכותית ומקומית שלא עברה בין יותר מדי ידיים. שוק הנמל הוא המקום היחיד בעיר שמציע מודל כזה, אך מיקומו הצפוני הופך אותו ללא נגיש בעבור תושבי מרכז תל אביב של עידן עבודות הרק"ל.
>> כאן מתחילים שידורינו: יש בית חדש לתרבות הרדיו בתל אביב
>> מי מסתתר מאחורי המסכה: 14 תערוכות חדשות להתחבא בהן בסופ"ש
"המחשבה היא על שוק קטן, איכותי, מדויק. לא פסטיבל. לא הפנינג. פשוט שוק מקומי ומקיים שמביא תוצרת והוא נכון לשני הצדדים – האיכר והתושב", אומרת אנזל, אבל גם שוק קטן ואיכותי הוא פרויקט לוגיסטי לא פשוט כלל. לא רק האריזה, השינוע וענייני המכירה – יש גם צורך באישורים כאלה ואחרים מטעם העירייה. וכאן נוצר חיבור שהוא בינגו מוחלט בין אנזל ובין המרכז הקהילתי בית תמי של עיריית ת"א-יפו החולש על גינת שינקין, מה שמאפשר את פתירת העניינים הלוגיסטיים, האישורים וכל הווג'אראס הזה.
עומר רז שכטר, מנהלת המרכז הקהילתי בית תמי, מספרת ש"אחד העקרונות שלנו בתור מרכז קהילתי הוא להיענות לצרכי התושבים. שוחחנו עם אפרת שהיא תושבת השכונה ובעלת עסק בשינקין, והתחברנו מאוד להצעה שלה להביא לכאן ירקות ופירות עונתיים וטריים. בשינקין יש אמנם יש הרבה בתי עסק, אבל דווקא אין היצע גדול של ירקות ופירות. זה צורך שעלה גם מתושבים אחרים בשכונה במרוצת השנים. עוד ראינו שבמלחמה, למשל, התושבים בשכונה ערכו קניות מרוכזות מחקלאים. הרגשנו ששוק כזה יהלום את צרכי התושבים".
אנזל יצרה קשר עם חקלאים מרחבי הארץ שהיא מכירה (רבים מהם מהצפון) ובין כוכבי החקלאות שיתייצבו בשוק תוכלו למצוא את "אדמה קולינרית" מכפר הנגיד עם ירקות, "אדמה לאדם" ממושב ציפורי עם ירקות מוצלים ושלל צנצנות, "פשוטבעי" עם ירקות ופירות מקיבוץ יפתח, "משק רגב" עם פירות וירקות מרמת הגולן, "בייתה" עם דבש ושמן זית מרמת הגולן, "משק דוד" מעמק חפר עם גבינות בעבודת יד, "משק רוזנברג" עם תמרים ואספרגוס ממושב עין תמר שבדרום ים המלח, משתלת סלונר עם עציצים ושתילים ממושב סתריה וירוק'לה עם עלים פרחים אכילים ממושב מטע.
השוק הראשון יתקיים כאמור כבר ביום חמישי הקרוב, 13.2, בתזמון סמלי לקראת ט"ו בשבט. ברחבה של בית תמי יתנו את הבמה לתוצרת החקלאית ולאנשי האדמה והכפיים, ויקפידו גם על תנאים אקולוגיים ומקיימים. את השקיות למשל ממש רצוי להביא מהבית (במקום יחכו גם שקיות שמוחזרו במיוחד), ותתקיים גם פעילות על חקלאות לילדים ופתרונות מחזור. "השוק הראשון הוא בעצם פיילוט", מסבירה אנזל. "אחריו נתכנס ללמידה והפקת לקחים, כשהכוונה בהמשך היא לקיים את השוק בתכיפות של פעם בשבוע או פעם בשבועיים, בהתאם לצורך של קהילת לב העיר, ובהמשך גם בתקווה בשכונות אחרות" מסבירה אנזל. אהבנו.
>> יום חמישי הקרוב, 13.2 בין השעות 20:00-15:00. בית תמי, מרכז בעלי מלאכה 16