מגמה ירוקה

"מגמה ירוקה" היא תנועת מחאה שחוצה דעות פוליטיות ומונעת על ידי סטודנטים שפועלים לאיכות הסביבה. החודש נפגשנו עם עמרי בללי, ראש התא באוניברסיטת תל אביב, שסיפר על פעילותם והזמין את כולנו להצטרף למען העולם

תקראו להם "פופוליסטים" או "הזויים" אבל זה בסדר, ככה קוראים לכל מי שיש לו רעיון והוא נלחם עליו, לכל מי שלא יושב בכיסא הנוח מול מסך המחשב, מזדהה עם אג'נדה ומקדם אותה באמצעות לייק בפייסבוק. ככה קוראים לכל מי שעושה מעשה ורוצה לשנות.

תא "מגמה ירוקה" באוניברסיטת תל אביב פועל במטרה אחת מרכזית שהיא לאפשר לסטודנטים לקדם את הרעיונות החברתיים שלהם בכל הקשור לאיכות הסביבה. הם פועלים כדי להגיע אל מקבלי ההחלטות ולהשפיע על המדיניות, אבל אל תטעו, הם לא דומים לאף ארגון איכות סביבה אחר דוגמת "גרין־פיס", כלומר: יש להם כמה קווים מנחים ברורים שהבולט שבהם הוא שהארגון עובד מלמטה למעלה. התאים בקמפוסים השונים פונים לסטודנטים ונותנים להם יד חופשית כדי לקדם נושאים שקרובים לליבם, כל עוד זה עולה בקנה אחד עם החזון של הארגון שהוא כאמור, הגנת הסביבה. "בתא יש ארבע נקודות עיקריות", מסביר עמרי בללי, מארגן "מגמה ירוקה" בתל אביב. "דוברות, פעילות שטח, לובי וקשרי ממשל וניו מדיה". לדבריו, כל אחד בתא מתמחה בתחום שאותו הוא בוחר מבין הארבעה והוא זוכה לליווי מקצועי של התא הארצי שכולל סמינרים וסדנאות.

השיטה היא, שכל קמפוס בוחר נושא ומקדם אותו. את הנושא שמקדם התא של אוניברסיטת תל אביב אי אפשר לפספס ואם בכל זאת איכשהו הצלחתם – כנראה שלא נכחתם מספיק בקמפוס. בתקופת הבחירות נחשפנו לפרודיה הגדולה בדוגמת פליירים שנושאים את הסלוגן "מפלגת תשובה", המפלגה שמריצה את יצחק תשובה לבחירות. על הפליירים התנוססו כמה סיסמאות מצחיקות כמו "מריצים את ההון לשלטון", "חזק בגז, חזק בכלכלה" וגם האותיות שמעטרות את פתק ההצבעה "גזל". מכאן, שהנושא שמקדמת תל אביב הוא הגז הטבעי. מפלגתו של תשובה, למקרה שתהיתם, היא לא יותר מקוריוז שמטרתו לעורר תהודה ושיח בחברה. "העניין של הגז הטבעי התחיל בערך ב־2011 והייתה שאלה מאוד גדולה של כמה יישאר פה בישראל לשימוש מקומי וכמה ייצאו לחו"ל", מסביר עמרי, "הקמפיין מדבר על להשאיר את הגז הטבעי בארץ. האינטרס שלנו הוא גז לשימוש מקומי כי זו אנרגיה זולה יותר והיא תוזיל לכולנו את עלויות החשמל ותהווה מנוע אדיר לכלכלה בישראל. היה מאבק גדול שהסתיים בכך שהחליטו להשאיר 60% גז טבעי בארץ ואת השאר לייצא לחו"ל. אנחנו היום מתרכזים בסוגיה של מחיר הגז והבקשה שלנו קביעת מחיר מקסימום של שלוש דולר ליחידת אנרגיה, היום זה כפול. המפלגה של תשובה הייתה פריצת דרך מבחינת תודעה. הרבה אנשים שמעו על זה ודיברנו על הנושא בטלוויזיה וברדיו. ברשתות החברתיות היו פוסטים שהגיעו להמון שיתופים. הייתה תהודה מאוד גדולה."

ואמנם, "מגמה ירוקה" לא מסתפקים בהד התקשורתי כדי לקדם את הרעיון שלהם, הם יוצאים להפגנות, מארגנים מחאות ומתרכזים בהסברה. "בשלהי הממשלה הגענו לבית של סילבן שלום וקראנו לו להתפטר", נזכר עמרי, "זו הייתה הפגנה גדולה, היה גשם זלעפות והגיעו 70 איש". ובכן, כנראה שזה הרבה אנשים במונחים של "מגמה ירוקה", הארגון שהוקם לפני 18 שנה ולא מתבייש להתעסק גם בנושאים הפחות פופולאריים, אבל עם עשייה כזו אינטנסיבית, אין ספק שיש גם הישגים. "שלחנו מכתבי עמדה לוועדת הכלכלה של הכנסת, נכנסו והנחנו נייר עמדה לכל אחד מהיושבים. דב חנין הגיע ואמר שהוא מאמץ לחלוטין את נייר העמדה ופשוט התחיל להקריא סעיף סעיף", מתגאה עמרי.

זה נראה לי מאוד פוליטי, אני תוהה בקול רם.

"זה נושאים שקשורים לקביעת מדיניות, זה תמיד פוליטי."

צריך להיות מזוהה עם צד אחד במפה הפוליטית כדי להיות חלק?

"לא מאמין. קרה מצב שהוא עסק ביש, שאיכות סביבה מזוהה עם השמאל הפוליטי אבל זה לא משהו שאנחנו מקדמים, להיפך, אני הייתי שמח אם היו לנו יותר חברים מכל הקשת הפוליטית."

ובאמת עמרי מזמין את כולם להצטרף לעשייה. "כיף אצלנו", הוא מבטיח. אני מדברת איתו ולא יכולה שלא לתהות לעצמי. מה מביא סטודנט צעיר להתעסק בנושאים הלא כל כך פופולאריים האלה?

"אני סטודנט לחשבונאות וכלכלה", הוא מסביר, "כשהתחלתי ללמוד את התחום הזה נחשפתי לעיתונות הכלכלית, התחלתי לקרוא יותר על מה שנעשה במשק הישראלי ונורא התעצבנתי. אני מרגיש שמי שלא קורא מוספים כלכלים ונכנס לעובי הקורה בנושא הכלכלי, חברתי וסביבתי לא מקבל תמונת מצב של מה הולך פה בישראל. הצטבר אצלי המון כעס". ומה עושים עם כעס? עמרי קיבל מייל ממזכירת החוג לכלכלה שמחפשים מוביל לתא "מגמה ירוקה" בתל אביב וזה התאים לו בדיוק, זה מה שהוא חיפש כדי לממש את החזון ולבטא את הכעס וכדי לקדם שינוי סביבתי. "אני מרגיש שעברתי שינוי במהלך התואר שלי", הוא מסכם ואם ככה הוא מרגיש, אז זה מתאים בול. כי השינוי מתחיל בצעד אחד קטן.