תרופת ספתא

קצת שכחנו את זה, אבל פעם-פעם לא היה אקמול או תרופות אחרות, ואנשים עדיין הבריאו ממחלות. איך? סבתא יודעת

photo by pixabay
photo by pixabay
20 ביולי 2014

בכל חורף או עונת מעבר, או בקיץ, כשהמזגנים עובדים על עוצמה מקסימלית, ובכלל – בכל פעם שנפגשים, סבתי היקרה (הידועה בכינויה – ספתא רחל), שולפת את הספרים שלה ומרביצה בנו את תורת התרופות הטבעיות שלה. לעיתים זה מציק, אבל לרוב זה בהחלט מעורר מחשבה. באחד מביקוריי בביתה בתחילת עונת הפריחה, היא הכריזה: "התחלתי לקחת מזון מלכות! הבודהיסטים אומרים לקחת באביב ובסתיו ואז בריאים כל הקיץ וכל החורף". זה אולי נשמע קצת מופרך, כי מה הקשר בודהיסטים עכשיו, אבל העובדה היא שמעטות הפעמים בהן אני זוכרת את סבתא שלי חולה. (ולספקנים: ישנם מחקרים המוכיחים כי למרות שמזון מלכות עלול דווקא לעורר אלרגיות אצל בני אדם, הוא תורם להורדת הכולסטרול ומהווה מקור נהדר לויטמינים שונים ולחומצות אמינו.)

"ספרי לי עוד, סבתא" ביקשתי ממנה לשמחתה הגדולה, ולהפתעתה הגדולה עוד יותר. למרות שתפסתי אותה ואת סבא באחת מהחופשות המרובות שלהן בים המלח, היא ישר נרתמה למשימה, ובשיחה טלפונית ארוכה פירטה לי את סודותיה לחיים בריאים יותר, ואת התרופות האלטרנטיביות בהן היא נעזרת כדי לשמור על גופה תקין. על חלק מהדברים ודאי כבר שמעתם, וחלק כנראה יראו לכם תמוהים, אבל ראוי לציין כי רשימה זו עשויה רכיבים טבעיים בלבד! כמובן שאין להקל ראש, ואין לראות ברשימה להלן כתחליף מוחלט לרפואה קונבנצונלית (או בקיצור, אם יש לכם מעל 39 מעלות חום – לכו למיון).

נתחיל מהברור מאליו: מרק העוף האל-מותי. סבתא רחל מדגישה כי יש להכינו מכנפיים או משוקיים, והירקות המותרים להוספה הם גזר, בצל, תפוחי אדמה ופטרוזיליה בלבד. יש להביא לרתיחה ולבשל לפחות שעה וחצי. המרק מצוין לשפעת, ובכלל לכל חולי אחר.

אם לקיתם בחום גבוה, תוכלו לטבול מטלית בחומץ ולהניח על המצח להורדת החום. יש שמניחים גם עלי כרוב על כפות הרגליים וגורבים גרביים מעל. את זה סבתא אומרת שהיא לא ניסתה, אבל היא שמעה שזה עוזר.

לכאבי גרון, מומלץ לשתות חצי לימון מומתק בכפית דבש. אמיצים יכולים להוסיף שום או בצל. אם לכאבי הגרון מתלווה גם ליחה, ניתן לאכול שקדים חלוטים וקלופים, אך לא יותר משבעה.

את כאבי הבטן והגזים ירגיע שמן אורגנו פראי. הוא מגיע גם בקפסולות ועוזר גם לכאבי גרון. חשוב לציין כי הוא עלול להרוג גם את החיידקים הטובים (פרוביוטיקה), לכן יש לצרוך לזמן מוגבל של עד כחודש, ולהוסיף אכילת יוגורט (או קפסולות פרוביוטיקה) כשעתיים לפני. אם אתם גם משלשלים, בססו את התזונה על אורז ופירה והרבו בשתיית תה. כל זה הינו ברור מאליו, אבל כשסבתא הוסיפה גם קפה לרשימה, זה שימח אותי.

האהוב על סבתי היקרה (או ככה לפחות זה נשמע), היה הכורכום. בבישולים שלה אפשר לראות שהיא ממש לא מתקמצנת עליו. "הכורכום מנקה את הכבד. אם יש פציעות קלות, הוא יכול לשמש לעצירת הדם", היא מסבירה. לעייפים מבינינו, בעלי העיגולים השחורים מסביב לעיניים – סבתא טוענת שהכורכום מטפל גם בהם. אפשר לצרוך בקפסולות או להוסיף ברגעים האחרונים של הבישול. לספיגה מוגברת – להוסיף פלפל שחור.

חומץ תפוחים 5%. סבתא מדגישה שצריך לקנות רק בחנויות טבע והמומלצים הם מתוצרת אנגליה או גרמניה. לפתרון בעיות בשלפוחית ודלקות אזניים, שמים כפית מהחומץ בכוס מים פושרים ושותים על קיבה ריקה, בבוקר. אם מגעיל לכם, אפשר לפני ארוחת הצהריים. שימו לב, כי החומץ לא בריא לאנשים עם בעיות בכבד או אולקוס.

להקלה בכאבי אזניים, אני זוכרת את זה בתור ילדה, סבתא הייתה מחממת כף עם שמן זית על האש  וסופגת עם צמר גפן. לאחר קירור קל (לא לשים רותח, יא משוגעים!) להניח בעדינות באוזן ולהשאיר לכמה דקות.

היה ויש לכם פצעים בפה (אפטה) – המתכון הרגיל הוא לגרגר מים חמימים עם מלח. סבתא הוסיפה גם את האפשרות למרוח טחינה גולמית ודבש, שאגב, זה כמו חלווה דיאטטית ובריאה הרבה יותר. אם אתם סופר אמיצים (או משוגעים), אתם יכולים להרבות באכילת עגבניות.

לשמירה על רמת כולסטרול תקינה – יש לערבב כף דבש עם כפית קינמון. אפשר עם תה ירוק או סתם מים חמימים.

והטיפ הכי חשוב לחיים: סבתא רחל מאמינה שחשיבה חיובית ואופטימיות מהוות את החיסון הטבעי הכי טוב שיש, ורפואה לכל תחלואי העולם. אם תקראו על ד"ר ברוס ליפטון, תקבלו גם נקודת מבט מדעית על העניין.