מהפיכה במטבח: החיים שאחרי חוק הטיפים

הפסיקה החדשה בתחום הטיפים לא נוגעת רק למלצרים שבינינו, אלא הולכת להשפיע באופן נרחב על עסקי המסעדנות, שכולנו נהנים מהם מדי פעם. איך זה עומד להיראות?

(מתוך הסרט Waiting...)
(מתוך הסרט Waiting...)
11 במרץ 2019

בינואר האחרון נכנסה לתוקף פסיקה חדשה המכונה "חוק הטיפים", ומסדירה מחדש את יחסי העבודה בין המסעדות למלצרים. משמעות החוק היא שהטיפים ייכללו כעת בתלוש המשכורת וינוכו מהם מס הכנסה, ביטוח בריאות, ביטוח לאומי ופנסיה. תלוש המשכורת החדש יכלול ימי חופשה, החזרי נסיעה, דמי הבראה ומחלה ופיצויי פיטורין לפי גובה המשכורת בתלוש. בשורה התחתונה, הטיפים יהיו מעתה של המלצרים, והזכויות הסוציאליות המלאות יהיו באחריות המעסיק.

הצד של המסעדנים

חלק מהמסעדות ומבעלי העסקים חוששים שהפסיקה החדשה תפגע בהכנסות המסעדה. המסעדות בישראל מתמודדות כיום עם מיסוי כבד ונתונות תחת קשיים רבים, אך אין זה אומר שעל המלצרים לשלם את המחיר. למעסיק אסור לקנוס את המלצרים בשום אופן. הוא לא יכול לנכות משכרם אם חסר כסף בקופה, אם נגרם נזק למתקני המסעדה או אם הם היו חולים.

הצד של הצרכנים

מבחינת הצרכנים, דבר לא אמור להשתנות. הטיפים עדיין מגיעים אל המלצרים, רק שבדרך מופרשים מהם סכומים שמנוצלים לטובת זכויות סוציאליות חשובות של המלצרים. אם עד היום, בשוק המלצרות הפרוץ, חששנו שאם לא נשאיר טיפ המלצר עלול לא לקבל שכר, היום אנחנו יכולים להיות רגועים. החוק החדש מבהיר כי זו חובתו של המעסיק לדאוג לפרנסתו של המלצר, ולא חובתם של הסועדים.

כספי הטיפים ישמשו אך ורק למשכורות המלצרים. (הפגנת המלצרים. צילום: לושיק ווהאבה)
כספי הטיפים ישמשו אך ורק למשכורות המלצרים. (הפגנת המלצרים. צילום: לושיק ווהאבה)

הצד של המלצרים

הטיפים יהיו מעתה אך ורק שלכם. מסעדות רבות נוהגות להשתמש בכספי הטיפים להוצאות השוטפות של המסעדה, וכך המלצרים לא מקבלים את הטיפים שהרוויחו בזיעה ובמאמץ. הפסיקה החדשה קובעת כי כספי הטיפים ישמשו אך ורק למשכורות המלצרים, וכי המעסיק יהיה מחויב להוכיח שהשתמש בכספי הטיפים לטובת תשלום לעובדיו ויהיה עליו להנפיק תלושי משכורת מלאים.

מה זה בעצם אומר? כעת הטיפים יהיו חלק משכר המלצרים, אשר יקבלו זכויות סוציאליות מלאות, ששוות בערך ל-30 אחוז מהשכר הכולל.

ואם היה יום חלש במסעדה והטיפים לא מספיקים? על אחריות המעסיק לדאוג שהמלצרים יקבלו את שכר המינימום או את השכר המינימלי שעליו סוכם בחוזה ההעסקה.

שכר המלצרים לא אמור להיפגע. אמנם בעבר מלצרים הרוויחו כסף מזומן בשחור הישר ליד, אך לא זכו לתשלום ביטוח בריאות, ביטוח לאומי והפרשה לפנסיה, או שנאלצו להסדירם באופן עצמאי. בנוסף, על פי הפסיקה החדשה, המלצרים יקבלו שכר על כל שעות העבודה שלהם, ולכן גם שעות הסטנד-ביי ייחשבו לחלק בלתי נפרד מיום העבודה של המלצר.

אז מה המלצרים חושבים על החוק החדש?

למרות ההבטחה, מלצרים רבים חוששים ששכרם בכל זאת ייפגע. אדווה (26) ממלצרת כבר שלוש שנים בבית קפה: "אני חוששת שעכשיו כשהטיפים מהווים את המשכורת עצמה, אנשים ישלמו פחות טיפ. תרבות הטיפים עלולה להשתנות משום שאנשים מרגישים שלא מתפקידם לממן את משכורת המלצרית וכי זו חובת ואחריות המעסיק. עם זאת, החוק דווקא נועד להבטיח זכויות מלאות למלצרים ולדאוג שיקבלו את כל המגיע להם כעובדים שכירים".

בעלי העסקים חוששים שהפסיקה החדשה תפגע בהכנסות המסעדה. (תמונה: shutterstock)
בעלי העסקים חוששים שהפסיקה החדשה תפגע בהכנסות המסעדה. (תמונה: shutterstock)

אז איך החוק החדש עומד לשנות את עולם המסעדנות? עוד קשה להגיד. כצרכנים, נקווה שלא נראה עליית מחירים בעקבות אחריותם החדשה (והמתבקשת) של המעסיקים לשלם לעובדיהם. מנקודת מבטם של בעלי העסקים, נותר לקוות כי החוק לא ימוטט עסקים שלא יהיו מסוגלים לשלם שכר לעובדיהם, דבר שבאופן משונה לא נדרש מהם עד היום. ומצד המלצרים, שהם לא פעם אנחנו, נותר לנו לקוות שנוכל להמשיך ולממן את שכר הדירה ושכר הלימוד בכבוד, ובנוסף להתחיל לדאוג לזכויותינו הסוציאליות כמו ביטוח פנסיה ובריאות.

וטיפ אחרון לסיום: מלצרים, אל תתנו תחושה רעה למי שהזמין מי ברז או ביקש תוספת קשטופ וחרדל. לקוחות, נסו לא להתרעם על המלצר אם המנה מתעכבת, כמעט תמיד לא מדובר באשמתו. ואחרונים חביבים – מעסיקים, שלמו למי שעובד אצלכם. זה כל כך בסיסי.