קדימה לעתיד

העולם משתנה, ומי יודע מה יהיו המקצועות הרלוונטיים בעוד חמש או עשר שנים מעכשיו? יצאנו לשאול את המומחים, וחזרנו עם תשובות

אנו חיים בעידן דינאמי. הטכנולוגיה המודרנית וסגנון החיים החדש מביאים איתם אפשרויות תעסוקה חדשות ומגוונות, וניתן רק לשער שהדרישה בשווקים השונים לחלק מהמקצועות עשויה לעלות, בעוד שעבור אחרים היא תרד. כדי להביא לכם תחזית עדכנית ומקצועית, פנינו למיטב המומחים כדי לקבל מהם חוות דעת על העתיד שבפתח.

ד"ר סופר טל, מנהלת המרכז הבינתחומי לניתוח ותחזית טכנולוגית, מנתחת את הביקוש למקצועות לפי שלושה פרמטרים: נתונים דמוגרפיים של האוכלוסייה, צרכים חברתיים של האוכלוסייה והטכנולוגיה, ביטוייה והשפעותיה. "בעשור האחרון ניתן לראות שהכניסה המואצת של הטכנולוגיה בתחומי התקשורת והמידע לכל תחומי חיינו יצרה תפנית גדולה בהקשר של שלושת הפרמטרים הללו", מספרת ד"ר סופר, "כאשר המימד הבולט ביותר הוא המימד הדמוגרפי. תוחלת החיים עולה, וחל גידול בשיעור האוכלוסייה המבוגרת. צרכי אוכלוסייה זו הינם רפואיים וחברתיים כאחד; יש צורך וביקוש למלא את הזמן הפנוי לאחר הפרישה, ועל כן הדרישה למגוון רחב של המקצועות הרפואיים הקונבנציונליים והלא-קונבנציונליים, כמו גם המקצועות הפרה-רפואיים תגדל. הביקוש למקצועות המפתחים את הטכנולוגיה בתחום הרפואי יצבור תאוצה אף הוא, ובנוסף, תהיה דרישה למלא את שעות הפנאי, כך שהפופולריות של מדריכי ספורט, מורים, אמני במה ותיאטרון, מנהלי מועדוני תרבות לגיל הזהב ומפתחי משחקי מחשב לגיל הזהב תלך ותעלה".

ד"ר יצחק ברלוביץ, מנהל המרכז הרפואי ע"ש אדית וולפסון, מרחיב בנושא הרפואה: "הצורך האובייקטיבי למומחים מתחום רפואת המשפחה, הגריאטריה והפסיכיאטריה יעלה. מקצועות נוספים בהם צפויה עליה בדרישה הם מקצועות הנמצאים על גבול הרפואה הקלינית, בהם קשר המטפל-מטופל אינו תמיד ישיר. במקצועות אלו עלול להיווצר מחסור בעתיד עקב הפער בין הצורך לבין הרצון של הרופאים להשתלב". גם פרופ' דב שמוטקין, פרופסור מן-המניין בבית הספר למדעי הפסיכולוגיה וראש מכון הרצג לחקר ההזדקנות והזקנה, מדבר על הצורך במומחים לגריאונטולוגיה: "מדע הזקנה הוא מדע בתחילתו, אך כבר יש דרישה הבאה מן השטח". כפסיכולוג קליני בכיר, פרופ' שמוטקין צופה עלייה גם בביקוש לפסיכולוגים הקליניים: "החיים שלנו הופכים ליותר ויותר מורכבים בכל המסגרות וההתמודדות עם המשברים, ומעלה את הביקוש לטיפול והדרכה מקצועים, מה גם שהסטיגמה החברתית שהייתה לטיפול הפסיכולוגי הולכת ונעלמת".

השינוי כבר בפתח

ד"ר סופר מסבירה כי כיום כבר אין הכרח לעבוד באזור המגורים שלנו; גבולות התעסוקה חוצים גבולות בין מדינות, והאפשרויות הטכנולוגיות מאפשרות לעבוד מרחוק. לשאלה שכנראה מעסיקה לא מעט את הסטודנטים למדעי המחשב ולהנדסה – שאלת מיקור החוץ להודו, סין ומזרח אירופה – עונה ד"ר סופר כי בכל העולם הדרישה למקצועות מדעי המחשב ומקצועות ההנדסה רק תלך ותעלה, אך אין ספק שכוח עבודה זול ואיכותי מהמדינות המדוברות עלול להוות איום תעסוקתי מסוים. פרופ' איליה לוין, ראש החוג ללימודי תואר שני בהוראת המדעים, מתייחס לטכנולוגיה כחלק מאתנו: "הטכנולוגיה היא ההמשך של האדם, ועל כן יחול שינוי במקצועות מסוימים. לדוגמה, מקצועות מדעי המחשב יוותרו מאד מבוקשים, אך המקצוע לא יהיה מקצוע אלגוריתמי כמו היום, אלא ישאף להיות מקצוע חברתי יותר, והמגמה של 'מודעות ומחשוב חברתיים' תצבור תאוצה".

מה לגבי ההצפה הקיימת כיום בשוק הישראלי במקצועות כמו עריכת דין, ראיית חשבון, ניהול וכלכלה? האם זה ירתיע את הסטודנטים?

"לא. ברמה הבינלאומית הביקוש למקצועות אלו עולה; הצרכנות הווירטואלית בעלייה, ומדובר בסוג חדש של צרכנות שדורש כלכלנים, מנהלים ומשווקי-מוצר עם תחומי התמחות הייחודים לצרכנות זו. פרופ' יואב גנזך מהפקולטה לניהול מוסיף כי קיימת עלייה בפופולאריות של בוגרי תואר ראשון במדעי המחשב ובהנדסה להמשיך לתואר שני במנהל עסקים".

ד"ר סופר נוגעת גם בצורך הקיומי שלנו על פני כדור הארץ – המודעות לאיכות הסביבה תעלה, ועמה גם הדרישה למומחים באיכות הסביבה ומומחים לאנרגיה חלופית. פרופ' תמר דיין, מהמחלקה לזואולוגיה בפקולטה למדעי החיים ופעילת איכות סביבה, מסבירה כי הקיום שלנו והכלכלה שלנו תלויים באופן ישיר במערכת האקולוגית, שהיא אחת המערכות הכי מורכבות שיש על פני כדור הארץ. לצערנו, הפגיעה במערכת הזו גדולה, ולכן חשוב לחקור וללמוד לנצל ולשמר אותה. לא נוכל להמשיך וליצור מבלי לשמר את הקיים.

מה בדבר שילוב דיסציפלינות?

"המציאות שלנו מורכבת, ועל כן גדל גם הצורך בשילוב בין דיסציפלינות שונות". פרופ' עמית גפן, מהמחלקה להנדסה ביו-רפואית, מספר כי המהנדסים של העתיד יהיו מהנדסים רב-ממדיים. הבעיות של הסביבה, הרפואה וההנדסה הופכות להיות משותפות, והצורך בשיתופי פעולה יעלה בשנים הבאות. פרופ' אלכסנדר גרוסו, מהחוג לבלשנות בפקולטה למדעי הרוח, מספר על שיתופי פעולה מעניינים בין הפקולטות השונות: "בעבר, התחום של הבלשנות השתייך בעיקר לפקולטה למדעי הרוח. הבלשנות המודרנית הופכת להיות בלשנות מתמטית וחישובית; כתיבת שפות מחשב תלויה בידע הבלשנות. הבלשנות משתלבת גם בחקר מדעי המוח ועוזרת למפות את אזוריו, מיפוי שבהמשך מנחה את הנוירוכירורגים בניתוחים".

ומה הם המקצועות שקרנם תרד?

"יהיו אלו המקצועות המתווכים, כמו סוכני נסיעות, סוכני ביטוח וסוכני מכירות".