"נימוסי שולחן": כשאוכל, אמנות ותיאטרון נפגשים

תערוכה חדשה בגלריה האוניברסיטאית של אוניברסיטת תל אביב מבקשת להפגיש בין קולינריה, תיאטרון ואמנות חזותית. פרוייקט מיוחד ומעורר תיאבון

"נימוסי שולחן" - אמנות, תיאטרון וקולינריה בגלריה האוניברסיטאית. 9.3.18 – 31.7.18
"נימוסי שולחן" - אמנות, תיאטרון וקולינריה בגלריה האוניברסיטאית. 9.3.18 – 31.7.18
9 במרץ 2018

באירוע חגיגי שכלל נאומים, מיצגים, ולא מעט אוכל, נפתחה אתמול (חמישי) התערוכה "נימוסי שולחן" בגלריה האוניברסיטאית לאמנות הממוקמת בכניסה לאוניברסיטת תל אביב.

כיאה לאירוע הפותח של תערוכה העוסקת באוכל, הערב כלל גם אירועים פחות שגרתיים, כמו מלצרים שחילקו שקיות מלאות אוויר המריח כמו מנות בארוחת גורמה, שולחן ענק מלא שוקולדים לאכילה שהתרוקן תוך חצי שעה מרגע הפתיחה ואפילו פסל מגולף בגבינת פרמז'ן שניתן לגרד ממנו פיסה ולנשנש בעת הצפייה בתערוכה.

כתבת אמנות או כתבת אוכל? דריה אלופי טועמת מפסל הפרמז'ן בתערוכה
כתבת אמנות או כתבת אוכל? דריה אלופי טועמת מפסל הפרמז'ן בתערוכה

כפי שניתן להבין, "נימוסי שולחן" אינה עוד תערוכה רגילה, אלא פרוייקט ייחודי המשלב אמנות חזותית, תיאטרון וקולינריה. הפרוייקט נוצר מתוך שיתוף פעולה בין ראש החוג לתולדות האמנות, ד"ר ספי הנדלר, וראשת החוג לאמנות התיאטרון, ד"ר שרון אהרונסון להבי. במרכז התערוכה עומד העיסוק באוכל ומקומו בתרבות, כשהיצירות השונות משקפות התנהגות אנושית חברתית דרך אחת הפעולות הבסיסיות ביותר שלנו- אכילה.

"אוכל הוא לכאורה פעולה מאוד בסיסית, כמו לשתות או לנשום- כל יצור צריך מזון" מסביר הנדלר "אבל השאלה היא איך מזון גורם לנו להתנהג- זו השאלה שאנחנו מנסים לתקוף מכל מיני זוויות."

התערוכה השאפתנית מציגה אמנים ישראליים ובינלאומיים עכשוויים באוצרותה של נירית נלסון, כשחלק מהעבודות נוצרו במיוחד לאירוע וחלקן אף אכילות (!). לפי נלסון "נוצרו לתערוכה שלושה חללים ובכל חלל התייחסות אחרת לאוכל. חלל אחד מוקדש לעודפות, אחר לביקורת חברתית-פוליטית, ואחד לתחושה הגופנית דרך אוכל- אוכל כחלק מאיתנו באופן פיזי ורוחני".

גם האוצר הראשי של מוזיאון תל אביב לאמנות משתתף בתערוכה. דורון רבינא, ללא כותרת (שיכור 1), 2007
גם האוצר הראשי של מוזיאון תל אביב לאמנות משתתף בתערוכה. דורון רבינא, ללא כותרת (שיכור 1), 2007

בנוסף לכך, מועלים בתערוכה שני מחזאות קולינריים של המחזאית הצרפתייה ז'אנין וורמס, כשמהם למעשה צמחה התערוכה כולה. "התערוכה התחילה בשיח בין שרון לביני" מספר הנדלר, "כשדברנו על דרכים בהם לדעתי, כמנהל הגלריה, הגלריה צריכה לפעול. שרון, אם ובלי קשר, נתנה לי לקרוא מחזות של מחזאית צרפתייה בשם ז'אנין וורמס, שכתבה מחזות קולינריים, כלומר שעוסקים באוכל ובאופן שבו אוכלים. קראתי את המחזות והם אדירים בעיני, ולכן שאלתי את שרון- למה שלא נעלה את המחזות בגלריה? משם יצא השיח על אוכל".

העמדת התערוכה בגלריה האוניברסיטאית השפיעה על אופייה ועל התכנים המועברים בה. "בגלריה אוניברסיטאית אפשר להגיע לחיבורים לתולדות האמנות, כמו שיש בהרבה מהעבודות המוצגות" מציינת נלסון "ואפשר להכניס את הדברים לקונטקסט, כמו חיבור בין האמנות החזותית ותיאטרון".

מתוך המתכון מאת ז'אנין וורמס, בימוי: לירון לובל; תרגום ונוסח הצגה: יוסי גולד; עיצוב: מאיה בבילה; שחקניות: נועה ירקוני ושירי לוטן. תיאטרון האוניברסיטה: אוניברסיטת תל אביב. צילום: מיקה קושלביץ.
מתוך המתכון מאת ז'אנין וורמס, בימוי: לירון לובל; תרגום ונוסח הצגה: יוסי גולד; עיצוב: מאיה בבילה; שחקניות: נועה ירקוני ושירי לוטן. תיאטרון האוניברסיטה: אוניברסיטת תל אביב. צילום: מיקה קושלביץ.

בנוסף, התערוכה כולה נוצרה בעזרת סטודנטים מאוניברסיטת תל אביב. המחזות מועלים על ידי תלמידי החוג לאמנות לתיאטרון ותלמידי תכנית המצטיינים בעיצוב במה, קולנוע וטלוויזיה של הפקולטה לאמנויות, ותלמידי החוג לתולדות האמנות יערכו סיורים מודרכים בתערוכה במהלך החודשים הקרובים.

החיבור בין החוגים והפקולטות השונות באוניברסיטה מהווה חלק משמעותי ב"נימוסי שולחן". לפי הנדלר "השיח על אוכל היום תופס מקום מאוד מרכזי בחברה בכלל, בחברה המערבית בפרט, ובחברה הישראלית בפרט בפרט. אנחנו, כגלריה אוניברסיטאית, יכולים להעשיר את השיח הזה. הבנו שהגלריה יכולה להפוך לחלל ורסטילי ואינטרדיסציפלינרי, אנחנו היחידים שיש להם את האפשרות להביא כ"כ הרבה תחומי ידע לתערוכה אחת, כגלריה אוניברסיטאית".

מתוך קפה ועוגה מאת ז'אנין וורמס, בימוי: לירון לובל; תרגום ונוסח הצגה: יוסי גולד; עיצוב: מאיה בבילה; שחקניות: ירדן אנדולט ועדן שושני (בתמונה זו) ונטה לויט. תיאטרון האוניברסיטה: אוניברסיטת תל אביב. צילום: מיקה קושלביץ.
מתוך קפה ועוגה מאת ז'אנין וורמס, בימוי: לירון לובל; תרגום ונוסח הצגה: יוסי גולד; עיצוב: מאיה בבילה; שחקניות: ירדן אנדולט ועדן שושני (בתמונה זו) ונטה לויט. תיאטרון האוניברסיטה: אוניברסיטת תל אביב. צילום: מיקה קושלביץ.

לאורך חמשת החודשים הקרובים יתקיימו אירועים קולינריים באוצרות רונית ורד, וכן הרצאות ומפגשים עם חוקרים ומומחים מתחומים שונים שיעסקו כולם בנושא האוכל – נושא שמעניין את כולנו, ולא רק את חובבי האמנות שבינינו…

פרט מתוך התערוכה. הנס אופ דה-בק, כולם ביחד עכשיו… יום הולדת לאבא, וידיאו 2005
פרט מתוך התערוכה. הנס אופ דה-בק, כולם ביחד עכשיו… יום הולדת לאבא, וידיאו 2005

"נימוסי שולחן"

אמנות, תיאטרון וקולינריה בגלריה האוניברסיטאית

9.3.18 – 31.7.18