לחן עממי

"עממיות", הסדרה החדשה של נאור ציון, היא תצוגת תכלית של שוביניזם ובנאליות

עממיות. צילום: ינאי יחיאל
עממיות. צילום: ינאי יחיאל
27 בינואר 2014

בסצנת הסיום של פרק הבכורה של הסדרה "עממיות" (חולם ומלעיל) ששודר אמש בערוץ 2, עולות שלוש הגיבורות שני (נטע גרטי), סלבית (אניה בוקשטיין) ורונית (רותם זיסמן) לבמה ונותנות ביצוע קריוקי ל – תחזיקו חזק – שיר הפרחה. סאבטקסט? סאבטקסט זה לאשכנזים. אשכנזים נו… כאלה עשירים עם ילדים מחונכים,  שלובשים בגדים בבז', אוכלים סושי יקר. וכשהם נבהלים הם מצייצים שיואו מנומס ולא צועקים סמלללאאאכ. הסצנה הזאת הייתה חלון ראווה לפרק כולו: הלוק הוא של הפקה בשקל תשעים, העלילה לא קיימת ככה שהסצנה לא מביאה איתה התרה כלשהי לפרק, זה לא מצחיק, אין בזה שום אירוניה או ניסיון למחות על משהו. זה מה שזה – כלום עם שום דבר בסטיילינג ממש, ממש גרוע.

"עממיות" (עדיין מלעיל), שיצר נאור ציון והוא גם הבמאי והתסריטאי שלה, מבוססת על "הפרחה הסמויה", שהיה אחד הפרקים בסדרה "החברים של נאור" שציון יצר עבור ערוץ 10 וגם שיחק בה בתפקיד הראשי. היא מספרת את סיפורן של השלוש שהגיעו "מהפרובינציה", שזה בעברית עיר שאינה תל אביב, לתל אביב. שני היא שונטל, סלבית היא סילבי וישנה גם החברה הרביעית, חן (מלי לוי) שככל הנראה הצליחה בחיים והיא חיה בזוגיות עם גבר לבן אשכנזי בשם זיידמן (גיא לואל). הן הצליחו להתברג בחברה מצליחה בשוק ההון כשהמטרה שלהן, כך על פי הזכיינת "רשת", היא למצוא חתן מולטי־מיליונר שיגשים עבורן את כל המשאלות וכל הג'אז הג'יין אוסטיני הזה. אמרתם סדרה מגעילה וגזענית? התבלבלתם, זאת סדרה מגעילה ושוביניסטית עם נרטיב משומש.

מכאן גם השם של הסדרה, שרק הוא יכול לשמש נושא לתזה בייצוג הנשים המזרחיות בתקשורת. כל מטרתו הרי היא להקטין את הגיבורות, כמו להגיד – היי, אלה בסך הכל נשים פשוטות ועממיות (הפעם במלרע) – תיראו איזה ממי הן ואיזה צחוקים איתן ואיך רונית עושה עמידת ראש באירוע של החברה, כי לפעמים מתפלקת לה התנהגות של הבחורה הפרובנציאלית שהיא באמת. מצד שני, מזל שיש בסדרה הזאת לפחות משהו אחד שהוא אירוני ומודע לעצמו.

חזרה לעלילה – כבר בפתיחת הפרק מאד ברור מה הצופה הולך לקבל. שלוש הגיבורות (כולן, וגם מלי לוי, שחקניות מוערכות שלא כל כך ברור איך הסכימו לקחת חלק בהפקה הזאת) מסתובבות במתחם בזל בתל אביב ומנהלות שיחה שמזכירה, תודות לכתיבה הירודה, הצגת בית ספר לא מוצלחת במיוחד. הן נעצרות מול מספרת היוקרה של צ'רלי אורנים  – הספר ההומו השמן שגדל ברמלה ומתלבטות אם להיכנס. כן, הבנתם נכון – בריאליטי חדרי לידה יש יותר רבדים מב"עממיות".