מכתב השמיניסטים

"סלפיז" מנסה להעמיד מראה מול תלמידי תיכון בישראל, אבל מתקשה לחדש או לטלטל

"סלפיז"
"סלפיז"
18 בפברואר 2014

ל"סלפיז – השנה האחרונה בתיכון", מיני־סדרה דוקומנטרית שעלתה אמש לשידור בערוץ הבידור הישראלי של HOT קרה דבר לא נעים – המציאות עקפה אותה בסיבוב. החיים העמידו מול "סלפיז", שעוסקת בתלמידי תיכון בני 17 מבית הספר "מקיף יהוד", את הסדרות המתחרות "ספיר סבח ציידת השמאלנים", ועוד קודם את הסדרה "מיכל זולר הנסיכה הלוחמת במורים". ליד השתיים האלה – שאפשר וצריך להתווכח על הסגנון שלהן – אבל בשורה התחתונה מדובר בנערות שאכפת להן, נראים חמשת הגיבורים של "סלפיז", לפחות על פי הפרקים הראשונים של הסדרה, מעט חיוורים. אלה ילדים חמודים מאוד, שכאילו הגיעו מהחלומות הוורודים ביותר של השר שי פירון. הצרות שלהן הן רוב הזמן צרות עולם ראשון (למעט שניים מהם שנאלצים לסייע בפרנסת המשפחה) ובראשן כמובן נשף הסיום הארור, זה שאף מהדורת חדשות בחודש יוני אינה שלמה בלי כתבה על אודותיו.

את הסדרה יצרה וביימה היוצרת המוערכת עידית אברהמי ("העיתונאים", "השחקנים נגד הקהל" ועוד). אברהמי התלוותה אל חמישה בני נוער בבית הספר התיכון "מקיף יהוד", שהתלמידים בו מגיעים מרקעים סוציו-אקונומיים שונים: דניאל – בת העשירים היפה, ליעד – שעלתה לארץ מסין, תלמידה טובה ובלוגרית אופנה, אלון – כבד השמיעה, נטלי – רקדנית בלט לחוצת ציונים שמנסה להגשים את החלום של אימא שלה, וטאי – החתיך של השכבה, שפחות מתחבר ללימודים בבית הספר. הדמויות שנבחרו מעניינות, כאלה שאפשר להעביר איתן בכיף פרק כבן חצי שעה ואברהמי מתווכת אותן אל הצופה בצורה אינטליגנטית.

הסדרה מבקשת לספק הצצה לעולמם של המתבגרים בישראל 2013. כשמציצים פנימה מגלים שבני הנוער לא השתנו בהרבה, זאת בסך הכל הטכנולוגיה שעפה קדימה וכתוצאה מכך נולד התיעוד האובססיבי (ואיתו רעשי רקע בלתי נסבלים של הודעות טקסט נכנסות שמלווים את הסדרה), אבל האם השתנה משהו בחלומות שלהם? בשאיפות שלהם? בדאגות שלהם? לפי הפרקים הראשונים של הסדרה, נדמה שלא ממש. הטינאייגרים עדיין מתעסקים בציונים, בכסף, באהבה, כנראה שגם בצה"ל בהמשך ובנשף הסיום. חלק מגיבורי הסדרה אכן מבלים שעות ארוכות בעדכון סטטוסים ברשתות חברתיות, אבל עם יד על הלב – האם אתם לא מכירים מבוגרים שמעדכנים את הרשתות החברתיות שלהם באותה תדירות?

על פניו, מה שמשותף לחמשת הגיבורים של הסדרה הוא הניתוק המדהים שלהם מכל מה שנעשה מחוץ לסביבה הקרובה שלהם. זה מאכזב, גם אם לא מפתיע (הם לא שונים בכך מרוב האוכלוסייה הבוגרת במדינה). מצד אחד, ההנגדה הזאת לנערות שמסוקרות במהדורות החדשות מלמדת הרבה על הצעירים ועל הסביבה שהם חיים בה. מצד שני, היה יכול להיות מעניין לו הסדרה הייתה מצרפת לשורותיה גם גיבור או גיבורה מעורבים פוליטית, לא משנה מאיזה צד, ומראה את הקונפליקטים שהמעורבות הזו יוצרת עם הסביבה הקרובה, בדיוק בתקופה הקריטית של רגע לפני גיוס.