מכת חושך

ההחלטה החשובה בנוגע לזכות זוגות להט"בים לפונדקאות בישראל היא בשורה משמחת אחרי שורה של החלטות חשוכות מצד הממשלה. האם יש סיכוי שהממשלה תשתנה?

11 בדצמבר 2013

בחודש האחרון עלו לא פחות משלוש הצעות חוק שנועדו לשפר את מעמדה של הקהילה הגאה בארץ. נכון לזמן כתיבת שורות אלה, אף אחת מהן לא עברה בקריאה טרומית. ההצעה הראשונה הועלתה לפני כחודש על ידי ח"כ עדי קול (יש עתיד). היא נועדה לתקן את פקודת מס ההכנסה, ולהעניק גם לזוגות חד מיניים נקודות זיכוי עבור ילדיהם. בבית היהודי, המחזיקה בזכות וטו בענייני דת ומדינה לפי ההסכם הקואליציוני, סברו שמדובר בנושא של דת ומדינה, והשתמשו בזכות הווטו שלהם, לאחר שטענו כי ההסכם שהושג עם יש עתיד, הנוגע לשינוי נוסח ההצעה, הופר. "מעולם לא הסכמנו לשינוי הנוסח ולביטול ההכרה בזוגות חד מיניים", מבהירה ח"כ קול. "התפשרנו על ניהול מגעים רק לאחר העברת החוק בקריאה טרומית. מעבר לכך, לא מדובר בחוק שעוסק בענייני דת ומדינה, כך שזכות הווטו שלהם לא רלוונטית".

השיחה מתקיימת שלושה ימים לפני ההצבעה החוזרת, והשאלה שנשאלת היא אם יש סיכוי שחברי הבית היהודי ישתכנעו ויסכימו לתת להצעה לעבור. "יכולנו לקיים אז את ההצבעה במליאה בפעם הראשונה, היה לה רוב. אבל אני הסכמתי לעצור ולדחות אותה, כדי להגיע להסכם עם הבית היהודי", מסבירה קול שמאמינה כי ההצעה שלה תעבור לאחר סבב השיחות עם המפלגה של בנט.

אם יש מישהי שיכולה להבין את התסכול של ח"כ קול,  זו ח"כ סתיו שפיר (העבודה). לפני יותר מחצי שנה היא הגישה את הצעת חוק ברית הזוגיות, ודווקא יש עתיד היו אלה שסירבו לקדם אותה. "הנחת היסוד שלי הייתה שיהיה קשה להעביר חוק שכולל את הקהילה הגאה", היא מסבירה, "ולכן רציתי להפריד את ההצעה מענייני דת ומדינה – ובכך למנוע את היכולת לסנדל אותה". יש עתיד, מצדם, הבטיחו לקדם הצעת חוק רחבה יותר – הבטחה שמאז לא קוימה.

את חושבת שהחוק של ח"כ עדי קול יעבור בהצבעה הקרובה?

"יש בעיה גדולה עם כל חקיקה מתקדמת של יש עתיד. הם סנדלו הצעות כאלה מראש כשנכנסו להסכם קואליציוני שמעניק לבנט ולרבנים זכות הטלת וטו על ענייני דת ומדינה. למעשה, כל דבר תלוי בהסכמה עם הימנים המיושנים והעתיקים, שלא לומר החשוכים. שמענו את ההתבטאויות של אורי אריאל ("הומואים זה לא דבר נורמטיבי", "זה לא נושא חשוב" – נ"ו). ח"כים מהבית היהודי לא מוכנים להכרה ממלכתית בקהילה הגאה. ססמת הבחירות שלהם, 'משהו חדש מתחיל', הפכה להיות בדיחה על חשבון הקהילה".

כאמור, ועדת השרים לחקיקה דחתה השבוע שתי הצעות נוספות מלבד זו של קול. הראשונה ביקשה להשוות את זכויותיהם של זוגות חד מיניים בנושא המשכנתה. היא נדחתה בתואנה שכבר קיים נוהל שמונע אפליה מסוג זה, מה שמייתר את ההצעה. את הטענה הזאת השמיע אורי אריאל, שר השיכון והבינוי שאמון על נושא המשכנתאות ועל אמירות חשוכות מטעם הממשלה. השר אריאל גם הצביע נגד הצעה נוספת שעלתה השבוע ביוזמתו של ח"כ עפר שלח מיש עתיד, המשמש גם כיו"ר השדולה הגאה בכנסת. ההצעה ביקשה להכניס לחוק האוסר על אפליה סעיף נוסף, האוסר אפליה על רקע מגדר או נטייה מינית. אבל למה לבוא בטענות לאריאל, כשאפילו יאיר לפיד נעדר מההצבעה? אולי גם ליש עתיד עניין זכויות הלהט"ב לא באמת בוער.

ח"כ שלח, אתה מאמין בברית עם הבית היהודי?

"אני לא מדבר במונחים האלה. הצעת החוק של ח"כ קול לדוגמה, שנוגעת להקלות במס, עברה בוועדת השרים לחקיקה ואף קיבלה תמיכה בקואליציה. אני מאמין שכשיתפזר העשן, החוק כן יעבור".

שלח אולי מעדיף לא להגיד שום דבר מפורש, אבל שותפו בשדולה הגאה של הכנסת, ניצן הורוביץ (מרצ), ברור בהרבה, ומעביר את האחריות היישר אל העומד בראש המערכת: "מדובר בסדרה של הצעות חוק שנתקעות, והאפשרות שלהן לעבור תלויה רק בראש הממשלה. אני לא מאמין בברית הקואליציונית בין לפיד לבנט. הבית היהודי זו מפלגה חשוכה, וחלק מהאנשים בה הם פשוט הומופובים. בנט אמר בפירוש שכל מה שמנוגד להלכה לא יעבור".

ומה קורה בשטח? מישהו מפעיל לחץ על הליכוד, על נתניהו?

"מפעילים לחצים. אבל כנראה שזה לא מספיק חשוב לצמרת הממשלה. לא מספיק לנאום באירועים ולהצטייר כידיד הקהילה. המבחן האמיתי הוא בחקיקה".

אז מה באמת קורה בסביבתו של ביבי נתניהו? "ראש המפלגה שלנו הוא גם ראש הממשלה, ולכן הוא פחות זמין לנו. אבל אנחנו בקשר עם שרי הליכוד", מסביר עו"ד אמיר אוחנה מהתא הגאה בליכוד, שם דווקא מרגישים שנעשים מאמצים לקידום החוקים המדוברים. "מירי רגב הייתה בין היוזמים של ההצעה שהעלתה עדי קול. ביום ההצבעה הייתה הלווייתו של דב לאוטמן, ולכן לא כולם נכחו".

אתם מרגישים שיש לכם גב מהמפלגה בנושאים האלו?

"בפן המעשי, לימור לבנת היא שהכניסה את חוש"ן (חינוך ושינוי – נ"ו) לבתי הספר ותקצבה את מצעד הגאווה. אבל תמיד יש מקום לשיפור. אנחנו מפעילים לחץ על שרי הליכוד ועושים מה שאפשר".

לדעתך יש לחוקים האלו סיכוי לעבור?

"להוציא את חוק המשכנתה, לא רק שיש סיכוי – הם גם יעברו".

העיתונאית ושדרנית הספורט הלסבית, גילי שם טוב, המשמשת גם כדוברת השר להגנת הסביבה עמיר פרץ (התנועה), מבהירה עד כמה החוקים האלה חשובים, ועדיין מאמינה שהם כן יעברו בסוף. "מדובר בחוקים אלמנטריים ומתבקשים. לדעתי גם יש רוב, אבל הסיטואציה הפוליטית עם הבית היהודי מכשילה אותו", היא אומרת. "הדיבור על החוקים נשמע מאוד כללי, אבל עבור מי שהוא להט"ב, מדובר בזכויות מהותיות שחסרות לו ביום יום. זאת לא רק הטבה פה ושם, מדובר בהכרה בכך שזה אורח החיים של חלק מהאוכלוסייה".

העיתונאי והשדרן אביעד קיסוס גם מאמין עדיין בסיכוי לקידום החקיקה, אבל מביע שאט נפש מהתנהלות הממשלה עד עכשיו: "מאוד מדכדך לפתוח את העיתון מדי בוקר ולראות שוב שמפלגת הבית היהודי מנסה ומצליחה להיבנות על גבה של הקהילה הגאה. השיח ההומופובי החדש בממשלה הנוכחית – שהוא כביכול ענייני ובלתי אלים – מסוכן בהרבה, בין השאר משום שהוא בוקע מגרונם של אנשים שמחופשים ל'אחים', לחברים שלנו".