לילה פאגז: הפאג חוגג 16 וחוזר למתכונת הקודמת

הפאג, שהחל את דרכו כליין גייז והמשיך כליין שפונה לכולם מרחיב את הפעילות לחו"ל. הבעלים מספרים למה החליטו לפנות גם לסטרייטים ואיך שורדים את חיי הלילה של תל אביב

למי קראת סטרייט? מימין: טל ממן, ליאל בומברג, רועי רז ואיתן טל (צילום: דין אהרוני רולנד)
למי קראת סטרייט? מימין: טל ממן, ליאל בומברג, רועי רז ואיתן טל (צילום: דין אהרוני רולנד)
11 באפריל 2019

הריאיון עם בעלי הפאג בקפה התחתית הוא מעין סגירת מעגל עבורם. ממש כאן, לפני כשלוש שנים, החליטו רועי רז ואיתן טל, אז בעלי הליין זה 13 שנה, להעביר את המושכות לדור הצעיר – טל ממן וליאל בומברג. ארבעתם אמנים, ארבעתם אוהבים את הלילה וארבעתם מנסים למתוח את הגבולות ככל האפשר. רז מגיע מעולם הקולנוע והטלוויזיה כבמאי, טל צלם אופנה ותיק (הוא נעדר מהריאיון), ממן מגיע מתחום הצילום והאהבה למוזיקה ובומברג סיים לאחרונה לימודי תקשורת חזותית. "אנחנו אנשים שהתשוקה שלהם זה הפאג, אבל זה לא מה שאנחנו עושים ביומיום. למדנו לשלב את הפאג והרצון ליצור משהו שונה בנוף עם העבודה שלנו", משתף בומברג.

מאז אותה פגישה, הפאג ביסס את עצמו כליין הוותיק ביותר בתל אביב, וככזה המשלב בין רוח התקופה של העיר ופרפורמנס קיצוני ובין מרחב בילוי בטוח ותפאורה מושקעת. ממן ובומברג הביאו את פאג לאלפאבית, מושבו הנוכחי, ואז גם הרחיבו את הפנייה של הליין לקהלים נוספים. אחרי שיתוף פעולה מוצלח ב־2016 בין הפאג, האלפאבית והליין הסטרייטי פאקוטק במסיבה שנמשכה 24 שעות, הבינו רז וטל שיש קהל סטרייטי שרוצה להרים איתם. מאז, הם אומרים, המסיבות עדיין בעלות ערכים של הקהילה אך חסרות הגדרה כעיקרון. "כולם רצויים וכולם יכולים להיות חלק מהפאג. גם אם אתה או את גבר או אישה סטרייטים, אתם יכולים להיות פרפורמרים אצלנו".

פאג אדיר. (צילום: דין אהרוני רולנד)
פאג אדיר. (צילום: דין אהרוני רולנד)

תחילת דרכו של הליין הייתה לפני 16 שנה, כשטל ורז החליטו ליצור אלטרנטיבה לקהל ההומוסקסואלי שבאותה תקופה לא נהנה מאופציות רבות. "זה היה או עופרה או שירזי", נזכר רז. "לא ידענו אפילו מה אנחנו אבל ידענו שאנחנו רוצים לעשות משהו אחר. הכל היה בגדר ניסוי. אירחנו את חני נחמיאס ששרה את 'גברת פלפלת', את אבי ביטר – מלא אמנים עברו אצלנו, אבל אני לא בטוח שעכשיו הקהל יהיה פתוח לחני נחמיאס על העמדה".

טל: "למה? אני חושב שהקהל שלנו כרגע דווקא הכי פתוח לזה, יש לנו קהל שהכי רוצה להתרגש ולמתוח גבולות – לפעמים גם יותר מדי". ליאל: "היופי בפרפורמנס שלנו הוא שהקהל נע עם הפרפורמרים ויחד מבינים את הגבולות – מתי הקהל יכול לקחת חלק פעיל ומתי זה תורו של הפרפורמר. זה יוצר מעין זרימה מוזרה, ביזארית אבל מופלאה. הפאג נותן במה לכל הגחמות האמנותיות שלנו, אין חוקים. אנחנו יכולים לעשות 'פאג – המחזמר' אם נרצה. בין שזה דברים קטנים כמו סטיקרים וחולצות או דברים גדולים יותר כמו פרפורמנס מושקע והבאת השואוקייס שלנו לחו"ל". לאחר שקיימו כמה מסיבות בוורשה, בברלין ובלונדון, חתמו לאחרונה בסוכנות האמנים Sweat Lodge במטרה להרחיב את הפעילות בחו"ל. "אפילו שאנחנו שואבים השראה מחיי הלילה של ברלין, הפאג מביאים משהו כל כך שונה שהקהל האירופאי עף על זה ברמות".

ב־16 השנים האחרונות הליין עבר לוקיישנים, מיתוגים מחדש (טל: "הלוגו של הפאג לא פחות זכיר מהלוגו של מקדונלד'ס") ואפילו הפסקות. "היינו במשך תקופה ארוכה הליין היחיד בנישה הזאת שעובדים על פי עונות ופורשים בשיא לנוח", אומר רז. לאחר אירועים רבים בחו"ל, משאית חדשה במצעד הגאווה ושינויים מערכתיים (רועי: "עוד מעט גם פייסבוק ישקע. לפרוטוקול, היינו מאוד חזקים במייספייס"), לאחרונה החליטו בעלי הליין שהם מפסיקים עם פורמט ה־36 שעות וחוזרים למתכונת המסיבה החודשית. "אני לא בטוח שמבחינת תרבות בילוי הקהל היה מוכן לזה, אבל ידענו שאנחנו חייבים רענון", אומר ממן. "זה היה ניסיון מדהים עבורנו".

מה הסוד להצלחה של 16 שנים בתחום הפכפך כמו חיי הלילה של תל אביב?
רז: "להיות בלי אגו, לבוא נקי לכל הדבר הזה. לא לחשוב על כמה כל אחד מרוויח, כמה כל אחד עושה, כמה אנשים מגיעים, כמה כל אחד מביא. צריך לעשות את זה באהבה, כמו חומוס (צוחק). שימרנו בהצלחה את ה־DNA של הדבר הזה. אני מכיר אנשים שיוצאים לליין שלנו 16 שנה, רבים מעוזרי ההפקה שלי והאסיסטנטים של איתן החלו כבליינים אצלנו. הלוואי שזה לא ייגמר לעולם, שאני אהיה בת 80 מקומטת ויהיה את הדור המי יודע כמה של מנהלי הפאג".

בומברג: "הפאג זה מכלול שלם – הוא לא רק מוזיקה, או רק פרפורמנס או רק מיתוג. זה לא יעבוד אם נהיה דבר אחד. הוא מכונה שחייבת המון מרכיבים כדי לעבוד כמו שצריך, מה שנותן לנו כוח ואופציה להמציא את עצמנו בכל פעם מחדש. הכל מתכתב בשיתוף פעולה מדהים – רק לפני שבוע החלטתי לעצב איוונט עם צבעים וצורות, וכשהגעתי לאלפא ראיתי שאיתן עיצב הכל בהשראת הגרפיקה". ממן: "פאג זה לייף סטייל, בדגש על הומור. לא משנה כמה הארדקור זה ייראה לאנשים מהצד, הכל נעשה בקריצה מודעת לעצמה. ההומור שלנו, הקלילות והצחוקים זה מה שמבדל אותנו מאחרים".

> הפאג חוגג 16, יום שישי (12.4) באלפאבית. 30-70 ש"ח