שקט ברחבה

תקנה חדשה של המשרד לאיכות הסביבה תדרוש ממועדונים להתקין מדי דציבלים שינטרלו את המוזיקה אוטומטית במקרה של חריגת רעש. יו"ר איגוד המועדונים: "זה גזר דין מוות ליבוא של אמנים ודי.ג'ייז בינלאומיים"

החתול והכלב
החתול והכלב
14 במאי 2014

תקנה חדשה של המשרד להגנת הסביבה דורשת מדיסקוטקים ומועדונים להתקין מד רעש בעל לוח תצוגה אלקטרוני שיראה לבליינים בכל נקודת זמן מהי עוצמת הרעש במועדון. אבל לא בכך זה מסתכם – במקרה של חריגה מהרף שקבע המשרד – 95 דציבלים – מערכת ההגברה תנוטרל ובמועדון תהיה דממה. זאת בעוד מועדונים בתל אביב משמיעים היום מוזיקה בעוצמה של כ־105־110 דציבלים. במשרד לאיכות הסביבה מתכוונים להתחיל לאכוף את התקנה בעוד חצי שנה.

"יש בתקנה החדשה הזו משהו לא שפוי, שבכלל לא מתחבר לעולם שבו פועלים דיסקוטקים", מסביר משי אלחנן, מנהל אגף רישוי עסקים בעיריית תל אביב. המשרד להגנת הסביבה לא רואה בכך שום בעיה, להפך, הם עושים זאת כדי "להגן על הבליינים במצב של פגיעה ממשית", לדבריהם. הרצון של המשרד להגנת הסביבה הוא להתאים את עוצמת הדציבלים לרווחת הבליינים, וליידע אותם כשהדיסקוטק עובר את הסף המותר. ממסמך שהגיע לידינו עולה שמשרד הפנים אינו תומך בתקנה.

נעבור לאוזניות. צילום: בן קלמר
נעבור לאוזניות. צילום: בן קלמר

מה זה אומר בפועל? כל דיסקוטק יידרש להציב צג אלקטרוני בו יוכלו המבלים לראות את עוצמת הרעש, ועל בעל המועדון להזמין אחת לשנה גורם מקצועי שיבדוק את תקינות המכשיר. נוסף על כך, על העסק לשמור תיעוד קבוע של עוצמת הרעש בכל עת. "גם ככה לעסקים קשה מאוד לקבל רישיון היום, ועכשיו התווסף עוד פרמטר – זה מסוג הדברים שחושפים את בעלי המועדונים לגזירה שקשה מאוד לעמוד בה", אומר אלחנן.

רונן מיילי, יו"ר איגוד הברים והמועדונים, מגדיל ואומר כי מדובר בגזר דין מוות לתרבות הלילה והמוזיקה בישראל: "המועדונים והברים בתל אביב הם הפנים התרבותיות שלנו, הן מול הקהל המקומי והן מול התיירים הרבים שמגיעים לעיר. הגבלת הדציבלים ל־95 מהווה גזר דין מוות ליבוא של אמנים ודי.ג'ייז בינלאומיים, שלא יסכימו בשום פנים ואופן להשמיע את המוזיקה שלהם בווליום שלא קיים בשום בר או מועדון בעולם". מיילי גם מצר על כך שכיו"ר איגוד הברים והמועדונים כלל לא נועצו עמו בנושא, והוא אפילו לא עודכן בתקנה החדשה.

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה:

"היוזמה היא של כנסת ישראל שחייבה את בעלי המועדונים להתקין מדי רעש, ואנו פועלים ליישם החלטה דמוקרטית זו. קיימות מדינות ברחבי העולם שמגנות על איכות השמיעה של כלל התושבים, כולל מי שיוצא למועדונים. אנו מצפים מבעלי המועדונים להבין שאין קשר בין עוצמת הקול לאיכותו. אנו מזמינים כל די.ג'יי לעמוד במרחק של 60 מטר מרכבת תחתית ולחשוב אם הוא מעוניין שכל הקהל המגיע למועדון יהיה חשוף לרעש זה. זו המשמעות של 95 דציבלים. אין בתקנות כדי להוסיף קשיים בדרך לקבלת רישיון עסק, מטרתן למנוע את ירידת איכות השמיעה בקרב צעירים. נדגיש כי פגיעה בשמיעה גורמת גם לפגיעה ביציבות הגוף וקשורה קשר ישיר לאיכות החיים ולמחלות נפש".