תזדיינו בסבלנות: מהפכים היסטוריים שלקחו את הזמן שלהם

אם אתם מיואשים, אנחנו מבינים אתכם לגמרי. ובכל זאת, שינוי דורש אורך רוח, זמן וסבלנות ויש לנו גם הוכחות. כי אין כמו שיעור מזורז בהיסטוריה כדי להרים את המורל, מה לא ככה?!?!  

צ'רצ'יל
צ'רצ'יל
10 באפריל 2019

אפילו לצ'רצ'יל לקח זמן

עד 1939 כולם לעגו לווינסטון צ'רצ'יל, שישב באופוזיציה הבריטית בלי הרבה מומנטום. היה צריך אירוע עצום בסדר גודל של מלחמת העולם השניה כדי שהוא יעלה על במת ההיסטוריה. אגב, גם אחרי שהמלחמה נגמרה צ'רצ'יל הפסיד בבחירות, וחזר רק עשור מאוחר יותר לקדנציה שניה ופחות זוהרת.

גם את תאצ'ר הפילו בסוף

השמאל הישראלי אוהב לקונן שנתניהו שולט כבר 80 עשורים במדינה, אבל מבחינת שלטון רציף יש לו מתחרה רצינית באי הבריטי: מרגרט תאצ'ר, ראשת הממשלה ששנואה עד היום על-ידי חצי מהעם הבריטי, ברמות שביבי לא מתקרב אליהן בכלל. תאצ'ר לא הפסידה מעולם בבחירות. בסופו של דבר אלו היו חברי מפלגתה שהתנערו ממנה והפילו אותה. או בקיצור – גדעון סער מחכה מעבר לפינה.

הספייס גירלז דווקא טענו בניינטיז שתאצ'ר הייתה ממש גירל פאואר. צילום: שאטרסטוק
הספייס גירלז דווקא טענו בניינטיז שתאצ'ר הייתה ממש גירל פאואר. צילום: שאטרסטוק

לבגין זה לקח 9 פעמים

אם נחזור לרגע להיסטוריה שלנו, למנחם בגין שהוביל את הימין הישראלי לניצחון זה לא בא בקלות בכלל. משנת 1949 במערכת הבחירות הראשונה שלו ועד  שניצח ב1977 והביס את מפלגת העבודה הוא ניסה להיבחר 9 פעמים. בין לבין הוא סבל מדיכאון, ובתחילת שנות ה-50 הוא אפילו נעדר לחצי שנה מהכנסת ואף אחד לא ראה אותו מרוב שהוא שקע עמוק לייאוש. בנתיים השמאל הפסיד רק חמש פעמים לנתניהו. עוד ארבע פעמים למנאייק.

ווינר זה רק לוזר שניצח בסוף. מנחם בגין (באדיבות אלון ריינינגר, קונטקט פרס אימג'ס ניו-יורק)
ווינר זה רק לוזר שניצח בסוף. מנחם בגין (באדיבות אלון ריינינגר, קונטקט פרס אימג'ס ניו-יורק)

ניקסון ניצח בענק והודח

אנחנו אוהבים להיזכר בפרשת ווטרגייט בתור מקרה שבו התקשורת סייעה לחשוף שחיתות עמוקה ולגרום לנשיא להתפטר. אבל כדאי לזכור שבבחירות לנשיאות של שנת 1972 ניקסון היה בשיא כוחו, וזאת על אף שפרשת ווטרגייט נחשפה. ניקסון הכחיש כל קשר לפרשה והוא הוביל את הרפובליקנים לניצחון עצום כשכבש כמעט את כל ארה"ב וזכה באלקטורים של 49 מתוך 50 מדינות. נראה היה שלמרות טענות הדמוקרטים שניקסון מסית, ולמרות חשיפות השחיתות – רוב האמריקאים בחרו להעניק לו את השלטון שוב. רק לאחר מכן כשהסנאט החל לחקור את הפרשה ניקסון החליט להתפטר. זו דוגמה לכך שדמוקרטיה איננה רק בחירות – אלא גם מנגנוני פיקוח על השלטון.

ראש ממשלה ישראלי לא מחליפים בקלפי

בן גוריון פרש ממפלגת האם שלו מולה התמודד והפסיד, שרת פוטר על-ידי בן גוריון, אשכול נפטר ממחלה בעת מילוי תפקידו, גולדה התפטרה בגלל מחאה, רבין הפסיק להתמודד קודם כל בגלל חשבון הדולרים ואח"כ נרצח, בגין התפטר בגלל מחאה וקשיים, שרון קרס בריאותית, אולמרט התפטר בגלל השחיתויות. רוב ראשי הממשלה הישראלים לא הוחלפו בקלפי, אבל הם הוחלפו. שיהיה לכולנו בהצלחה.

גם הוא לא לקח הפסדים בקלות. איור של עמית שמעוני
גם הוא לא לקח הפסדים בקלות. איור של עמית שמעוני