נשות חברון עוזרות לנשים במצוקה, באמצעות הממתקים הטובים בשטחים

בעיצומה של האינתיפאדה השנייה קם בחברון קולקטיב נשים חברתי שמחזיר נערות לספסל הלימודים ומסייע למשפחות במצוקה. האמצעי: הכנת הממתקים הטובים ביותר בגדה המערבית

חברון. צילום:
חברון. צילום:
26 באוקטובר 2017

יחסית למקום עם היסטוריה כל כך סוערת, חברון היא מקום בודד. חוץ מפעילי זכויות אדם מחו"ל ומעט תיירים, אין כאן הרבה זרים. חוץ מהם ישנם כאן הפלסטינים והמתנחלים הישראלים – לפעמים הם גרים באותו בניין. רק הם ומעט המבקרים שטרחו להגיע יודעים לספר שאת הסתירות של העיר הזאת קשה לתאר במילים.

لقراءة المقال بالعربيه
Read this article in English 

חברון. צילום:
חברון. צילום:

אחת הסתירות האלה נמצאת כאן מולי: צלחת עמוסה במאפים מתוקים, מעשה ידיהן של "קבוצת הנשים מהעיר העתיקה בחברון". קשה להאמין שמדובר בפרי של יוזמה שצמחה ממצוקה כל כך קשה. ובכל זאת, העיר הולידה את הקולקטיב החברתי המצליח דווקא באחת מהשנים הכואבות ביותר שהיא אי פעם ידעה.

רק שלוש שנים לאחר שחולקה לשטחי H1 ו-H2, עם פרוץ האינתיפאדה השנייה בשנת 2000, הפכה התנועה לעיר העתיקה לבלתי אפשרית. החיים בחברון הפכו לסיוט וכל גיחה מיותרת מהבית הייתה יכולה להסתיים בטרגדיה. על רקע הלחץ הגובר של הורים שנותרו ללא מסגרת עבור ילדיהם החליטה פעילת זכויות האדם זליכה אל־מוחתסב, אז בת 60, להקים מרכז קהילתי עם גן ילדים. רק שני תינוקות היו בו בתחילת הדרך, אבל אל־מוחתסב, תושבת העיר העתיקה, הייתה נחושה להעניק מרחב נשימה לנשים ולילדים. היא הייתה משוכנעת שאם היא תוכל לסייע להם, יעלה בידה לעזור גם לכלל החברה ולפתח את האזור.

חברון. צילום:
חברון. צילום:

אם מישהו זלזל באידיאליזם של אל־מוחתסב, עד מהרה היה ברור שהוא צריך לאכול את הכובע: מה שהחל כמענה לצורך עז ליציבות הפך למקום שבו מתקיימים חילופי כישורים ודעות, ושבו נוצרות סולידריות חברתית וסימביוזה. מתוך אלה צמחו שיעורים ללימוד קרוא וכתוב, מחנות קיץ, פעילויות בידור, סדנאות ציור ועבודות יד ותוכניות להעלאת המודעות לארגון המשפחה.

בשנת 2016, עם הביטחון והסיפוק שבא לאחר שהצליחו להחזיר נערות לספסל הלימודים, ביקשו הנשים להפוך ליצרניות. התחום שנבחר היה מזון, ליתר דיוק מאפים וממתקים באיכות שתעלה על כל מה שקיים בשוק. שנה אחרי כן הן כבר מכינות את כל סוגי המזון – ובכמויות גדולות. ניתן להזמין אותו בטלפון או דרך עמוד הפייסבוק של הקבוצה: Old City Women Group. לדבריהן, התנועה של הפעילים הזרים במקום שיפרה את הביצועים שלהן בתחום הטבעוני. אחת הנשים סיפרה שהיא אפתה לבני משפחתה והם לא האמינו שהיא הכינה את המאפים בעצמה. עכשיו כולם, אפילו הבנים שלה, עוזרים לה בהכנת האוכל ונהנים מכך, היא אומרת.

חברון. צילום:
חברון. צילום:

נכון לעכשיו, הן מקוות לזכות במספיק תמיכה כדי להרים את קולן ולשפר את מצבן. מטבח גדול יותר יכול לעזור, אבל חשוב מכל הוא הסיוע לנשים אחרות במצב קשה, הן אומרות.

הערה: בחודש שעבר הופיע באתר בצלם תיעוד של שוטרות מג"ב מנסות לגרור בכוח ולאזוק את זליכה אל־מוחתסב, שניסתה למנוע משוטר נוסף לאטום את הדלת האחורית של ביתה. על פי עדותה של אחייניתה של אל־מוחתסב, שהופיעה גם היא באתר בצלם, התקרית אירעה כשהשוטרים באו לבית המשפחה והודיעו על כוונתם לחסום את הפתח. הם טענו כי הוא משמש למילוט חשודים מכוחות הביטחון. "שמעתי דפיקות בדלת והבנתי שמדובר בכוח מג"ב", תיארה האחיינית. "אחד מהם (השוטרים) אמר שהם חושדים שאדם שהם רודפים אחריו מתחבא בבית… כמה שוטרים גברים ושוטרת אישה נכנסו עם כלים: פטיש, מקדחה ועוד… קראתי לדודה, אחת מבעלות הבניין, והיא ניסתה לעצור אותם. היא נצמדה לדלת ולא הרפתה. השוטרות ניסו לגרור אותה אבל לא הצליחו".

חברון. צילום:
חברון. צילום:

בסופו של דבר הצליחו השוטרים להלחים את הפתח. כעת, מספרים בני המשפחה, עליהם לעשות סיבוב ארוך כדי לשוב הביתה. אחד מהם חושש שהדבר יסכן את אשתו, שנמצאת בהיריון מתקדם. לדבריו, הפתח שנותר נמצא ליד נקודת בידוק והוא חושש ששוטרי מג"ב לא יאפשרו להם לעבור את המחסום בזמן כשאשתו תכרע ללדת.