המסעדה הטבעונית J17 נקלעה לצרות כלכליות ונמצאת בסכנת סגירה

העראייס הטבעוני של J17 (צילום: יח"צ)
העראייס הטבעוני של J17 (צילום: יח"צ)

"באוגוסט אנשים נסעו לחו"ל, בספטמבר נגמר להם הכסף ובאוקטובר היו חגים. בכל חודש יש משהו אחר", אומר המסעדן אסף אינגבר, ולמרות שכבר מדבר על סגירה כאופציה ריאלית, הוא טרם התייאש ומקווה שהלקוחות הקבועים יחזרו למסעדה בשעתה הקשה ואף יביאו חברים חדשים

8 בנובמבר 2022

מסעדנים שזועקים לעזרה מהציבור הם מחזה שחשבנו שהתפייד יחד עם הווריאנטים. אבל סטורי שהעלה לפני שעה קלה העיתונאי נדב בורנשטיין משרטט תמונה אחרת, עם קריאה לעזרה מצד מסעדת J17 הטבעונית. "J17 נלחמת על חייה: לאחר שנקלע לקשיים כלכליים – המסעדן אסף אינגבר הבעלים של מסעדת J17 הטבעונית בירמיהו בתל אביב פונה ללקוחות ומבקש, בואו לאכול – שלא ניאלץ לסגור", כתב בורנשטיין בפוסט. בשיחה עם אינגבר הוא מעמיד דברים על דיוקם ומספר כי הפנה את הבקשה לחברים בערוצים פרטיים, וזו דלפה החוצה. "לא העליתי פוסט, למרות שזה נעשה ויראלי", הוא מסביר. "כתבתי לחברים קרובים, חלקם גם משפיענים שאוכלים פה על בסיס קבוע. הם ידעו לעזור בתקופות שהיה צריך וביקשתי שיעזרו ליצור השפעה חברתית. כשהם ישבו במסעדה, אנשים הגיעו, אבל בתקופה האחרונה אין פה חיים". את ההודעה שלו אינגבר שלח לידידיו מייקל לואיס, למשפיענית הטבעונית גל לאו, לבוגרי נינג'ה ישראל וסלבס נוספים.

אינגבר, מאמן טניס במקצועו ובעל בית ספר לטניס, פתח את J17 לפני פרוץ הקורונה, ועבורו המסעדה הייתה חיבור בין העיסוקו בספורט לאורח חיים בריא בכלל. "הבנתי כמה טבעונות עוזרת לביצועים ולהרגשה. באתי לעשות משהו טוב, ואז באה הקורונה". J17 שרדה את הקורונה, ורק לאחרונה עוד דיווחנו על פעילויות שונות שלה המסעדה, בהן בראנץ' חדש וגם מותג המבורגרים טבעוניים, אבל נראה שהמצב מאז הסתבך. "באוגוסט אנשים נסעו לחו"ל, בספטמבר נגמר להם הכסף ובאוקטובר היו חגים. בכל חודש יש משהו אחר. להבדיל מעסקים שפתחו לפני הקורונה והצליחו לשים כסף בצד, אותי החודשיים האחרונים החזירו אחורה. בקיץ המסעדה עבדה מצוין והגדלתי את הצוות. כעת אני שוטף כלים ועובד בעצמי כדי לעמוד בהתחייבויות. המצב לא רק קשה אלא מתיש אבל המוטיבציה קיימת".

סכנה ברורה ומיידית. J17 (צילום גיל אבירם)
סכנה ברורה ומיידית. J17 (צילום גיל אבירם)

האם המקום ממש בסכנת סגירה?
"יותר מכך, כבר הבאתי מתווך שישווק את הנכס. לפני שאני מתחייב לכל העולם אני בודק אפשרות להחזיר חובות לספקים ולשלם משכורות".

הפוסט הצליח לעורר גלים.
"מאז הבוקר אני מקבל עשרות טלפונים מלקוחות שרוצים להזמין אוכל במשלוח ולעזור. הציעו לי לפתוח הדסטארט אבל האחריות האישית לא מאפשרת לי לעשות זאת. אי אפשר למכור תשורות שאחר כך לא ניתן יהיה לממש".

המקרה של מסעדת J17 מזכיר את סיפורה של 416, מסעדה טבעונית נוספת שבעליה יצאו בקריאה לעזרה בעקבות שריפה שכילתה את המסעדה. אז כזכור הסוף היה טוב, ובעזרת סכום שגויס בהדסטארט נפתחה המסעדה כפופ אפ למשך חצי שנה בקניון TLV. הגורל של J17, נכון לעכשיו, תלוי בטבעוני תל אביב (וגם בכל אחד אחר שירצה לבוא לאכול, כמובן).
J17, ירמיהו 17, ראשון-חמישי 11:00-23:00, שישי 9:30-16:00, סגור בשבת. זמינים גם בוולט, כמובן