עץ הדעת: הכירו את קולקטיב MOLET, האיקאה של ההיפים

אם נגרות היא הטרנד החם ביותר מאז שג'יזס קרייסט עצמו עסק בדבר, הרי שחברי קבוצת MOLET הם נושאי הדגל שלו. חודש אחרי שעברו למרכז חדש שבו הם מוכרים רהיטים ומעבירים סדנאות, הם כבר מתכננים להשתלט על העיר

קולקטיב MOLET. צילום: דין אהרוני
קולקטיב MOLET. צילום: דין אהרוני
8 בפברואר 2018

היו ימים שבהם סגנון החיים של איש האלטעזאכן היה שייך ליחידים בשולי החברה שנדחקו לאיסוף האשפה שהותירו אחריהם בני המזל. מנגד, אם תראו כיום אדם מקושש משטחי עץ, גופי תאורה וכונניות שנזרקו לזבל, יש סיכוי סביר שהוא יהיה לבוש בג'ינס של צ'יפ מאנדיי ויעשה זאת ממניעים של קיימות.

קולקטיב MOLET. צילום: דין אהרוני
קולקטיב MOLET. צילום: דין אהרוני

כאלה הם אנשי MOLET (שילוב של המילים Modulate Your Palette), קבוצת מעצבים תעשייתיים, אדריכלים ונגרים שמעצבים בחמש השנים האחרונות את הרהיטים והחללים הכי נכונים עבור היפסטרים בעלי מצפון סביבתי מפותח. ייתכן שכבר נתקלתם בעבודות שלהם, בין השאר בחנות Belle & Sue בשינקין, בסניף שופרא ברמת אביב ובסניף Story באילת.

לצד זאת הארבעה מבצעים השתלטות גרילה על מרחבים עירוניים במטרה לשפר את איכות החיים סביבם. כך למשל בקיץ שעבר הם הקימו שדרת ספסלים מול הים בקרבת בית האצ"ל, ובדצמבר האחרון הם בנו תחנות עיגון לאופניים והצמידו מנשאי קפה מעץ למושבים לנוחיותם של באי קפליקס ברחבת נגה.

קולקטיב MOLET. צילום: דין אהרוני
קולקטיב MOLET. צילום: דין אהרוני

בחודש שעבר חנכו הארבעה ברחוב בן גמליאל (דרומית לשוק הפשפשים) מרכז עיצוב בר קיימא תרבותי שבו הם עורכים סדנאות לנגרים חובבים תמורת כ־700 ש"ח בצד חלל התצוגה, מפעל הייצור והסטודיו שלהם. שיטוט במרכז, בן 350 מ"ר, חושף עמדות עבודה מאובזרות היטב, חצר לאונג' וחנות עיצוב, ויש דיבור גם על בית קפה עתידי. בסופו של דבר מקווים חברי הקבוצה שהמקום יהפוך למרכז קהילתי שיקדם את תחום העיצוב הירוק.

ייתכן שהארבעה מפנטזים בכיוון הנכון: בצהרי שישי שעבר, בזמן שאתם נחרתם שנ"צ, זללתם בראנץ' או הצטיידתם לסופ"ש, הם ערכו מסיבה עבור 200 איש לרגל ט"ו בשבט באחת הסמטאות של השוק היווני ביפו. כחלק מהחגיגה הם בנו עציצים ומעמדי עציצים ממשטחי עץ ממוחזרים בהדרכתם של נגריות ונגרים מנוסים לצלילי מוזיקה גרובית חיה של להקת המתחלפים ועם דרינקים תוצרת בית.

האירוע הזה, כמו גם אלפי הלייקים שלהם זכה עמוד הפייסבוק של MOLET, מצביע על כך שלכל הפחות הצליחה הקבוצה לאגד סביבה קהילה מגניבה ומשובחת של אנשים יצירתיים. על הדרך, מסתמן שנגרות היא הטרנד החם ביותר מאז שג'יזס קרייסט עצמו עסק בדבר.

קולקטיב MOLET. צילום: דין אהרוני
קולקטיב MOLET. צילום: דין אהרוני

MOLET הם ארבעה: אלי סער, אסף עציון, חולי ליברזון וארי ליברזון, בני 36־26. את תחילת דרכם המשותפת הם עשו בסטודיו־נגרייה אינטימית וכיפית בשנת 2013 שסער ועציון שכרו מעט לאחר שסיימו את לימודיהם בחוג לעיצוב תעשייתי במכון הטכנולוגי בחולון. "זה היה סטודיו עבודה בשילוב קבוצת תמיכה", נזכר סער. "כל אחד עבד על פרויקטים שלו ולפעמים גם שיתפנו פעולה".

בהמשך השנה הציג סער גופי תאורה שהוא עיצב ממפרשים ישנים בסטודיה, בית מלאכה רב תחומי לאמנות ממוחזרת שפעל במתחם נגה. ארי ליברזון, אדריכל שעלה לארץ מארגנטינה, ראה אותם, נדלק ויצר איתו קשר. אחרי פגישה מוצלחת, כשהתברר להם שנושא הקיימות והעיצוב האקולוגי בוער בעצמותיהם, הם החליטו לעבוד יחד. סער וליברזון פיתחו פורמט של סדנאות נגרות בנות שלוש שעות שבמסגרתן בונים רהיטים קטנים ממשטחי עץ, והתחילו להעביר אותן בסטודיה. כשהסדנאות צברו תאוצה וביקוש, החליטו סער, עציון וליברזון להקים סטודיו משלהם ביפו. חולי ליברזון, אחותו של ארי, הצטרפה בתור אחראית שיווק ומדיה דיגיטלית.

כבר אז היה להם ברור שהדרך הנכונה ביותר עבורם היא "מיחדוש", המכונה בלעז גם upcycling, וכולל חידוש ושדרוג חפצים וחומרי גלם ישנים. בפועל הארבעה אוספים משטחי עץ המשמשים להובלת סחורות ונזרקים לזבל. לאחר מכן הם מפרקים אותם, מעבדים אותם ומשתמשים בהם מחדש לבניית רהיטים ואביזרים: ספסלים, שידות, מדפים ועוד.

קולקטיב MOLET. צילום: דין אהרוני
קולקטיב MOLET. צילום: דין אהרוני

במושבם החדש של חברי קבוצת MOLET ניתן כיום להשתתף בסדנה כדי ללמוד איך להרכיב רהיטים כאלה בעצמך וכן לרכוש אותם מוכנים או כקיטים להרכבה עצמית, כמו איקאה רק של היפים.

"ברור שיש מהמשותף בינינו לבין איקאה במובן של 'הרכב זאת בעצמך'", מסביר סער, "רק שאצלם מדובר במאס פרודקשן מטורף ואצלנו אנחנו מדברים חומר גלם ממוחדש, שזה אחרת לגמרי. אנחנו משתמשים במה שכבר קיים ונותנים לו הזדמנות נוספת, חיים חדשים בתור מוצר פרקטי ומגניב".

עציון מסביר כי באופן אירוני עלות הייצור של מוצר ממוחדש גבוהה יותר מזו הכרורה בייצור רהיט חדש. במקרה של MOLET, מחירו של רהיט נע בין 400 ל־1,000 ש"ח. "המחיר נובע מהעובדה שלעבד חומר גלם לשימוש חוזר זה תהליך מורכב ויקר", הוא אומר. "לשמחתנו אנחנו מגלים יותר ויותר אנשים שאכפת להם מהסביבה ושמוכנים להוציא קצת יותר על מוצר עם אג'נדה ועל פריטים שיש מאחוריהם סיפור".

קולקטיב MOLET. צילום: דין אהרוני
קולקטיב MOLET. צילום: דין אהרוני

"השאיפה היא להפוך את זה למקום שידבר לכמה שיותר אנשים ולהנגיש את תפיסת העולם שלנו", אומר סער. "יתקיימו כאן כמובן סדנאות נגרות בכל מיני פורמטים, הרצאות ומפגשים על נושאים מעולם העיצוב, האקולוגיה והשילוב ביניהם במסגרת חיים עירוניים, ואפשר יהיה לעשות מינוי על בסיס חודשי כמו במכון כושר ולהגיע לעבוד ולהשתמש בציוד שלנו. אנחנו מתכננים סדרה של ערבי Drink and Wood (בהשראת ערבי Drink and Draw) וגם סדנאות לקהלים ספציפיים כמו סקייטרים, רוכבי אופניים וחקלאים עירוניים.

אנחנו עובדים על שיפוץ הגינה הצמודה כדי להפוך אותה לזולה וכיפית להורים וילדים, ואם נתגבר על מכשולי הביורוקרטיה נפעיל פה בית קפה אורגני, כדי שיהיה גם משהו טעים לנשנש". בקיצור, יהיה עץ!