במערה מתחת לאדמה של שרונה מסתתר המקום הכי בריא בתל אביב

OKOKO (צילום סבינה אלייב)
OKOKO (צילום סבינה אלייב)

בכניסה ל-Okoko, ספוט אוכל טבעי חדש מבית Mae, ישאלו אתכם איך קמתם היום, ונטורופתית תציע לכם את המזון והמשקה שייטיבו עם הגוף הספציפי שלכם, והכל מחומרי גלם טבעיים וטריים שנטחנים במקום (כולל דברים כמו קורדיספס, פסיליום וחגבים מיובשים). "זו דרך חיים, לא עוד מסעדה או קונספט"

12 במאי 2025

מבלי לעלוב בכרמל ובלווינסקי, לב המאפליה של אוכל הרחוב בתל אביב נמצא כנראה בשרונה. המתחם עתיר המגדלים נהנה מתנועה ערה של אנשי הייטק, שבצהריים שולפים את הסיבוס ופושטים על המסעדות והדוכנים. באופן מפתיע, בין השווארמה לפיש אנד צ'יפס נפתח ספוט אוכל טבעי מבית רשת הקפה הארטיזנלי mae. הלוקיישן: מערה תת קרקעית במבנה טמפלרי עתיק.

>> כשבלחם היה חור: הבייגלים האמריקאים הכי טובים בתל אביב
>> Cue: קבוצת יוצאי מסעדות עילית הקימו בר סליזי ללא פשרות

השם הוא OKOKO, מחווה לדוב המערות שומר האמזונס. "כשחיפשנו מקום ידענו שהוא יהיה בשרונה כי אנחנו אוהבים את מה שקורה כאן ב-mae, ויודעים שיש קהל שיכול להבין את הקונספט", מסביר אוהד דוכס, אחד השותפים, ומספר שדמיין את המקום כבית הראשוני שבו אוכלים רק את מה שקרוב לטבע. "חשבנו איך להנגיש את הנושא, כי זו דרך חיים, לא עוד מסעדה או קונספט. כרגע רק בבית אפשר לקבל את הערכים האלה, וחשוב לי שאפשר יהיה לצרוך אותם בחוץ".

מערה קדמונית בלב מאפליית הסטריט פוד. OKOKO (צילום סבינה אלייב)
מערה קדמונית בלב מאפליית הסטריט פוד. OKOKO (צילום סבינה אלייב)

במבט ראשון, OKOKO נראה קצת כמו מעבדה. המדפים עמוסים בכלי חרס ועל הדלפק מונחת מטחנה נוצצת, לטחינת אגוזים שמשמשים בסיס למנות ולמשקאות. על קיר המטבח רשומים מתכונים בגרמים מחומרי גלם שבדרך כלל לא קיימים במטבח סטנדרטי, פסיליום למשל. הקונספט, באין מונח אחר, מתמקד בערכים תזונתיים ובאפטר פילינג – מושג מעולמות הוולנס שפירושו האופן שבו הגוף מקבל את האוכל. הלקוח הממוצע באוקוקו אינו צריך להסתבך עם המידע, כי אחת העובדות במקום היא נטורופתית מוסמכת שאחראית לערכים התזונתיים. כדי להתאים את המשקה או המנה הנכונים ישאלו אתכם איך קמתם היום (מדוכאים, תודה), ומכאן הדרך סלולה לארוחה מחומרי הגלם הכי טבעים שיש. וזה כולל חגבים מיובשים ופטריות קורדיספס.

בלי לוותר על הטעם. כריך סלק, OKOKO (צילום סבינה אלייב)
בלי לוותר על הטעם. כריך סלק, OKOKO (צילום סבינה אלייב)

דוכס, לשעבר שף רשת פו סושי, חתום על הרעיון שהחל מצורך פרטי, אחרי שנים של תזונה קלוקלת שעשו את שלהן. "בלי לשים לב צברתי עוד ועוד ענייני בריאות. בגיל 34 מצאתי את עצמי עם אבנים בכליות, פריצת דיסק ומשקל שיא והבנתי שמשהו במערכת לא עובד כל כך טוב. מתוך המשבר התחלתי להסתכל מה אני אוכל". בעזרת ניקוי ושינוי תזונתי הוא הצליח להפחית במשקל ולשפר את הבריאות מקצה לקצה. "הרגשתי שמעצם ההיצמדות למזון טבעי והימנעות מג'אנק, הגוף חוזר לעצמו, והקמתי את העסק הזה כדי לתמוך בעצמי. הבנתי שאחרת אין לי סיכוי לשמור על תזונה מיטיבה, כי בעיר אין הרבה אלטרנטיבות למטבח פונקציונלי".

אוהד דוכס ומטחנת האגוזים. OKOKO (צילום סבינה אלייב)
אוהד דוכס ומטחנת האגוזים. OKOKO (צילום סבינה אלייב)

תפריט הפתיחה באוקוקו רחוק מתזונה סגפנית ומשעממת כמרחק שווארמה משייק בריאות. הרכיבים נטחנים עם ההזמנה כדי לשמור על ערכים תזונתיים מיטביים, ולצד כל פריט מופיע הסבר קצר. דוכס מדגיש שבריאות אינה עומדת בניגוד לטעם, ושהאוכל והמשקאות הם קודם כל טעימים. לדוגמה: שייק Reset (תפוח, אגס, שומר טחון, תמר, נבטים, ג'ינג'ר, נענע, לימון, צ'יה, חמאת קקאו) לחיזוק מערכת החיסון, שיפור העיכול ותחושת רעננות לאורך היום; Okakao (חלב אגוזים, חמאת קקאו, שברי פולי קקאו, בננה, אגבה וחמאת אגוזים) עך תקן זריקת אנרגיה לאחר אימון ו-Oko-Coffee (תמרים, בננה, חלב אגוזים, צ'יה ואספרסו mae) עשיר בסיבים תזונתיים, אומגה 3 וחלבון (40 ש"ח).

זה הזמן להתעורר. OKOKO (צילום סבינה אלייב)
זה הזמן להתעורר. OKOKO (צילום סבינה אלייב)

באגף המשקאות תמצאו את The wake-up effect (אשכולית אדומה, תפוח, גזר, ג'ינג'ר, בזיליקום) עשיר בויטמין A ו-C ונוגדי חמצון, Fresh Start (מלון, נבטי חמניה, נענע ולימון), למון-מאצ'ה מרענן ו-Jalapeno Spark לבוסט אנרגיה עוצמתי (25-34 ש"ח). אם בחרתם לצרוך את המשקה במקום, הוא יוגש לכם בכוס זכוכית עם קש נירוסטה, לאו דווקא מסיבות ירוקות אלא בריאותיות, כדי למנוע כניסת חלקיקי פלסטיק לגוף. "אנחנו רוצים שלא יהיו 'הפרעות' בתוך המשקה. אם יבוא לקוח וירצה טייק אוויי נמכור לו בכוס פלסטיק, אבל אנחנו מעדיפים שמי שכבר מגיע – שיישאר איתנו לאורך כל הדרך".

התייחסות הוליסטית למזון. OKOKO (צילום סבינה אלייב)
התייחסות הוליסטית למזון. OKOKO (צילום סבינה אלייב)

עם השייק והמיץ בא התיאבון, שמקבל אותה התייחסות הוליסטית. כריכים פתוחים מלחם לל"ג שמכין האופה יותם קורן (יוצ) מוגשים בצירופים שאמורים להיטיב עם הגוף והנפש, למשל סלמון, מלפפון, נבטים וגרידת למון גראס או אבוקדו, שמן זית ומלח הימלאיה (28 ש"ח). ברשימת הסלטים מחומרי גלם Raw תמצאו את Roots (גזר, סלק, שומר, כוסברה, צנונית, חמוציות, צנוברים קלויים וצ'ילי חריף ברוטב גומא) ו-Cucu-Misu (מלפפונים במיסו, נבטים, צנונית, נענע, בזיליקום, כוסברה) לחיזוק מערכת העיכול וניקוי רעלים.

כריך פתוח, לב פתוח. OKOKO (צילום סבינה אלייב)
כריך פתוח, לב פתוח. OKOKO (צילום סבינה אלייב)

על הצורך במתוק עונים קערת אסאי עם גרנולה מתוצרת בית ופירות (48 ש"ח), קרטיב אסאי עם שבבי קוקוס ושוקולד raw (20 ש"ח) ומוזלי מיוגורט עשיר בחלבון – וכאן החגבים נכנסים לתמונה – עם גרנולה, חמוציות ופירות העונה (34 ש"ח). בוויטרינה תמצאו צנצנות חמאות אגוזים וממרחי פסטו סלרי, פסטו בזיליקום, פסטו זעתר וגבינת פיסטוק, וכלי קרמיקה שעל המדף מיועדים להנבטה והתססה כדי להמשיך את התזונה הבריאה בבית.

חפשו את החגבים. OKOKO (צילום סבינה אלייב)
חפשו את החגבים. OKOKO (צילום סבינה אלייב)

"תבוא, תשתה, תרגיש – זה כרטיס הביקור שלנו. עצם העובדה שאנחנו מדברים על הרגשה מחברת את האדם לעצמו", מסכם דוכס. "אנחנו במרדף מטורף בחיים, במיוחד בשנתיים האחרונות, וצריך לעצור להבין מה קורה עם עצמנו". ואם האוכל הבריא לא יצליח לרפא לגמרי את הנפש הפצועה, לפחות תצאו עם צנצנת ממרח אגוזים טרי וטבעי (עם קצת דבש על פרוסת לחם, אפילו מהסופר, ופתאום החיים נראים קצת יותר סבירים, ובטוח יותר בריאים).
דוד אלעזר 14, ראשון-חמישי 09:00-19:00, שישי 9:00-14:00, שבת סגור