תכשיט של עמית אשל | צילום: יח"צ
תכשיט של עמית אשל | צילום: יח"צ

בין צילומים של חתולי בר נדירים ונמרי שלג בקצוות העולם, עמית אשל חשף אוצר בבית ילדותו בקיבוץ. התוצאה: קולקציית תכשיטים ייחודית שנוצרה מתוך ציורים שלו מגיל ארבע

4 בספטמבר 2024

עמית אשל, צלם טבע בינלאומי עטור פרסים, לא שיער אפילו שבקופסה אחת, שבתוכה קלסר עם דפים מצהיבים, שעל קיומו כלל לא היה מודע, וששכנה סגורה במחסן של בית ילדותו בקיבוץ שריד, תגרום לשינוי משמעותי בעולמו הרגשי ותעניק לו אושר אמיתי.

עמית אשל, בן 47, מתגורר עם אשתו ובנו הקטן בקיבוץ כפר החורש. הוא אמן רב תחומי מוכר בארץ ובעולם, ידוע בזכות תכשיטים ייחודיים בהשראת בעלי חיים. עם זאת, המימוש האמיתי של חייו טמון בצילום בעלי חיים נדירים בסביבתם הטבעית. הוא יוצא למסעות טבע מאתגרים ומסוכנים, חוצה יבשות והרים בתנאים קיצוניים – בחום הכבד ובקור הקפוא. לעיתים הוא משקיע ימים ושבועות כדי לתפוס בעדשת מצלמתו את בעל החיים ולהשיג את התמונה הייחודית שאין לאף אחד אחר.

לאחרונה חזר מהערבות במונגוליה, שם צילם חתול בר נדיר בשם פאלאס, וזכה לתעד חתולה כזו עם ששת גוריה. לפני כן, הוא יצא למסע מרתק בעקבות זאבים נדירים באי מבודד, כששהה בתנאים קשים של מינוס 40 מעלות במשך 18 ימים, ללא מקלחת, באוהל. ביום ה-12 למסע, הוא הצליח לתעד את הזאבים. "אני שואף לממש את החלומות הגדולים שלי, ומנסה לתעד בעלי חיים שלא צולמו מעולם. העבודות שלי מוצגות בגלריות ובתערוכות בינלאומיות, כשבשנה שעברה זכיתי בפרס 'צלם הטבע של השנה' בקטגוריית 'בעלי חיים בסביבתם הטבעית', שהיא התחרות היוקרתית ביותר בתחום צילום הטבע, על צילום נדיר של יעלים בנגב.

ובחזרה לקופסה. "יום אחד, אימי, קיבוצניקית משריד, החליטה לסדר את המחסן ומצאה קופסה עם תיקיות של ניירות ישנים. בצד אחד היו טיוטות ושאלונים שהופצו בקיבוץ, ובצד השני ציורים שלי, שצוירו בגירים בצבעים כמו חום, אפור, שחור, אדמדם וצהוב, לא יותר משני צבעים בכל ציור. היו שם כ-100 ציורים של בעלי חיים ומפלצות שציירתי בתחילת שנות השמונים, כשהייתי בן ארבע או חמש. הציורים היו נאיביים, עם דמויות כמו פיל, קנגורו, ג'ירפה, נמר, זברה ועוד, והיה קל לזהות את בעלי החיים, יחד עם מפלצות משוגעות. הייתי בהלם. לא זכרתי שציירתי בגיל הזה. זכרתי ציורים מבית הספר מגיל שמונה-תשע, אבל גיליתי שזה היה חלק מרכזי מעולמי כבר מגיל קטן. מבחינתי, זה היה כמו למצוא אוצר".

הציור והתכשיט של עמית אשל | צילום: יח"צ
הציור והתכשיט של עמית אשל | צילום: יח"צ

מה תפס אותך בציורים?
"בתחילה היה לי קשה להאמין שאני ציירתי אותם בגיל כה צעיר, אבל על כל ציור היה תאריך, ולא היה מקום לטעויות. הרגשתי שהם נוצרו על ידי ילד, שהעולם הפנימי שלו היה בוסרי, אך אמיתי ורענן, ללא השפעות חיצוניות. צריך לזכור שלפני 43 שנה כמעט ולא יצאנו מהקיבוץ, ואני לא בטוח שנחשפתי לטלוויזיה בילדותי המוקדמת. כאמן שעוסק בייצור תכשיטים של בעלי חיים, ידעתי מיד שאני חייב לנצל את האוצר הזה ולא להשאיר אותו במחסן עוד 40 שנה. כך יצרתי קולקציית תכשיטים ייחודית בהשראת ציורי ילדותי, בגימור מט ולא מבריק מכסף 925 ומזהב 14-18 קראט. הקולקציה "נאיביות בג'ונגל" מושקת בימים אלה ומעוררת התעניינות רבה".

כמה דגמים יש בקולקציה?
"יש שמונה. בחרתי אותם מתוך 100 הציורים לפי נטיית ליבי, ויש שם ג'ירפה, אריה, נמר, פיל, טיגריס, זברה, קנגורו ומפלצת אחת".

התכשיטים של עמית אשל | צילום: יח"צ
התכשיטים של עמית אשל | צילום: יח"צ

במה הקולקציה הזו שונה מקודמותיה?
"עד היום, כל מה שעשיתי היה מאוד מדויק ומוקפד, עם גימור מושלם. בקולקציה החדשה, הרעיון היה להיצמד ככל האפשר לציור המקורי הפשוט, להוסיף לו מעט תלת מימדיות, ולא לנסות להגיע למושלם. אימצתי את חופש היצירה של הציור המקורי, בלי לנסות לרצות אף אחד. חיבקתי את חוסר המושלמות של ציורי הילדות, וזה בניגוד מוחלט למה שמאפיין את חיי הבוגרים. זה מרענן מאוד. הפרויקט החזיר אותי לילדותי ולמהות האדם שאני היום, ואני מגלה שלא השתנה הרבה מאז".

מה המחירים של הקולקציה החדשה?
"הם נעים בין 100 דולר לתכשיט כסף לבין 450 ל-850 דולר. אני מוכר אותם באתר שלי. כל התהליך היה מאוד מרגש עבורי, ויש בזה משהו שמחבר אנשים לילדותם ולאמת הפנימית שלהם. אני מאפשר לאנשים לשלוח אלי ציורים שהם או ילדיהם ציירו, ואני מעצב תכשיטים בהזמנה אישית בהשראת הציורים".

תכשיט של עמית אשל | צילום: יח"צ
תכשיט של עמית אשל | צילום: יח"צ

כפרפקציוניסט ידוע, אולי כדאי שתאמץ את הגישה של "הלא מושלם" גם בעולם הצילום?
"אני חושב על זה הרבה. היה משהו מאוד משחרר בתהליך היצירתי, ואני מתכוון לאמץ את הגישה הזו גם בצילומים העתידיים שלי. אני רוצה לקחת את החופש לא לנסות להתייפייף, אלא ליצור משהו חופשי, לקבל את הצילום של החיה גם אם יש לה פגם כלשהו".

בתקופה הלא מושלמת שאנחנו חיים בה, זו אכן אופציה?
"המפגש עם הציורים ועם הילדות שלי גרם לי להעריך מחדש את הדרך בה גדלתי בקיבוץ, ואת איך שהמדינה נתפסה בעינינו אז. יש משהו שאבד לנו, התמימות. הצעירים היום אולי לא יבינו, אבל זה גורם לי להתכנס בבועה שלי עם המשפחה, לבחון דברים מחדש, להיזכר מאיפה באתי ולשאול את עצמי שאלות כמו מה הלאה? לאן לוקחים את המדינה מכאן? איך ייראה העתיד שלנו ואיזה עתיד אנחנו רוצים לילדינו?".

הציור והתכשיט של עמית אשל | צילום: יח"צ
הציור והתכשיט של עמית אשל | צילום: יח"צ

לסיום, מה היעד הבא שלך כצלם טבע?
"אני ממשיך לרדוף אחרי החלומות שלי. יש לי כמה יעדים רחוקים, ומה שבטוח, הם יהיו יותר גרנדיוזיים ממה שעשיתי עד כה".
>> לאתר של עמית אשל