בין ווטסון לפרויד – גישות מרכזיות בפסיכולוגיה
הפסיכולוגיה היא תחום דעת חדש יחסית - החלה להתפתח רק מהמאה ה-19. למרות זאת, במאה ומשהו השנים אז נכנס המושג פסיכולוגיה לקהילה המדעית, התפתחו גישות שונות המהוות תשתית לטיפולים הפסיכולוגיים של ימינו. במאמר הבא נסקור כמה גישות מרכזיות בפסיכולוגיה

הגישה הפסיכואנליטית
אי אפשר לציין גישות בפסיכולוגיה בלי לציין את פרויד. אכן, כל מי שאי פעם למדלימודי פסיכולוגיהכאלו או אחרים שמע על זיגמונד פרויד, הפסיכולוג הווינאי, אבי הגישה הפסיכואנליטית.
במרכז הגישה הפרוידיאנית מושם דגש גדול מאוד על הלא מודע: מחשבות, התנהגויות ודחפים שאנו מבצעים מבלי מישים ומבלי ידיעה מכוונת. לשיטתו של פרויד המוח מחולק לשלושה חלקים עיקריים: איד, אגו וסופר אגו אשר מייצגים צדדים שונים באישיות ונמצאים במאבק מתמיד על השליטה. עוד תמה מרכזית בשיטתו היא שבכולנו טבועים דחפים חזקים למין ולאלימות אותם אנו כובשים באמצעות מנגנוני הגנה שונים, כגון השאה, השלכה, סובלימציה ועוד.
כיום, התיאוריה של פרויד כבר אינה תקפה במובנים רבים בטיפול הפסיכולוגי, אך יחד עם זאת היא עדיין הבסיס הקלאסי ללימודי הפסיכולוגיה, לקשר שבין מטפל למטופל ולגישות אחרות שצמחו ממנה ופיתחו את תחום הדעת של נפש האדם.
הגישה הביהביוריסטית (התנהגותית)
קונטרה מרכזית לגישה הפסיכואנליטית היא הגישה ההתנהגותית, שאחד ממבשריה הבולטים הוא החוקר ג'ון ווטסון. לפי עיקריה של גישה זו, אין טעם בניסיון לצלול לעומק נפשו של האדם – מה שמשנה באמת הוא תצפית על התנהגותו בפועל. גישה זו אומרת למעשה שאין ביכולתנו למדוד ולתצפת על הנעשה בפנים האדם, ולכן הרבה יותר רלוונטי לבסס טיפול על בסיס מעשים פרקטיים שמבצע הפרט. חלק עיקרי בגישה זו מתעסק בלמידה – האופן שבו אדם לומד לבצע הצמדות במצבים שונים ומהן ההתניות שפועלות עליו במהלך היומיום.
גישה תאומה לגישה ההתנהגותית היא תיאוריית הגשטלט שפותחה בגרמניה בראשית המאה שעברה. בגישה זו מושם דגש על החוויה התפיסתית של האדם ועל האופן בו הוא משתמש בחושיו, בין היתר יש התמקדות באופן בו אנו כבני אדם משלימים פרטים בודדים לתבניות כוללות.
הגישה הקוגניטיבית
בגישה זו הדגש העיקרי הוא על הנעשה בראשו של האדם – הקוגניציה. בשיטה זו מנסים לתפוס חוויות מנטליות שעובר הפרט ולאפיין את דרכי חשיבתו (כך למשל בהקשר של טיפול, אדם בעל דיכאון יאובחן בחשיבה פסימיות ובראיית עולם שחורה, ועל כן ינסו לטפל בו באמצעות שינוי הטיות קוגניטיביות אלו).
כיום אחת משיטות הטיפול הנפוצות ביותר על ספת הפסיכולוג היא ה-C.B.T או בעברית טיפול קוגניטיבי-התנהגותי. בשיטת טיפול זאת, "נלקח הטוב משתי העולמות" של הגישות הפסיכולוגיות ומנסים לסייע למטופל הן בעזרת שינוי תהליכים מנטליים והן בעזרת התמקדות במעשי היומיום. טיפול זה נמצא יעיל עבור מגוון של הפרעות פסיכולוגיות כמו למשל דיכאון קליני והפרעת פאניקה.