מקודם

"הדרך לאושר": האם החלפת קריירה ושינוי מקצוע זו התשובה?

אין ספק שמשבר הקורונה גרם לשינויים רבים בחיים שלנו. זו הזדמנות נהדרת למצוא דרך לקריירה חדשה שתהפוך אותנו לשמחים ומסופקים יותר

זה הזמן לשינוי. צילום: 123RF
זה הזמן לשינוי. צילום: 123RF
20 ביולי 2020

לפעמים אנחנו רוצים לבצע שינויים בחיים שלנו, בין אם זו תספורת חדשה, לעבור דירה או אפילו לעשות שופינג משגע ב-Asos. אבל מה קורה כשאנחנו רוצים לבצע "חישוב מסלול מחדש" בנוגע לקריירה שלנו? איך התהליך הזה יכול להפוך אותנו למאושרים יותר? והאם הסבה מקצועית לתחומי ההייטק והדיגיטל היא התשובה?

5 עקרונות מפתח למציאת קריירה נכונה

רבים מאיתנו נמצאים במירוץ של החיים כל הזמן, מהצטיינות בתיכון, לתפקיד נורמלי בצה"ל, לאחר מכן תואר, מציאת עבודה ו… אבל האם לאחר כל התהליך הזה נמצא האושר שלנו? לאו דווקא יש לומר. על-פי יהודית כץ, פסיכולוגית המתמחה במחקר האושר והחיוביות בחיים, יש כמה וכמה עקרונות למציאת עבודה נכונה שתתאים לנו:

לדעת "מי אני"

אתם מכירים את עצמכם הכי טוב בעולם, אתם הרי חיים עם עצמכם לפחות כשלושה עשורים (מילניאס שקוראים את הכתבה הזאת – סליחה ומתנצל מעומק הלב), הרי ברוב הפעמים שאנחנו יושבים ומכירים אנשים חדשים, לא משנה אם זה בדייט או היכרות ראשונה עם ההורים של בת הזוג ישאלו אותנו: "אז מה אתה עושה בחיים?", אבל אף פעם לא ישאלו אותנו: "למה אתה עושה את זה?"

ופה הקאץ', רובנו כל כך עסוקים במה שאנחנו עושים בעבודה, שבמקום לענות על השאלה של "למה" (אגב, גישה שתופסת לכל תחום בחיים, ולאו דווקא קריירה, נסו לאמץ אותה) אנחנו תמיד נחשוב על "מה". בתור קופירייטר ומנהל תוכן, אני תמיד אענה בהתחכמות על השאלה הראשונה (גם אם זה טיפה אוקוורד): "אני מנהל תוכן וקופירייטר, ובעיקר עושה את מה שאני אוהב, תחום הכתיבה תמיד הדהים אותי".

לכן, לפני שאתם קופצים אל עבר קריירה חדשה, תחשבו מה גורם לכם ביום יום להרגיש טוב עם עצמכם, מה התחביבים שלכם, במה אתם באמת טובים ומה גורם לכם להיות מאושרים.

JUST DO IT

יש לכם תחום שמרתק אתכם? רוצים לדעת איך לעצב תמונות בפוטושופ, איך לעבוד באילוסטרייטור? לדעת איך משווקים בפייסבוק? (עד כמה שמודעות יכולות להיות חופרות לפעמים) או מסקרן אתכם כל מה שקורה בתחום הסייבר? (הרי אחרי הכל, אנחנו אומת הסייבר), מה מהם נשמע לכם מעניין?

אז זהו, בעידן של היום, זה לא חייב להישאר בגדר: "זה מעניין אותי אבל…", אפשר פשוט להכיר את התחום "בקטנה", לפחות בתור התחלה, בלי הצורך ללכת לאקדמיה וללמוד במשך 3 או 4 שנים. קיימים מספיק מרכזי הכשרה ומכללות המעניקות שיעורי ניסיון (במשך 20 שעות בערך) על תחומים מסוימים, מבלי להתחייב כספית אליהם, ככה ששני הצדדים יכולים להרוויח, אבל בעיקר אתם. כי לבצע הסבה מקצועית זה כבר ממזמן לא מושג גס עבור אף אחד.

לגבור על הפחד והחסמים שלנו

אם קודם ציטטתי את הסלוגן של נייקי, הפעם אציין את סטיב ג'ובס (אפילו שאני הייטר של אפל, סורי), כפי שיהודית כץ ציינה בכתבה שלה: "כל מה שאתה רואה סביבך, נוצר על ידי אנשים שלא היו חכמים ממך". אל תחשבו שהחבר המתכנת שלכם הרבה יותר מוכשר מכם, וגם לא אותו איש סייבר או מנהל הדיגיטל שאתם מכירים. יש לכן יכולות דומות, העניין הוא, שאתם פשוט צריכים לעשות את הצעד הנכון בשביל למצוא את המקום שטוב לכם בו, לא רק בתחום הקריירה, אלא כל אספקט אפשרי בחיים שלכם (לימודים, חברים, זוגיות, מגורים ועוד).

תבינו שאתם מספיק חכמים, מוכשרים ואיכותיים בשביל להצליח, בכל תעשייה שהיא, פשוט אתם צריכים למצוא את התפקיד והנישה שהכי ישקפו אתכם ואת הרצונות שלכם, ומשם? השמיים הם הגבול (מצטער על אובר הקלישאות).

תואר ראשון או תואר שני: פרטנרים ללימודים. צילום: שאטרסטוק
תואר ראשון או תואר שני: פרטנרים ללימודים. צילום: שאטרסטוק

להיכנס אל תחום חדש

הכרתי מספיק אנשים שהחליפו יותר מדי מקומות עבודה (באותו התחום) כי הם חשבו ששם יהיה להם טוב יותר. למשל, חבר טוב שעבר ממשרד רואי חשבון אל האחר, חשב ששם יהיה לו טוב יותר, אבל הוא טעה, הוא שוב עשה את הסוויץ' והוא הגיע אל משרד אחר, פעמיים בתוך שנה! אבל גם שם לא היה לו טוב, בסופו של דבר, הוא ביצע הסבה מקצועית והגיע לתחום ניהול מערכות מידע. לאחר שסיים קורס בהצלחה במכללת הייטק שנמצאת באזור הבורסה.

לפעמים הסוויץ' שצריך לבצע הוא ב-180 מעלות מכל מה שאתם מכירים, גם אם זה נראה קשוח ולא פשוט, אבל בסופו של דבר זה משתלם.

תבינו שאתם ממש לא הראשונים שרוצים לעשות שינוי

לא משנה אם את עורכת דין שרוצה להיכנס לתחום הדיגיטל ולנהל קמפיינים בפייסבוק וגוגל או שאתה עובד סוציאלי שרוצה להפוך למתכנת, אתם בוודאי לא הראשונים שעשו את השינוי הזה, "חשב מסלול מחדש" נהפך למשפט שאנחנו כבר שומעים יותר ויותר, גם מחוץ ל-Waze. ישנן המון קהילות שבהן ניתן לשאול על כך, בטח בפייסבוק, תתייעצו עם חברים קרובים או משפחה.

חשוב להדגיש, שצריך לדבר על השינוי עצמו, ולא לשאול אם כדאי לעשות אותו, כי אז עלולות יכולות ליצור הסחות דעות מסוימות.

הסבה מקצועית להייטק – למה? ואיך?

נכון לשנת 2020 (ועוד הרבה לפני כן אפילו), אפשר להגיע לקריירה בתחום ההייטק, גם מבלי שנסיים תואר במדעי המחשב או הנדסאי כלשהו. כי במלוא הכנות, להשקיע עכשיו 3 או 4 שנים (במקרה הטוב) נשמע כמו חלום רע, כמובן שישנם אנשים שאוהבים ללמוד בדרך הארוכה הזאת, אבל למזלנו, קיימות מספיק אלטרנטיביות כמו קורס הסבה להייטק ולאחר שמסיימים אותו (במשך כמה חודשים עד שנה) להגיע לתחום.

אז קודם, למה בכלל הייטק ודיגיטל?

דמיינו לכם שהאפי הוואר יהפוך למושג שגור בחיים שלכם (ולא רק בברים האהובים עלינו שאנחנו מגיעים אליהם לדרינק בשעה 18:00), שתוכלו להפסיק לשלם לדוג ווקר, כי תוכלו להביא אותו למשרד ואפילו לכרטיס תן ביס (שבנינו, תוכלו גם לנצל למקומות הכי שווים בעיר ולאו דווקא לארוחת צהריים).

על הדרך, תוכלו לשדרג את החופשות שלכם (אחרי עידן הקורונה, אמן) ממקומות במזרח אירופה או ברלין למזרח הרחוק (בדיוק כמו אחרי הצבא) או לארה"ב. בקיצור, רמת ההתפשרות שלכם תרד בהרבה. בנוסף לכך, והכי חשוב, סוף סוף תוכלו אפשר לשכור דירה שנראית טוב, בלוקיישן מצוין מבלי לחשוב אם אנחנו רוצים מטבח משותף עם חתול או עם השכן מהקומה החמישית (או לחילופן – להסתפק בדירה שהיא לא ארון המדרגות שהארי פוטר גר בו, האשטג: דירות שמדכאות אותי).

בכל מקרה, אם המטרה שלכם היא באמת להגיע לתחומים האלו, ניתן לעשות זאת דרך מסלול הכשרה קצר יחסית, מה שחשוב עוד קודם, הוא להבין מה מתאים לכם (כפי שכבר כתבתי קודם), עשו את המחקרים שלכם, איזה תחום הכי יתאים לכם? מה הכי קורץ לכם?

סקרנים, שמים לב לפרטים הקטנים ואוהבים ליצור?
התחום עם המשכורות הגבוהות בתעשייה, מתכנת ג'וניור יכול להגיע בתחילת הקריירה שלו כבר ל-10 אלף ₪! כמובן שהסכום משתנה ממקום למקום. אבל לא רק כסף הוא העניין פה, אלא גם "כל המסביב", היצירה ותחושת הסיפוק שמרגישים בכל פרויקט.
יש לכם חוש אסתטי?

כל מה שקשור לעולם העיצוב מסקרן אתכם? ואפילו יש לכם תואר בתחום האומנות? אתם תוכלו לבצע הסבת אקדמאים אל עולם העיצוב הגרפי! ועל אחת כמה וכמה להיכנס אל נישת חווית המשתמש וה-UI/UX.

טובים עם מחשבים ואנשים טכניים?
אם אתם מאלו שתמיד מציקים להם בכל מה שקשור לבעיות במחשב או חיבורים לראוטר וכאלה, כנראה שהגיע הזמן לעשות את הצעד אל תחום הרשתות וה-IT. האמינו לי, הביקוש עבור אנשים בתחום זה אף פעם לא נגמר!

קריאייטיבים ומחבבים מספרים?
כנראה שתחום הפרסום יתאים לכם, על אחת כמה וכמה בנישה הפייסבוק וגוגל. אז אם אתם חיים לא מעט בסושיאל ורוצים להגיע לצד המפרסמים, לכו על זה בכל הכוח. יש שם לא מעט כסף, אפשר להגיע לסטארט-אפים, סוכנויות דיגיטל, פרסום ועוד.

בקיצור, אני מקווה שקצת החכמתי אתכם, אני בהחלט מחזיק אצבעות שכל אחד ואחת מכם יוכל לקחת את הכתבה הזאת ולעשות איתה משהו, גם אם זה לא נוגע אליו, תוכלו לשלוח אותה לחבר, קרוב משפחה או כל אחד אחר שאתם מכירים שחושב על הסבה מקצועית, במיוחד בעידן הזה, שכולנו עושים המון חושבים עם עצמנו.