מקודם

קוסמים בלבן: המשקאות שיקפיצו כל מנה

משקאות מהצומח יודעים לעשות פלאים: להעמיק טעמים, להוסיף גוונים אגוזיים ולשפר את המרקם. 9 דרכים לשדרג מנות אהובות

משקאות מבוססי צמחים. צילום: שאטרסטוק
משקאות מבוססי צמחים. צילום: שאטרסטוק
9 במאי 2021

קצת קשה להאמין, אבל תחליף החלב הראשון נולד לפני 40 שנה; עד שנת 1980, מי שביקש להפחית את כמויות החלב שאותן הוא שותה נאלץ פשוט להסתדר בלעדיו. בשנים האחרונות הכל השתנה – לא רק שמשקאות סויה זמינים בכל בית קפה וסופרמרקט, היום אפשר למצוא בכל חנות מגוון מסחרר של משקאות מן הצומח מחומרי גלם שונים – סויה, שיבולת שועל, אורז, שקדים ואגוזי לוז. לכל משקה כזה יש הרכב תזונתי שונה וטעם ייחודי, שנגזרים מאופיים של חומרי הגלם שמהם הוא עשוי. המגוון לא נגמר שם: בין המשקאות אפשר למצוא גם משקאות אורגניים, משקאות מופחתי שומן ומשקאות ללא סוכר.

השפע הזה פותח צוהר לעולם חדש של משחקי טעמים ומאפשר לנו להעניק למשקאות ולמנות טעמים עדינים של קוקוס, שקדים קלויים, אגוזי לוז או וניל, להעשיר אותם בסיבים תזונתיים, חלבון איכותי מן הצומח, ויטמינים וסידן וגם לשלוט בכמויות הסוכר שאנחנו מכניסים לגוף.

אלפרו, שמובילה את תחום המשקאות מן הצומח זה 40 שנה, לקחה את המהפכה צעד קדימה וההיצע של המשקות מן הצומח מסחרר ועונה לצרכים שונים ממשקאות (שקדים, קוקוס, שיבולת שועל ועוד) ללא סוכר או מופחתי שומן דרך משקאות אורגניים, משקאות מעושרים בחלבון ועד למשקאות מתובלים בוניל או קקאו. לכל אלו הצטרפה לאחרונה סדרת משקאות BARISTA – משקאות מבוססי סויה, שקדים או שיבולת שועל, המעניקים לקפה מרקם קרמי ואחיד, מצטיינים בהקצפה ומשתלבים מעולה בכל סוג משקה – מהפוך ואמריקנו ועד המשקאות הקרים של הקיץ. הנה כמה רעיונות וכללים שיעזרו לכם ליהנות מטעמים חדשים:

ל־4 מנות ברד פודינג שוקולד־שקדים: משמנים תבנית מרובעת בגודל 25 ס"מ בשמן קוקוס או חמאה. מניחים בתבנית 10־12 פרוסות חלה בת יום חתוכות לקוביות ומסדרים בין הקוביות 1/2 כוס שוקולד צ'יפס. טורפים בקערה 4 ביצים, כוס משקה אלפרו שקדים, 250 מ"ל סויה לבישול ואפייה אלפרו ו־1/2 כוס סוכר. יוצקים את התערובת מעל קוביות החלה ומוודאים שהן ספוגות היטב. מניחים בצד ל־1/2 שעה לפחות ובינתיים מחממים תנור ל־180 מעלות. מפזרים חופן שקדים פרוסים מעל קוביות הלחם ואופים 20־25 דקות, עד שפני הפודינג מזהיבים אבל הוא עדיין רוטט מעט במרכז. מגישים חם.

ברד פודינג. צילום: שאטרסטוק
ברד פודינג. צילום: שאטרסטוק

ל־8־10 פנקייקים: טורפים כוס משקה שיבולת שועל ושקדים אלפרו, 2 ביצים, 2 כפות סוכר, 2 כפות שמן נייטרלי וכפית תמצית וניל לתערובת אחידה. מנפים לתערובת ½1 כוסות קמח תופח ומערבבים בעזרת לקקן רק עד שהתערובת אחידה. ממיסים כפית חמאה או שמן קוקוס במחבת עם ציפוי נוגד הידבקות על להבה בינונית־גבוהה. יוצקים מצקת מהבלילה למחבת ומטלטלים מעט את המחבת כדי שהבלילה תשתטח מעט (במידת הצורך, משטחים אותה בעדינות בעזרת גב המצקת). מטגנים 2־3 דקות, עד שנוצרות בועות גדולות על פני הפנקייק וצדו התחתון מזהיב יפה. הופכים את הפנקייק, מטגנים 2־3 דקות נוספות עד שהצד השני מזהיב ומוציאים לצלחת. מטגנים באותו אופן את כל הבלילה.
לגרסה טבעונית מחליפים את הביצים בבננה בשלה מרוסקת או ב־1/2 כוס רסק תפוחים ומטגנים בשמן נייטרלי או שמן קוקוס במקום בחמאה.

ערמות של פנקייקים. צילום: שאטרסטוק
ערמות של פנקייקים. צילום: שאטרסטוק

ל־4־6 מנות פודינג אורז: מביאים לרתיחה ליטר משקה אורז אלפרו, 1/4 כוס סוכר וכפית תמצית וניל. מוסיפים כוס אורז עגול וקליפת תפוז מגוררת מתפוז אחד, מנמיכים להבה ומבשלים כ־40 דקות בכיסוי חלקי, עד שהאורז רך מאוד וכל הנוזלים נספגים בו. מדי פעם מערבבים ומוודאים שיש בסיר נוזלים והאורז לא מתחיל להיחרך. אם כל הנוזלים נספגו והאורז עדיין לא רך, מוסיפים עוד כ־1/2 כוס משקה אורז אלפרו וממשיכים לבשל. מגישים חם או קר עם פירות חתוכים.

פודינג אורז. צילום: שאטרסטוק
פודינג אורז. צילום: שאטרסטוק

ל־2־3 כוסות קפה קר (קולד ברו): מניחים בצנצנת או בפרנץ' פרס 50 גרם פולי קפה טחונים גס (אם טוחנים בבית קלייה, מבקשים טחינה שמתאימה לקולד ברו). מוסיפים 2 כוסות מים קרים (רצוי מסוננים), מערבבים היטב, מכסים ומעבירים למקרר ל־10־16 שעות, בהתאם לחוזק הקפה הרצוי. מסננים את הנוזל דרך פילטר נייר (או הפילטר של הפרנץ' פרס). מגישים עם הרבה קרח ומשקה אלפרו בריסטה שיבולת שועל.

קולד ברו. ועוד עם אלפרו BARISTA. צילום: אנטולי מיכאלו
קולד ברו. ועוד עם אלפרו BARISTA. צילום: אנטולי מיכאלו

לכוס אייס קפה טבעוני: יוצקים כוס משקה אלפרובריסטה שקדים לתבנית קוביות קרח ומקפיאים למשך לילה. מעבירים את קוביות הקרח לבלנדר, מוסיפים 2 מנות אספרסו ומרסקים למרקם של ברד. אם רוצים, מוסיפים לבלנדר מי סוכר לפי הטעם, כפית אבקת קקאו או כפית תמצית וניל.

למנה פמפקין ספייס לאטה: מניחים בסיר כוס משקה אלפרובריסטה שיבולת שועל, כפית קינמון טחון, 1/4 כפית ג'ינג'ר, 1/4כפית אגוז מוסקט טחון, 5 מסמרי ציפורן ותרמיל הל מעוך קלות. מביאים לרתיחה, מסירים מהלהבה ומסננים לכוס. מוסיפים מנת אספרסו ומגישים.

פמפקין ספייס לאטה של אלפרו
פמפקין ספייס לאטה של אלפרו

ל־3־4 מנות צ'אי: מניחים בסיר 2 פרוסות ג'ינג'ר בעובי 1/2 ס"מ, 2 מקלות קינמון, 3 תרמילי הל מעוכים קלות, 3 מסמרי ציפורן, 3 גרגירי פלפל אנגלי, קורט אגוז מוסקט טחון ותיון ארל גריי. מוסיפים 2 כוסות מים ומביאים לרתיחה. מנמיכים להבה ומבשלים ללא כיסוי 1/4 שעה לפחות (ככל שמבשלים יותר, כך יתקבל טעם מרוכז יותר). מוסיפים 2 כוסות משקה קוקוס אלפרו סוכר לפי הטעם ומבשלים כ־5 דקות נוספות. מערבבים מדי פעם. טועמים וממתיקים לפי הצורך. מסננים ומגישים חם.

למנה אחת של שייק פירות: מעבדים בבלנדר כוס פירות חתוכים לקוביות בגודל 3 ס"מ (רצוי קפואים), 3־5אגוזים ו־1/2 כוס משקה שקדים קלויים אלפרו. אפשר לשחק עם סוגי הפירות, האגוזים והמשקה בהתאם לטעמים שאוהבים. אם השייק סמיך מדי, מוסיפים בהדרגה עוד משקה אלפרו, עד לסמיכות הרצויה. במידת הצורך, ממתיקים במייפל או סילאן.

ג'וסי. צילום: שאטרסטוק
ג'וסי. צילום: שאטרסטוק

ל־2 מנות סחלב: ממיסים 2 כפות קורנפלור ב־1/2 כוס משקה קוקוס אלפרו. בסיר קטן מביאים לרתיחה ½1 כוסות משקה קוקוס עם 2 כפות סוכר. מוסיפים את הקורנפלור המומס ומבשלים תוך כדי טריפה עד שהסחלב מסמיך. מסירים מהלהבה ומערבבים פנימה 4 טיפות מי ורדים או מי זהר. מעבירים לכוסות, בוזקים מעל מעט קינמון ומגישים חם.