אורבן שמאן. צילום: אור דנון
אורבן שמאן. צילום: אור דנון

אודי סהר, מורה ליוגה ונטורופת, ריפא את עצמו מאלרגיות חמורות. בבית הקפה שלו, אורבן שמאן בתל אביב, הוא מיישם את הטבעונות המיטיבה הלכה למעשה

אורבן שמאן, בית קפה־מסעדה טבעוני ומקדש וולנס תל אביבי, הוא תוצר של מסע אישי של איש אחד – מורה ליוגה ומטפל בנטורופתיה וברפואת צמחים – אודי סהר שמו. “ב־16 השנים הראשונות לחיי סבלתי מהפרעה אוטואימונית ומאלרגיות חמורות. זה סיוט“, מספר סהר על התהליך שעבר. “הגעתי לקוסמטיקאית שהמליצה להסיר מהתפריט מוצרי חלב וסוכר. כילד בתיכון זה היה מאתגר, אבל הייתי נחוש ונחרץ. באותה תקופה בקושי היה חלב סויה במרכולים, גם בתי טבע היו נדירים בנוף, אבל הלכתי על זה ושיניתי את התזונה. אחרי זמן קצר הפנים נראו טוב יותר, נשמתי בקלות והרבה סימפטומים נעלמו. הבנתי שיש קשר בין מה שאני אוכל לאיך שאני מרגיש. זה היה המניע הראשון ששלח אותי לחקור את ה‘דלק‘ שאני מכניס לגוף“.

בהמשך הוא עבר לתזונה אנטי דלקתית והיפו אלרגנית. “הורדתי גלוטן, שומשום, סויה ובוטנים. מתוך הניקיון התחזקתי והבראתי“, הוא משתף. “הלכתי ללמוד נטורופתיה כדי להיכנס לעובי הקורה ולעזור לאנשים אחרים. המשכתי להכשרה ברפואה פונקציונלית, שמחברת את עולם התוכן והידע של רפואה מערבית עם עולם הנטורופתיה. למדתי על חקר המעי והחיידקים שמאכלסים אותו. רוב ההפרעות הכרוניות מתחילות במעיים. אותם 900 טריליון חיידקים שמאכלסים את הצנרת שלנו משפיעים על מערכת החיסון. הריפוי מתחיל שם“.

אודי סהר. צילום: נמרוד סונדרס
אודי סהר. צילום: נמרוד סונדרס

את הידיעה הזאת שיישם על עצמו הוא מעביר היום למטופלים שלו ולאורחים באורבן שמאן, מקום שהוא מגדלור למודעות אישית, חברתית וסביבתית והשראה לאורח חיים טוב יותר.

עד כמה איכות המזון שלנו היא תנאי יסוד לאורח חיים טוב יותר?

“לאיכות המזון שלנו יש חשיבות רבה. זה לא רק ה‘מה‘ אלא ה‘איך‘. חקלאות אורגנית מגיעה משדות ומטעים שאינם מטופלים בחומרים הדברה. החומרים האלה אמנם עזרו לכלכלת העולם, במיוחד במדינות עניות, אך יש להם השלכות בריאותיות. ברוב חומרי ההדברה יש אסטרוגן, הורמון המין הנשי, וכשצורכים אותם בצורה קבועה ולאורך זמן צצות בגוף מגוון בעיות. הבעיה החמורה ביותר נקראת תסמונת המעי הדליף (Leaky Gut): חומרי ההדברה יוצרים חורים מיקרוסקופיים ברקמה שעוטפת את המעי, וכתוצאה מכך חלבונים לא מעוכלים חודרים לזרם הדם. כדוריות הדם הלבנות, שהן חלק ממערכת החיסון של הגוף, תוקפות את הפתוגן – מחולל המחלות – ומתפתחת דלקת. פירות וירקות מרוססים נראים יפים ועסיסיים, אבל חשוב יותר לדעת מה קורה אצל החקלאי באדמה“.

אתה מגיש אצלך קפה אורגני.

“נכון. עבור אנשים רבים קפה הוא חלק בלתי נפרד מהיומיום. באורח החיים שהם מנהלים לקפה יש נוכחות יותר מאשר למוצרים אחרים. אם אדם כבר שותה קפה כמה פעמים ביום וזהו המוצר שהוא בוחר לצרוך בצורה הכי עקבית, כדאי לעשות זאת בצורה הנקייה ביותר. BeanZ הגדילו לעשות וניגשו לחוות בנות קיימא שמגדלות את המוצר האיכותי והנקי ביותר. מבחינתי זה האקס פקטור, Farm to cup ברמה הגבוהה ביותר“.

קפה אורגני. צילום: נמרוד סונדרס
קפה אורגני. צילום: נמרוד סונדרס

בחירה תזונתית יכולה לתקן את העולם?

“אולי לא לתקן לגמרי אבל בהחלט להשפיע. כשיש לנו פריבילגיה לשתות קפה שאנחנו יודעים מי ייצר אותו, היכן ובאילו תנאים, המודעות גוברת. אני לא מכיר את החוואים באופן אישי אבל סומך על BeanZ שעשו שיעורי בית ובדקו מי מגדל את הפולים, איזו אנרגיה מושקעת בהם ומי מרוויח בסוף היום. זהו קפה מסחר הוגן שמגיע ממשקים שאינם חלק מקואופרטיב כלכלי שלא סופר אותם. יותר ויותר אנשים כיום רוצים להבין מי מגדל עבורם את האוכל ולדעת שאותם מגדלים וחקלאים מתוגמלים על עבודתם. כשטיילתי בהרים בפרו ראיתי משפחות שמגדלות שיחי קפה. הם הראו לי בגאווה את הפולים שמהם הם מתפרנסים. הקשר הישיר הזה חשוב מאוד בעיניי, כי הוא נוגע. בתל אביב, כמעצמה טבעונית, התודעה מתעוררת. זה מתחיל בבחירת המזונות שאנחנו אוכלים וממשיך ביצרן או בחקלאי ובתגמול שהוא מקבל תמורת עמלו. ליצרני הקפה אכפת ממה שהם עושים והם עובדים קשה. אני מזדהה איתם ומאמין שמה שחשוב לי חשוב להם. הרעיון מתחבר ליצרן, לאג‘נדה, לסחר הוגן, לקיימות ולכלכלה נכונה ומקיימת, ובעיקר לאוכל שאנחנו אוכלים ולקפה שאנחנו שותים“.