אגודת האויסטרים רוצה שתאכלו צדפות, והרבה. ובזול. ממש בזול

אוי אוי אויסטר. The Oyster Society צילום: נרי אשכנזי
אוי אוי אויסטר. The Oyster Society צילום: נרי אשכנזי

אם היינו יודעים שלהקים אגודת אויסטרים בישראל יאפשר לנו לשלוק צדפות במחיר מקומי מופרע של עד 16 ש"ח, היינו עושים את זה קודם. או אולי היינו מבקשים ממישהו שיעשה את זה במקומנו. אז מזל שיש מי שעה את זה - The Oyster Society, שמארגנים פופ-אפי צדפות ברחבי הארץ, ובמחיר שערורייתי לטובה

5 במאי 2024

אגודת אויסטרים – כן, זה עוד לא היה לנו, וחבל. כי מדובר במיזם שרוצה לדאוג לנו לרגעים מהנים וטעימים, המבוססים על תוצרת טרייה מהים (מזה שלנו, וכאלה רחוקים וקרים), ולקדם לקהל הישראלי את תרבות הצדפות ומאכלי הים, שבארץ לא ממש נגישה. מעניין למה. אז כעת החליטו שניים – נרי אשכנזי (שהיה כתב אוכל שלנו לפני שנים. ריספקט!) ואחי רענן, איש קולינריה – לעשות מעשה ולהרים את הכפפה עם אגודת אויסטרים מקומית – The Oyster Society, או אם תרצו, T.O.S. קדימה, בואו לשלוק איתנו.

>> כמו בסרט: המסעדה התל אביבית שמביאה את שוק הכרמל להוליווד

 אשכנזי ורענן הכירו כשלמדו ביחד באוניברסיטה למדעי הגסטרונומיה בפיימונטה, שם נחשפו ביתר שאת לתרבויות אוכל מסורתיות לצד מודרניות, למטבחים שונים ולקולינריה על כל היבטיה. כששבו ארצה, אשכנזי נהיה מנהל מחלקה במשרד יחסי ציבור, והתמחה בתחום הקולינריה, ולאחר מכן היה מנהל שיווק בקוקה-קולה. רענן בישל ב'שילה', ועבד כשף פרטי. כיום הצמד עובד יחד בחברת הפודטק Redefine Meat, אתם בטח כבר מכירים את התחליף המרשים מהצומח לבשר.

למרות שהמשיכו תמיד להתעסק באוכל על זוויותיו השונות, מאז הלימודים באיטליה דגדג להם לעשות גם משהו בשביל הנשמה, שיבטא את ההנאה הענקית והאהבה האמיתית שלהם לאוכל, ללא קשר לפרנסה או עסקים. הדגדוג גבר כשבמסגרת עבודתם בחברת הפודטק החלו להסתובב באירופה הקלאסית, ושם החלו להתנסות יותר ויותר בהרגל האירופאי שכולל שליקת אויסטרים לא מחייבת באמצע היום, תוך לגימת יין קליל וצונן. לאט לאט התנסו והכירו עוד סוגי אויסטרים שטרם הכירו (בארץ, למשל, נהוג לייבא בעיקר ג'ילארדו), והוסיפו להתקומם על כך שאם בצרפת הם עולים יורו או שניים, בארץ תיאלצו להיפרד בעבור צדפה אחת מ-35 ש"ח לפחות. 

בחירה אחת אחת. The Oyster Society צילום: נרי אשכנזי
בחירה אחת אחת. The Oyster Society צילום: נרי אשכנזי

על כן החליטו השניים לעשות מעשה – הם הוסיפו לחקור את עולם הצדפות בארץ, וגילו שיש בישראל מספר קטן של יבואניים לפירות ים – מה שמייקר, כמובן, את עלות הייבוא, ומשם באופן טבעי, גם את העלות עבורנו, הלקוח. הם חברו ליבואן פירות הים קנקון שנמצא באשדוד, שמעו ממנו על סוגי צדפות שונות ועל דרכי הייבוא שלהן, והגיעו למסקנות. "החלטנו להזמין מקנקון סוגי אויסטרים שפחות מוכרים בארץ, אם בכלל, ולהתחיל לשלב אותן באירועי קולינריה שונים. אנחנו לא מחפשים לעשות רווח, מה שמאפשר לנו לשמור על מחיר נמוך, ויותר מכל, אנחנו רוצים להכיר לישראלים צדפות שונות, ולקדם פה את תרבות האויסטרים והאהבה למאכלי ים", מסביר אשכנזי.

איך בפועל זה קורה? ובכן, כמו בכל דרך חדשה בתחומי האוכל כרגע – בעזרת אירועי פופ-אפ. T.O.S יחברו למסעדות, מסעדנים ולוקיישנים כדי להביא ליותר ויותר ישראלים את הפאן בשליקת הצדפה המפורסמת. אויסטרים מקושרים בתרבות לנהנתנות והדוניזם, אך אשכנזי מסביר שזה לא חייב להיות ככה, ובאירופה זה לא הרעיון. "באירופה, ולא רק, אכילת פירות הים היא חלק מהתרבות הקולינרית המקומית, ויש יופי באגביות שבה הם נהנים מהם. אנחנו רוצים להביא את האגביות הזו גם לישראל. כיף שאפשר לעצור רגע את היום, ליהנות מריח מטורף של ים ומכיף מזוקק, ולהמשיך בסבבה. T.O.S פה כדי לעשות את זה מבלי שזה יכאב בכיס".

עכשיו רק למדו אותנו איך לפצח אותה. The Oyster Society צילום: נרי אשכנזי
עכשיו רק למדו אותנו איך לפצח אותה. The Oyster Society צילום: נרי אשכנזי

כדי להוזיל את העלויות ללקוח, וכן להכיר לקהל עוד סוגי אויסטרים, השניים נמנעים כרגע מייבוא של צדפת הג'ילארדו שנפוצה ברוב המסעדות בארץ, כי היא אכן יקרה יותר. לכן הם מביאים סוגים שטרם הגיעו לכאן, אך בעולם דווקא זוכים לפופלריות רבה. כמו למשל: פיין דה קלר, ספיישל למברט, אלגנט ועוד, שבעולם כבר הפכו לפופולריים יותר מהג'ילארדו המוכר לנו.

אירוע האויסטרים הראשון של אגודת האויסטרים המקומית שלנו יתקיים בבר קרוט בתל אביב, ביום שישי הקרוב (10.5), החל מהשעה 11:00 ועד שייגמר. אל דאגה, אין צורך להזמין מקום, רק להגיע מוקדם. בתכנית: אויסטרים בזוגות, שלישיות, שישיות ואף תריסר אויסטרים, שינועו בטווח המחירים של 14-16 ש"ח ליחידה. כן, קראתם נכון – מחיר חסר תקדים.

מלבד זאת, יוגשו מנות עם אויסטרים, כגון אויסטר וטרטר דג ים, אויסטר עם מח עצם, ועוד הפתעות מתפריט הבראנץ' של הקרוט. אחרי האירוע הראשון, כמובן, באגודת האויסטרים לא נחים, ושבוע אחר כך (17.5) יתקיים אירוע נוסף, והפעם בחיפה – בבר הזרו זרו של איש היין החיפאי אייל מנצור. שם גם יגיע אחי רענן לבשל יחד איתו, מנות שמבוססות על טהרת האויסטרים לצד פירות ים נוספים.
ביום שישי ה10.5 בשעה 11:00 במסעדת קרוט, שדרות תרס"ט 4
ביום שישי ה17.5 בשעה 11:00 בבר זרו זרו, חיפה, שוק תלפיות