שיעור חברה: המתחם הקולינרי החדש שהוא גם מיזם חברתי

חלל אירועים חדש בשכונת התקווה שמעצים בני נוער ירים לכם בקייטרינג מדוגם ובסדנאות בישול. "כשמנות יוצאות ואנשים באמת נהנים, החבר'ה מרגישים שהם הקימו עסק אמיתי. כל הגישה שלהם לחיים משתנה"

האריה והתרנגול (צילום: יואל זוהר)
האריה והתרנגול (צילום: יואל זוהר)
4 בפברואר 2019

אם אתם מתכננים אירוע משפחתי או עסקי וחשבתם על יער באמצע שומקום, חשבו שנית. במקום לטרטר את האורחים, חלל אירועים חדש בשכונת התקווה ירים לכם בקייטרינג מדוגם והזדמנות לתמוך במיזם חברתי חדש. "האריה והתרנגול" פועל במפתן אלון, בית ספר תיכון לתלמידים שעזבו מסגרות חינוך אחרות. נערים ונערות שלומדים בבוקר עברו אחר הצהריים הכשרה, והם מתפעלים אירועי בוטיק בהדרכת צוות שפים.

"האריה והתרנגול הוא מיזם שפועל במימון ובפיקוח משרד העבודה והרווחה, בשיתוף הרשות המקומית ועמותת ציונות 2000", אומרת יפית אפרת, רכזת פיתוח עסקי בעמותה. "באתי מענף ההייטק שבו יש הרבה סדנאות, כנסים וימי גיבוש, וכשהסתכלתי על המתקנים בבית הספר הבנתי שיש כאן פוטנציאל".

האריה והתרנגול (צילום: יואל זוהר)
האריה והתרנגול (צילום: יואל זוהר)

עסקים חברתיים מתאפיינים בסגנון B2B, כלומר ביזנס טו ביזנס, ללא קשר ישיר עם לקוחות קצה. לכן הפתרון הראשון שנבחן היה עסק להרצאות מלוות בכיבוד קל. אלא שאז נכנס לתמונה גיל אקרמן, בעל חברת הקייטרינג "גילגול" ויועץ להקמת עסקים בתחום הקולינריה. הוא הגיע לבית הספר, בחן את הקונדיטוריה שפועלת בו כמסלול לימודים והחליט להעלות הילוך. "היה חשש להפגיש את בני הנוער עם לקוחות ולאתגר אותם ואנחנו באנו בגישה הפוכה: לייצר מוצר ברמה הכי גבוהה שיש ולהפגיש את הנערים והנערות עם מנכ"לים, אנשי הייטק ולקוחות שאנחנו עובדים איתם ביומיום. רצינו להביא את שכבת ההנהלה הגבוהה לשכונת התקווה כדי שהנערים יראו לאן אפשר להגיע ועם איזה קהל הם יוכלו לעבוד", הוא אומר. "אני לא יודע לעשות חצי דרך ולכן אמרתי שאביא את הצוות שלי, נעבוד שנה ונקים פרויקט כמו שאנחנו יודעים לעשות, והכל בהתנדבות מלאה". יחד עם אקרמן עובדים על הפרויקט השף מאור בוגין, שאמון על בניית תפריטים והטמעת שיטות עבודה; טל דונל שמתפקד כשף תפעולי וחונך; ומנהל השירות איילון יואלי.

חלל האירועים יצא לדרך וקיבל את השם האריה והתרנגול, מחווה לסמל ולקמע של קבוצת הכדורגל בני יהודה. קרנות תרמו כסף, העירייה שיפצה את חלל האירוח והחצר והוכנה תכנית עסקית.

האריה והתרנגול (צילום: יואל זוהר)
האריה והתרנגול (צילום: יואל זוהר)
אקרמן (מימין) ברגע של פירגון (צילום: יואל זוהר)
אקרמן (מימין) ברגע של פירגון (צילום: יואל זוהר)
האריה והתרנגול (צילום: יואל זוהר)
האריה והתרנגול (צילום: יואל זוהר)

כעת נותר למצוא רק עובדים, כלומר לגייס נערים ונערות מקרב תלמידי בית הספר. במקום מצגת הוחלט לערוך אירוע על האש, שבו התלמידים יהיו האורחים. מתוך 80 בני נוער שהגיעו לארוחה, 40 הגישו מועמדות לפרויקט. לבסוף נבחרו 12 נערים ונערות שהוכשרו במשך שלושה חודשים כטבחים ואנשי פלור. הקונדיטוריה בבית הספר הכתיבה מטבח חלבי־דגים. "כל מי ששמע חשב שנפלנו על הראש, כי מי יבוא לשכונת התקווה לאירוע חלבי, ובכל זאת אנשים באים ומתעלפים וגם הנערים עפים מזה", אומר אקרמן. "אנחנו עושים את האוכל שלנו, ים תיכוני מקומי עונתי. גם את חומרי הגלם אנחנו משתדלים לקנות בשכונה". טבילת האש התקיימה לפני חודש באירוע של חברת ההייטק Dell-EMC. בני הנוער בישלו, צילחתו, ערכו שולחנות והגישו. "הם כל כך התרגשו וגם אנחנו התרגשנו. כשמנות יוצאות ואנשים באמת נהנים, החבר'ה מרגישים שהם הקימו עסק אמיתי. כל הגישה שלהם לחיים משתנה", אומרת יפית אפרת.

גורו הטבעונות אורי שביט כבר ערכה במקום סדנה, ובשבוע שעבר התקיימה סדנת פינגר פוד ל־20 איש. החלל מתאים לאירועים לכ־90 איש בפנים, בקומה השנייה של בית הספר, או לעד 200 איש בגינה המשופצת. לרשות האורחים עומד המועדון שמשרת את בני הנוער ומצויד באקסבוקס, פלייסטיישן, שולחן ביליארד וחדר מוזיקה. המקום מתנהל כעסק לכל דבר, כולל שכר שבני הנוער מקבלים תמורת עבודתם. בעקבות ההצלחה עוד תלמידים מבקשים להצטרף לפרויקט, דבר שיקרה כשכמות האירועים תגדל. חברת גילגול התחייבה ללוות את הפרויקט במשך שנה נוספת עד לעמידתו הסופית על הרגליים. "המטרה שלי היא שעוד שנה העסק יעבוד לבד והנערים יידעו לעשות הכל, כולל הפן הפיננסי. אנחנו מקבלים את הנערים והנערות בחיבוק, ותוך כמה חודשים רואים את השינוי. ענף המסעדנות משווע לכוח אדם, ולייצר את הדור הבא זו התרומה שלי למקצוע שאני עובד בו".

האריה והתרנגול, לח"י 66 (שכונת התקווה) תל אביב, 054-5656612