מוסיפים המון: פירות ההדר שכדאי לכם להכיר

הרבה זני הדרים עברו במסחטה מאז 1850, כשתפוז השמוטי הפך את המותג "ג'אפה" לנחשק בארץ ובעולם. היום, בעיקר בגלל דרישה של שפים, חקלאים מגדלים ומשמרים זנים ייחודיים רבים - למסעדות ולקהל הרחב. עכשיו רק נותר להבין מה עושים עם כל ההוד וההדר הזה

הוד והדר. צילום: אנטולי מיכאלו
הוד והדר. צילום: אנטולי מיכאלו
1 בדצמבר 2016

ב־1850 התגלתה בפרדס של אנטון איוב ביפו מוטציה טבעית של תפוז בלאדי עם ארומה מופלאה ומתיקות מושלמת. זה היה תפוז מסוג שמוטי שהפך את יפו למותג התפוזים הנחשק "ג'אפה" כאן ומעבר לים. התפוזים אמנם הגיעו לאזורנו במקור מהמדרונות הדרומיים של ההימלאיה, מהודו־סין, אבל הם התאקלמו כאן נפלא ואיתם הדרים נוספים. הפומלה למשל, שקפטן שאדוק הביא מהאי ברבדוס למערב – ואלינו העולה החדש ש' הולצמן העביר שתילים כשעלה לארץ מאוסטרליה. במשך השנים נקלטו גם אתרוג מסוג חזון איש ומנדרינה קטנה בשם יוסף אפנדי. אלא שהשפים בעלי העיניים הגדולות ביקשו עבור המסעדות שלהם סוגי הדרים שלא היו נפוצים בארץ כגון יוזו, ליים וברגמונט, והחקלאים לא אכזבו והחלו לגדל פרי בכמויות שמספיקות גם למכירה ישירה לקהל הרחב (8־50 ש"ח לק"ג). עכשיו רק נותר להבין מה עושים עם כל ההוד וההדר הפחות מוכר.

פומלה אדומה

זן צ'נדלר מקליפורניה. מתוקה יותר מהפומלה צהבהבת הפלחים. להוסיף לסלט עם חסה או עם עלי בייבי.

איפה משיגים: משק אישח במושב בצת, שוק האיכרים בנמל תל אביב.

פומלה אדומה. צילום: אנטולי מיכאלו
פומלה אדומה. צילום: אנטולי מיכאלו

פומלית

ישראל הייתה הראשונה לגדל את הפרי באופן מסחרי והוא נמכר ביפן בשם סוויטי. הפרי עסיסי באופן קיצוני ונוח לסחיטה למיץ.

איפה משיגים: משק אישח במושב בצת, שוק האיכרים בנמל תל אביב.

פומלית. צילום: אנטולי מיכאלו
פומלית. צילום: אנטולי מיכאלו

תפוז אדום

תפוזי הדם אדומים מפיגמנטים מסיסים במים שנקראים אינטוציאננים ונחשבים למסייעים באנטי אייג'ינג. התפוז הזה מזן קרה קרה גדול ומתוק יותר מתפוז טבורי סטנדרטי.

איפה משיגים: משק אישח ממושב בצת, שוק האיכרים בנמל תל אביב.

תפוז אדום. צילום: אנטולי מיכאלו
תפוז אדום. צילום: אנטולי מיכאלו

אתרוג מאכל ענק

אתרוגים הם הזן הקדמון של ההדרים. הם נפלאים להכנת ריבות, מרקחות וסירופ מתוק, ומקליפתם מכינים גם ממתקים מסוכרים.

איפה משיגים: החקלאי שלמה אברבנל ממושב תאשור, שוק האיכרים בנמל תל אביב.

אתרוג. צילום: אנטולי מיכאלו
אתרוג. צילום: אנטולי מיכאלו

יוזו טרי

ליוזו טעם חד, חומצי ופרחוני במיוחד. זו הסיבה שמשתמשים בו יותר כתמצית טעם בכמות קטנה ולא בנדיבות כמו במיץ לימון. יוזו טוב לסשימי, לרוטב לסלט, לגלייז של הסלמון ואפילו למתוקים במקום תמצית מי הדרים הנהוגה אצלנו. יוזו נדרש להכנת רוטב הפונזו הגאוני. נסו לשחק עם מיץ יוזו בשילוב רוטב סויה, חומץ אורז, מירין וג'ינג'ר.

איפה משיגים: משק קורן במושב אלישמע, שוק האיכרים בנמל תל אביב.

יוזו. צילום: אנטולי מיכאלו
יוזו. צילום: אנטולי מיכאלו

לימון אינטרדונטו מתוק

לימון לא חמוץ, נפלא ללימונדה עם מעט סוכר או בלי בכלל, אפשר גם לקלף ולאכול.

איפה משיגים: משק קורן במושב אלישמע, שוק האיכרים בנמל תל אביב.

לימון מתוק. צילום: אנטולי מיכאלו
לימון מתוק. צילום: אנטולי מיכאלו

תפוז שמוטי

תפוזי השמוטי של פעם נעלמו לטובת התפוזים הטבוריים, אולם עדיין אפשר להשיג אותם אצל מגדלים בודדים.

איפה משיגים: החלקאי חיים צחורי מעין ורד, שוק האיכרים בנמל תל אביב.

תפוז שמוטי. צילום: אנטולי מיכאלו
תפוז שמוטי. צילום: אנטולי מיכאלו

ליים ירוק

יועיל לכל ההקפצות התאילנדיות ולתבשילי קארי, וכן לדרינק של קפיריניה על בסיס קשאסה.

איפה משיגים: רשתות השיווק.

ליים. צילום: אנטולי מיכאלו
ליים. צילום: אנטולי מיכאלו

פינגר ליים

ירוק, קטן ופחוס והבקבוקונים בפלחים שלו נראים כמו קוויאר. לפרק ולפזר על סשימי או על סלט אבוקדו ולצאת גאון מולקולרי בלי להזיז שום מולקולה מהמקום.

איפה משיגים: עלה הביתה (המשלוחים של "עלה עלה").

בודהה ליים

נראה כמו אצבעות של כף יד. מעריצים של המראה הקריפי מקשטים איתו את הבית, מכינים ממנו לימונצ'לו, או מנצלים את הכמות העצומה של הקליפה להכנת סוכריות.

איפה משיגים: עלה הביתה (המשלוחים של "עלה עלה").

קלמנדין

בת למשפחת הקומקוואט, מזכירה קלמנטינה חמוצה ופחוסה. טובה להכנת ריבות, עוגות, פאי, רוטב מתוק עם קוואנטרו לחזה עוף.

איפה משיגים: עלה הביתה (המשלוחים של "עלה עלה").

אשכולית אדומה

מתוקה מעט יותר מאשכולית צהובה. לחצות ולהגיש עם כפית לארוחת בוקר.

איפה משיגים: רשתות השיווק.

אשכולית אדומה. צילום: אנטולי מיכאלו
אשכולית אדומה. צילום: אנטולי מיכאלו

חושחש

תפוז מר. בזיקה מהמיץ שלו תשדרג רטבים, הקליפה טובה לריבה.

איפה משיגים: בקרוב תתחיל העונה ותוכלו לקטוף בעצמכם ברחובות תל אביב (ריכוז גדול של עצי פרי ברחוב שפרינצק).

ברגמונט

זן של חושחש. תוסיפו פרוסה דקה שלו לחליטת התה שלכם, או גרדו קורט קליפה לעוגות הבחושות.

איפה משיגים: עלה הביתה (המשלוחים של "עלה עלה").

ברגמוט. צילום: אנטולי מיכאלו
ברגמוט. צילום: אנטולי מיכאלו