עושים סדר: כל מה שמותר ואסור לאופניים וקורקינטים בעיר

תקנות חדשות מנסות להסדיר את הרכיבה על הקורקינטים והאופניים החשמליים אבל רבים עדיין מבולבלים והכאוס נמשך. אז הנה: כל התקנות, הקנסות והחוקים שצריך להכיר

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock
8 ביולי 2019

מאז שפרצו האופניים והקורקינטים החשמליים לחיינו בסערה, חיי התל אביבים השתנו. מחד, תושבים רבים הפסיקו לנסוע ברכבים פרטיים ואוטובוסים והשימוש בכלי תחבורה שיתופיים עלה, ומאידך המדרכות כבר לא שייכות להולכי הרגל ומספר תאונות הדרכים בעיר נסק. בשבוע שעבר נכנסו תקנות חדשות לשימוש בקורקינטים ובאופניים החשמליים של משרד התחבורה, והחל מה-1 באוגוסט יחול גם המתווה של עיריית תל אביב בנושא. אולם למרות כל התקנות, תחושת הכאוס עדיין שוררת בעיר ובפועל תושבים רבים עדיין מבולבלים והמדרכות לא פחות מסוכנות. גם אתם עדיין לא בטוחים מה מותר ומה אסור? הגיע הזמן לעשות קצת סדר.

האם צריך לעשות תאוריה?

התקנות החדשות של משרד התחבורה קובעות כי מעתה תותר הרכיבה על קורקינט ואופניים חשמליים רק לאחר מעבר תאוריה, אך אם אתם בעלי רישיון נהיגה, אין צורך לעבור מבחן נוסף. אלו שאינם מחזיקים ברישיון יצטרכו לשאת עליהם אישור שעברו מבחן תאוריה. החל מה-1 ביולי שוטרים מורשים לקנוס ב-1,000 ש"ח רוכבים שלא ביצעו את המבחן כנדרש. ומה לגבי תיירים שחפצים לנוע בקורקינטים החשמליים? הם יוכלו להציג רישיון נהיגה מחו"ל.

היכן מותר להשאיר את הקורקינט?

חלק מכם ודאי שמו לב לסימונים שהוסיפה העירייה על המדרכות בחודש האחרון בניסיון להסדיר את הנושא. אותם סימונים מזכירים לרוכבים שאסור להם לרכב על המדרכה, ומגדירים מקומות חנייה מסודרים ומחייבים עבור הכלים בנקודות מרכזיות בעיר, כך שמשתמשים שישאירו כלים שיתופיים באמצע הרחוב ייקנסו. באפליקציית מובייק למשל, מופיעה הודעה קבועה שמזהירה משתמשים מפני השארת אופניים במקומות שמפריעים להולכי הרגל.

האם מותר לרכב על המדרכה?

באשר לקורקינטים ואופניים חשמליים, הרכיבה תותר רק בשבילי אופניים. היכן שאין שביל אופניים, הרכיבה תבוצע בצד ימין של הכביש – ובכל מקרה אסורה על המדרכות בשום מצב. באשר לאופניים רגילים, העירייה מחריגה את התקנה ומבהירה כי רק במקומות שבהם יש שביל אסור לנסוע על המדרכה, ורק המשטרה נותנת קנסות בעניין זה.

תתחילו ללהיפרד מהמדרכות. צילום: שלומי יוסף
תתחילו ללהיפרד מהמדרכות. צילום: שלומי יוסף

מאיזה גיל מותר להשתמש בכלים חשמליים?

הגיל המינימלי של הרוכבים חייב להיות מעל 16. אם אתם מודאגים מעניין התאוריה, תוכלו לגשת למבחן כבר מגיל 15 וחצי.

האם יש מגבלת מהירות?

נוהגים להשוות את הקורקינט שלכם למהירות של רכבים? כדאי שתדעו שלפי החוק אסור לנסוע במהירות הגבוהה מ-25 קמ"ש.

האם מותר להרכיב עוד אדם?

על אף שרבים עושים זאת, החוק אוסר במפורש על הרכבת אדם נוסף. הורים שרוצים להרכיב את ילדיהם יכולים לעשות זאת בתנאי שגילם מתחת ל-8 והאופניים מצויידים במושב נוסף. על קורקינט חשמלי אסור להרכיב אדם נוסף בשום מצב.

ומה לגבי הטלפון?

העירייה אוסרת בתכלית להשתמש או לאחוז בטלפון בזמן רכיבה. מי ששומע מוזיקה בזמן רכיבה ייאלץ להיפרד גם מהאוזניות, או לקבל קנס.

אופניים חשמליים בתל אביב (צילום: בן קלמר)
אופניים חשמליים בתל אביב (צילום: בן קלמר)

האם הרוכבים מחוייבים לציית לתמרורים ורמזורים?

רבים מניחים (או מעדיפים להניח) שהעובדה שאין צורך בתשלומי אגרות על הקורקינט או בהוצאת רישיון אומרת שכללי התעבורה לא חלים עליהם, אולם הדבר לא נכון. הרוכבים מחוייבים לציית לרמזורים ולתמרורים, ולתת זכות קדימה להולכי רגל ורכבים אחרים. וכן, זה אומר שאי אפשר לנסוע נגד כיוון הנסיעה.

מה יהיה גובה הקנסות?

איסור שימוש בטלפון נייד בעת רכיבה (איסור אחיזה, קריאת מסרון) – 1,000 .
רכיבה אסורה במדרכה באופניים וקורקינט חשמליים – 250 ₪.
איסור שימוש בשתי אוזניות לרוכב במדרכה – 250 .
רכיבה אסורה במדרכה לאופנועים / קטנועים – 250 ₪.
עבירות הרכבה אסורות לרוכבים, קנסות בדרגות משתנות בטווח 100 – 250 .
איסור הליכת הולכי רגל על נתיב המיועד לרכיבת אופניים- 100 .