סיסטרהוד אמיתי: להקת WA־A השתלטה לנו על המקלדת

הסינגל הראשון מהאלבום החדש של WA־A כבר בחוץ, אז ביקשנו משלוש האחיות לבית חיים להסביר מה המשמעות של "מודבירה" בתימנית, איך השיר קשור לסבתא רבתא שלהן והאם הן ההגדרה המושלמת לסיסטרהוד?

WA־A (צילום: תמיר מוש)
WA־A (צילום: תמיר מוש)

נדודים והשראה

סבתא־רבתא שלנו, שהייתה ההשראה לכתיבת השיר החדש "מודבירה", גדלה בכפר קטן בתימן וכאישה יהודייה במדינה מוסלמית, הרגישה שעליה לנדוד כדי לשפר את מזלה. המסע האישי והנשי האמיץ שלה, מתימן ועד לעלייתה לארץ ישראל, ריגש אותנו במיוחד וברגעים שבהם הכי הזדהינו איתה הצלחנו גם לכתוב אותה בגוף ראשון, וכך התערבב הקול שלה בקולות שלנו לכדי קול אחד חזק יותר, דמות אחת, שתלווה את כל אלבום הקונספט החדש שלנו "ביתי פי ראסי" (ביתי בראשי) שייצא בהמשך השנה.

גם אנחנו בנות כפר וכמוה תמיד הרגשנו כמיהה לפרוץ מהמקום הקטן אל העולם הגדול. הנוף העוצמתי של המדבר על רקע הרי אדום, השקט והמרחבים הפתוחים איפשרו לנו להתחבר למקור היצירתי העמוק שבתוכנו וכך התחלנו לשיר, לנגן, לצייר ולגבש במשך שנים שפה אומנותית שלפני כחמש שנים קראנו לה WA־A. מאז אנחנו נודדות בעולם עם המוזיקה שלנו ומגשימות את חלום הילדות. בניינטיז לפני יוטיוב, פייסבוק ואינסטגרם, זה נראה לנו חלום רחוק. בחודש הבא אנחנו כבר חוזרות להופיע בעולם לקידום הסינגל החדש, ומתחילות בניו יורק.

WA־A (צילום: תמיר מוש)
WA־A (צילום: תמיר מוש)

איזה מזל!

"מודבירה" הוא כינוי בתימנית למישהי חסרת מזל, מישהי שלא קיבלה את הקלפים הכי חזקים ובחצי הומור־חצי השלמה, מעידים עליה או שהיא מעידה על עצמה: "אני מודבירה". לא משנה עד כמה סבתא־רבתא ראתה בעצמה מודבירה, היא תמיד ניסתה לשפר את מצבה האישי והכלכלי ובכל פעם שהפצירו בה המקומיים בכפרים ובערים שאליהם הגיעה במסע שלה להישאר, היא ענתה שלא תוכל להיות במקום אחד. חוסר השקט שליווה אותה והצורך שלה בתנועה מתמדת בסופו של דבר הוביל אותה לישראל. איזה מזל! אנחנו מאמינות בכוח שלנו ליצור את מזלנו בעצמנו ולנתב את דרכנו כנשים וכמוזיקאיות בתעשייה שהיא ג'ונגל ואין בה דרך אחת נכונה. התחלנו לכתוב את הטקסט של מודבירה בזמן סיבוב הופעות באירופה, והשלמנו אותו לבסוף בחדר במלון בעיר מקון שבצרפת. מיד כשחזרנו ארצה הקלטנו דמו קצר שאותו הבאנו לאולפן. זה השיר הראשון שכתבנו מתוך האלבום החדש וגם הראשון שהקלטנו.

מנהיגות נשית

כשכתבנו את הקונספט והתסריט לקליפ החדש "מודבירה", אותו יצרנו יחד עם הבמאי עומר בן־דוד, היה לנו חשוב לבטא תקווה ולבוא ממקום פשוט אך עוצמתי, מצאנו את כל אלה בדמויות רועות הצאן כמשל למנהיגות נשית. מנהיגים מקראיים כמו דוד המלך ומשה רבנו התחילו את דרכם משם ואהבנו את הרעיון שמנהיגות חזקה וכריזמטית יכולה לצמוח דווקא מעיסוק כל כך צנוע ועתיק כמו רעיית צאן. כמוזיקאיות עצמאיות ומאוד דעתניות אנחנו מרגישות שאנחנו מובילות את הדרך שלנו, צעד אחר צעד, בנחישות ועם מוסר עבודה גבוה, ומזכירות לעצמנו תמיד להישאר צנועות.

בקליפ אנחנו יוצאות להשיב את העדר שנגנב מאיתנו, שזו תופעה שכיחה מאוד וכשהיא קורית זה נזק רגשי וכלכלי מאוד גדול לבעלי עדרים. גדלנו בסביבת חיות משק ולכן קל לנו להזדהות עם הסיטואציה. אנחנו מרגישות שגם בחיים האמנותיים שלנו אנחנו חייבות לעמוד על העקרונות שלנו, להקיף את עצמנו באנשים טובים, לנתב את דרכנו בעצמאות ולהקשיב לקול הפנימי והאינטואיציה שלנו.

ויז׳ן חסר פשרות

לקראת כל פרוייקט שלנו, בין אם זה צילומי קליפ או צילומי יח"צ, אנחנו אוהבות להכין בורד השראות ומשקיעות שעות על פיתוח ויז׳ן מדויק וחסר פשרות. יש לנו אהבה גדולה מאוד לאופנה שמשלימה את האמירה המוזיקלית ואת האטיטיוד שלנו. את תלבושות רועות הצאן עיצבנו למשל בהשראת רועות צאן ומלקטות תימניות ממחוז חד'רמוות (חצרמוות). תפרנו ידנית מקש טבעי את הכובע המסורתי שהן חובשות, שנקרא מדהלה. צורתו המאורכת נועדה לקרר את הראשים שלהן מפני השמש הקופחת ובמקום הגלביות השחורות שהן לובשות בדרך כלל, תפרנו לנו שמלות בצבעי מנטה ואדום שני, בהשראת אבני מזל מקמעות תימניים.

WA־A (צילום: בן קירשנבאום)
WA־A (צילום: בן קירשנבאום)

תמיר מוסקט

יצא לנו לעבוד עם תמיר באולפן כשהקלטנו איתו ועם גלעד כהנא את השיר "I'm A Tribe" והתאהבנו באופן העבודה שלו, בחופש ובספונטניות שהרגשנו באולפן שלו. היה לנו ברור שאת האלבום החדש אנחנו בוחרות ליצור באותה אווירה ספונטנית וטבעית. אז אחרי תקופה של כתיבת הטקסטים ותרגומם לתימנית, גיבוש הקונספט של האלבום ודמואים שהקלטנו, נפגשנו עם תמיר באולפן והתחלנו בתהליך מבלי לדעת האם נצא מהאולפן בסוף כל יום עם שיר מגובש או אולי רק עם רעיון כללי. זאת הייתה חוויה מאוד משחררת שלמדנו ממנה המון. אנחנו מאוד גאות באלבום הזה ומרגישות שהצלחנו לבטא בו עוד צדדים שלנו. תמיר הוא השראה גדולה והעבודה איתו היא לחלוטין הגשמת חלום עבורנו.

תמיר מוסקט (צילום: זוהר רון)
תמיר מוסקט (צילום: זוהר רון)

סיסטרהוד

מעבר לכך שאנחנו אחיות, אנחנו גם החברות הכי טובות והעוגן אחת של השנייה. מתוך הקשר החזק שאנחנו חולקות, כל אחת מביאה באופן טבעי את החוזקות והמעלות שלה ואנחנו משלימות אחת את השנייה. גם בעת ההשתלטות הזאת על המדור כל אחת הוסיפה והשלימה עוד משפט ועוד רעיון, עד שהתקבלה תחושה של משהו שלם יותר. שואלים אותנו הרבה: "איך זה לעבוד עם אחיות?". התשובה היא: לפעמים מאתגר, כמו בכל תחום, אבל בעיקר כיף חיים. יש הרבה יתרונות לעבודה עם אנשים שאוהבים זה את זה בלי תנאים. אין צורך להיות מנומסות או זהירות מדי, הכל מאוד פתוח, כן ואמיתי. יש בינינו רגעי טלפתיה על הבמה ומחוצה לה. יש הרבה רגעים מצחיקים ומרגשים שאנחנו זוכות לחוות יחד. אנחנו מגשימות את החלום הכי גדול שלנו אבל ממקום מאוד מקורקע ומוגן והעובדה שאנחנו יחד תמיד מזכירה לנו מאיפה באנו.