מחתרת הקפה: האספרסו ברים האלטרנטיביים כובשים את העיר

בלי השקעות עתק ובלי רשתות ממותגות: תל אביב מתעוררת למגמה חדשה של בתי קפה העשויים מאה אחוז אהבה למשקה התובעני

קפה תמתי. צילום: רן בירן
קפה תמתי. צילום: רן בירן
16 באפריל 2018

בעידן השייך לרשתות קפה מהונדסות, ממותגות ומשועתקות בשטאנץ קבוע, קמים מטורפים לדבר ופותחים אספרסו ברים אלטרנטיביים העשויים ממאה אחוזי אהבה למשקה התובעני הדורש התעסקות בבחירת תערובות וזנים, בקלייה, בטחינה ובהכנה מדוקדקת, ואהבה לקהילה שבאה ללגום והופכת את האספרסו בר למקום מפגש חברתי. בז'אנר הטרי והאלטרנטיבי של האספרסו ברים לא תמצאו עיצוב יוקרתי ומיליונים שנשפכו על השיפוץ.  אתם כן עתידים לגלות פריטי וינטג', עבודות בנייה שהושקעה בהן מחשבה ונוצרו בשתי ידיים, וחוויה שנדמה שכבר אפסה מהעיר הזאת של בילוי בתוך בועה אישית, יצירתית וכנה. המכורים לקפה, קבלו את הבציר האחרון של האספרסו ברים האלטרנטיביים:

1.קפה תמתי – קפה זני בשוק הכרמל 

מירב ומיקי פרץ מוכרים לכם מהאספרסו בר ברוטשילד שהיו זכייניו במשך 17 שנה. לאחרונה האספרסו בר נסגר וחיידק הקפה נשאר. עכשיו בני הזוג בראו את עצמם מחדש ופתחו אספרסו בר זעיר בשוק הכרמל, עם מיכלי ענק שקופים מלאים בתערובות שונות ופולי קפה זניים, שהלקוחות יכולים לבחור מהם לקפה היומי שיכינו להם במקום. "שואלים למה אני לא ממלאת כל הזמן את המיכלים השקופים של הפולים, אבל חשוב לי שיראו שהם מתרוקנים לגמרי ואז מתמלאים בפולים מקלייה חדשה" מסבירה מירב. בחד זנים תמצאו פפואה, קוסטה ריקה ואתיופיה וכן תערובת ייחודית שמיוצרת על ידי בית קלייה במיוחד עבור המקום. תוכלו להזמין אספרסו בר (6 ש"ח) קפוצ'ינו (11 ש"ח) וכן האמריקנו ומה שביניהם.
קפה תמתי הוא כעין מסדרון צר בעורף של שוק הכרמל, עמוס בשקי הפולים ובכרזות היפיפיות של בית הקלייה האיטלקי LUCAFFE, ושקיות של התערובת היחודית, מכונות קפה, וציוד למכונות קפה כולל טריקים מבריקים כמו קפסולה רב פעמית למכונת קפה, שבה אתם יכולים להכניס את התערובת החביבה עליכם ולהשתמש בה במכונות קפסולות. כמו כן נותנים פה שירות תיקונים ואחזקה למכונות קפה. כרגע תמצאו בקפה תמתי רק שלושה שרפרפים ארוכי רגלים לישיבה מול הבר, ואפשרות ללגום את ליטרת הקופאין שלכם בעמידה מול הבר, אבל בקרוב יתווספו עוד מספר מקומות ישיבה. בצהרי יום אוטופי אתם שותים פה אספרסו אחרי ארוחת צהריים באוקאסן שממול.    

קפה תמתי, יחיא קפאח 1, תל אביב, ראשון-חמישי 17:00-07:00 שישי 7:00-עד שעה לפני כניסת השבת.

קפה תמתי. צילום: רן בירן
קפה תמתי. צילום: רן בירן

פרטי קוקר: מזללת פסטה חדשה במקום הבאצ'ו

עראייס ערבי אמיתי במחיר מצחיק הגיע לתל אביב 

2. קפה בוקר – קולד ברו מארבעה זנים וגלידה טבעונית

אמא צהובת שיער וצרובת אף מתיישבת עם הפעוט שלה ללגום הפוך בקפה של בוקר. היא תיירת ששכרה דירה ליד הים ושמחה לגלות את האספרסו האיכותי והכורסה הזאת שעליה התיישבה. מני שרון ניהל את הביר בזאר ברחוב ישכון עד שהגיע למסקנה שבדיוק כמו שהכיר לאנשים את הקראפט ביר הגיע הזמן להכיר להם את היופי שבקפה בוטיק. הוא מביא לכאן קפה חד זני מבית הקלייה בוסה שבחיפה. כך ניתן להתלבט בין זן הבית, סומטארה בלו מאנקי, שהוא קפה אינדונזי פחות חמוץ ויותר שוקולדי ובעל גוף מאוד מלא, לאספרסו מהונדורס שהוא קצת יותר מריר וקשוח. שרון מכין את החליטה הקרה (קולד ברו) מארבעה מזנים שונים, שעל טיבם ישמח להסביר לכם. כבר מספר חודשים שקפה בוקר פועל, ובהדרגה שרון מעשיר את הרפרטואר הקולינרי. בין האספרסו (8 ש"ח) לקפוצ'ינו (10 ש"ח) וכל שאר המנעד המוכר של משקאות הקפה, הוא מכין במכונת גלידה אימתנית יוגורט עם תוספות משתנות או גלידה טבעונית של טחינה וסילאן (16/22 ש"ח).
בין הכריכים המושקעים תמצאו סנדביץ' מוצרלה מעושנת, שמנת, שמיר ואיולי שום, עם עגבנייה ובצל בלחמניית חלה שאפשר להוסיף בה גם סלמון (15 ש"ח ותוספת תשלום לסלמון 7 ש"ח) או טוסט קרואסון עם פסטו ופטה גאודה (18 ש"ח). קפה בוקר, פינת רוגע שכונתית הוא בדיוק מה שאתם צריכים כדי לפתוח את הבוקר, וגם כדי לסגור יום של עבודה, ואם בורכתם בכמה שעות פנויות באמצע היום, אנחנו כבר יודעים איפה למצוא אתכם.

קפה בוקר, פינת רוגע שכונתית, הכובשים 24, תל אביב, ראשון-חמישי 20:00-08:00 שישי 7:30 עד כניסת השבת.

קפה בוקר. צילום: רן בירן
קפה בוקר. צילום: רן בירן

3. אדמונד – כריכים פתוחים בחצר הכי יפה בעיר 

מהראשונים לחנוך את ז'אנר האספרסו בר האלטרנטיבי, לפני כתשעה חדשים, היו ארבעת השותפים הצעירים שהקימו את קפה אדמונד בחצר פנימית המסתתרת מאחורי בניין באלנבי. ברוסטר קטן הם קולים תערובות וקפה חד זני על בסיס יום יומי, ומציעים אספרסו כפול, אמריקנו, קפוצ'ינו וכו' לקהל לקוחות מאוד קבוע שהתבצר בחצר. (12 ₪ לכל המשקאות, ויש הנחת שכן 10 אחוזים). מלבד הפרוסות הנמכרות כאן כתקרובת במקום כריכים לצד הקפה, תמצאו גם קערת דייסת שיבולת שועל, ומאפי בוקר, ובהתאם לרוח הארטיזנלית, תערוכות אמנות מתחלפות על הקירות.  

אדמונד

אדמונד. צילום: רז דנון
אדמונד. צילום: רז דנון

4. פפואה – שישה סוגי תערובות תחת כיפת השמיים

כל מפגש אקראי עם פפואה מעורר השתאות. איזה וייב יצרו כאן שני שותפים צעירים כשאיתרו את הגומחה הזאת בחצר הבניין, שכאילו כל הזמן המתינה להפוך לאספרסו בר זוויתי תחת כיפת השמיים. בצריף שבחצר, שבו עמלים בקדחתנות שני בריסטות, תמצאו שישה סוגים של תערובות קפה שמיוצרות ונקלות במיוחד עבור פפואה. תוכלו לרכוש את התערובות הביתה או לבחור מתוך שלוש תערובות, מאיזה יכינו את כוס הקפה שתשתו במקום (12 ש"ח להפוך קטן). ההנאה מושלמת בעזרת מאפי הבוקר של מרגוזה וכריכים. (23-29 ש"ח).

פפואה

ברוכים הבאים לפפואה. צילום: אנטולי מיכאלו
ברוכים הבאים לפפואה. צילום: אנטולי מיכאלו

5. כרמי ורנר – קפה וגלריה באלנבי

כרמי כהן רצה להקים גלריה באלנבי והבין שמקום כזה של אמנות צריך ערך מוסף. כך עלה בדעתו להקים את קפה כרמי ורנר שנפתח אחרי עיכובים לא צפויים בימים האחרונים. על הקירות תלויים הצילומים של כהן, שעוסקים בנשים ספורטאיות, הריהוט אקלקטי מאוד אבל מסוגנן, והתפריט בסיסי במיוחד. הקפה אמנם אינו בקלייה יחודית אלא סתם בתערובת המוצלחת של מאורו ומותקן כאן על ידי בריסטות מיומנים בשקידה (12 ש"ח להפוך, 8 ₪ לאספרסו), אבל השיח האמנותי היחודי מפצה על חוסר הארטיזנליות של תערובת הקפה. הכריכים בלחמי תושייה כוללים כתף בקר או גבינת עיזים (14/24 ₪ לכריך לפי הגודל), ומאפי הבוקר של מרגוזה מסכמים את ההיצע.

כרמי ורנר, אלנבי 95  תל אביב, ראשון-חמישי24:00-08:00, שישי15:00-08:00.

כרמי ורנר.
כרמי ורנר.