מכתב המסעדנים לנתניהו: עצור את גירוש מבקשי המקלט

על המכתב חתמו כבר עשרות מסעדות, בהן: לחמנינה, הבסטה, האחים, M25, הירו, קבוצת R2M, מסעדותיו של איל שני, מגזינו, משיה ועוד. "חוששים שמבקשי המקלט צפויים לעבור יסורים קשים ויהיו בסכנת מוות"

מבקשי מקלט ממתינים בתור ללשכת רשות האוכלוסין בפלורנטין (צילום: אורן זיו)
מבקשי מקלט ממתינים בתור ללשכת רשות האוכלוסין בפלורנטין (צילום: אורן זיו)
24 בינואר 2018

"אנו החתומים מטה, בעלי מסעדות, בתי קפה וברים, קוראים לממשלה לעצור את גירושם של מבקשי המקלט מאריתראה ודרום סודן", כך כתבו הערב (24.1) מסעדנים ושפים לראש הממשלה בנימין נתניהו במכתב מרגש שיזמו רוני קידר ומזלי דוש, הבעלים של לחמנינה.

את המכתב שיגרו השתיים למסעדנים ולשפים בשעות הערב המוקדמות ומאז חתמו עליו עשרות מסעדנים, שפים ואנשי הענף, בהם קבוצת "החברה הטובים" של אייל שני, הבסטה, קפה התחתית, M25, מסעדות האחים ירזין (קפה איטליה, מגזינו, טאקריה), האחים, רוסטיקו, שאפה, קבוצת R2M, הירו ראמן, זוריק, קיצ'ן מרקט, אונזה, משיה, לה ריפובליקה די רונימוטי, מולי קפה, ביר גארדן שרונה, קפה שרגא ונוספים. "בכל רגע מצטרפים וחותמים על המכתב עוד ועוד אנשים מהענף", אומרת בהתרגשות דוש.

מבקשי מקלט ממתינים בתור ללשכת רשות האוכלוסין בפלורנטין (צילום: אורן זיו)
מבקשי מקלט ממתינים בתור ללשכת רשות האוכלוסין בפלורנטין (צילום: אורן זיו)

"בשונה מרוב אזרחי המדינה", נכתב, "אנחנו מכירים את מבקשי המקלט באופן אישי. אנחנו מעסיקים אותם ועובדים לצדם כבר שנים. אנחנו מכירים עובדים חרוצים ומסורים, אנשי עבודה נאמנים ומחוייבים למקום העבודה. אנחנו מכירים אנשים משכילים ובעלי מוטיבציה גבוהה להתקדם בעבודה, ללמוד ולהשתלב בחברה. אנחנו מכירים את הסיפור האישי של כל אחד ואחת מהם – סיפור קשה של בריחה שנמשכה שנים, של הישרדות בתנאים איומים, ושל ריחוק ממשפחה. אנחנו רואים בהערכה את השתלבותם בחברה – הם לומדים עברית, יוצאים ללמוד, שומרים על החוק, וחולמים לקיים כאן חיים נורמלים.

"מבחינתנו ומבחינת עובדינו, גירושם של מבקשי המקלט יהיה גירוש של חברים. אנו מודאגים מאוד מהעתיד הלא נודע הצפוי לחברים שלנו לעבודה, וחוששים שרבים מהם צפויים לעבור יסורים קשים ויהיו נתונים בסכנת מוות.

הפגנה למען מבקשי המקלט. צילום: בן קלמר
הפגנה למען מבקשי המקלט. צילום: בן קלמר

"מדובר בקבוצה קטנה מאוד של פחות מ-40 אלף איש ואישה. את הטענות בנוגע לכך שהם מרוכזים רק בדרום תל אביב אפשר לפתור בנקל באמצעות פיזורם באיזורים אחרים. גירושם וחשיפתם לסכנות קשות אינו הפתרון.

"כולנו התחנכו במערכת החינוך ובצבא לקבל את האחר ולסייע לחלש. אנחנו מחוייבים לכך באופן יומיומי בעסקים שלנו וקוראים לממשלה לעצור את הגירוש ולנהוג במידות החמלה והמוסר שמאפיינות את מדינת ישראל והן הבסיס לקיומה".

מזלי דוש מסרה ל-TimeOut הערב: "נעשה מה שאנחנו יכולים כדי לא להיות חלק בפעולות הלא אנושיות האלה כלפי אוכלוסיה מוחלשת בחברה שלנו. אנחנו מרגישים שיש לנו את החובה לעשות מעשה, או לפחות לנסות. אנחנו חיים בקרב מבקשי המלקט, הם חברים שלנו, אנשים שיש לנו קשר יומיומי איתם. כולנו שותפים למצוקה הזאת ולא יכולים לעמוד מנגד ולא לעשות דבר. מרגש אותי שאנשים נוקטים עמדה, חותמים על המכתב ולא מפחדים להביע את דעתם בפומבי. זה מרגש – ובעיקר נוטע בנו תקווה שאנחו מתעוררים חברתית".