מי לא נהנה ממוזיקה?

חוקרים גילו כי יש אנשים שאינם יכולים להינות ממוזיקה, כיוון שמוחם אינו יוצר את הקשר הנפוץ בין צלילים לתחושות

18 בנובמבר 2014

אף שלא ידוע לנו על יתרון אבולוציוני כלשהו הנובע ממנה, מוזיקה היא מקור מרכזי להנאה האנושית מאז ימי קדם, ואפשר למצוא עדויות לשימוש בכלי נגינה בקרב תרבויות שונות על פני הגלובוס כולו משחר ההיסטוריה.

במחקר שפורסם באתר noisey הראו חוקרים מאוניברסיטת ברצלונה וממכון המחקר הרפואי IDIBELL שבברצלונה כי יש קבוצה של בני אדם אשר אינם מסוגלים ליהנות משמיעת מוזיקה. החוקרים מאמינים כי קבוצה זו יכולה ללמד אותנו פרטים חדשים אודות הקשר שבין צלילים לתחושות כפי שהוא בא לידי ביטוי במוח. אצל אנשים אלו המוח איננו יוצר את הקשר הנפוץ בין צלילים לתחושות. מערכת התגמול המוחית, האחראית לתחושת העונג כתוצאה מחשיפה לגירויים שונים, היא בעלת מורכבות גבוהה ומקושרת למספר מרכזים מוחיים, והיא אחראית גם למידת ואופי ההנאה שלנו משמיעת מוזיקה.

במהלך הניסוי שאותו ביצעו החוקרים הספרדים התבקשו הנבדקים (30 במספר) להביא את המוזיקה האהובה עליהם מהבית. עבורם רובם לא הייתה זאת משימה קשה, אך לכמה מהם התברר לא היה כל עניין במוזיקה ולא היו ברשותם תקליטים, תקליטורים, קבצי מוזיקה או שום ספריה מוזיקלית מסוג כלשהו. הנבדקים היו מחוברים למכשירי מדידה שבחנו את קצב פעימות ליבם ואת שינוי המוליכות החשמלית בזמן האזנה למוזיקה. מרבית הנבדקים הראו סימנים פיזיולוגיים בעת ההאזנה למוזיקה, אך כמה נבדקים (אלו שלא הביאו איתם מוזיקה) לא הגיבו פיזיולוגית כלל. כדי לבחון אם נבדקים אלו מסוגלים לחוש הנאה מסוג אחר, נערכה בדיקה נוספת. הפעם התבצע ניסוי פסיכולוגי סטנדרטי, שבמסגרתו יכלו המשתתפים להרוויח כסף. גם בניסוי זה נוטרו הסימנים הפיזיולוגיים של הנבדקים, ובמקרה זה התברר כי גם הנבדקים שלא הגיבו פיזיולוגית לשמיעת מוזיקה בניסוי הקודם הגיבו לזכייה הכספית למשל.

הרעיון כי בני אדם מסוגלים להיות רגישים לסוג מסוים של תגמול אבל לא לסוג אחר, רומז, לדברי החוקרים, על כך שעבור אותו אדם אפשר להפעיל את מערכת התגמול המוחית בדרכים שונות. החוקרים מכנים את המצב הייחודי שבו בני אדם אינם מסוגלים ליהנות ממוזיקה כאנהדוניה מוזיקלית (אנהדוניה מוגדרת כהיעדר יכולת לחוות הנאה מפעילויות שונות החל מאכילה, וכלה בפעילות גופנית או אפילו מגע פיזי או מיני). בשלב הבא מקווים החוקרים לבחון את מוחותיהם של נבדקים בעלי אנהדוניה מוזיקלית ולהשוותם לנבדקים רגילים באמצעות דימות מוחי במכשיר fMRI. אף שאנהדוניה מוזיקלית משפיעה על פי החוקרים על אחוזים בודדים ביותר של האוכלוסייה, המחקר (ומחקרים נוספים הצפויים בעקבותיו) עשויים ללמד אותנו מדוע רובנו דווקא חווים הנאה כה רבה משמיעת המוזיקה שאותה אנו אוהבים.

מידע נוסף

הידיעה לעיתונות של אוניברסיטת ברצלונה