פעם רביעית גלידה: מוזיאון ת"א בין 100 הפופולריים בעולם

מוזיאון תל אביב (צילום: עמית גרון)
מוזיאון תל אביב (צילום: עמית גרון)

מתברר שיותר מ-478 אלף מבקרים אינם יכולים לטעות: מוזיאון תל אביב התברג בפעם הרביעית ברציפות לרשימת 100 המוזיאונים המובילים בעולם מבחינת מספר המבקרים האבסולוטי. וזה עוד לפני התערוכה של יאיוי קוסאמה

תל אביבים, תגידו לעצמכם מזל טוב: מוזיאון תל אביב לאמנות דורג במקום ה-56 ברשימת 100 המוזיאונים המובילים בעולם בדירוג השנתי שהתפרסם במגזין האמנות הבינלאומי The Art Newspaper, ומתייחס לפופולריות של המוזיאונים מבחינת כמות המבקרים במוזיאונים בכל רחבי העולם. מוזיאון תל אביב התברג במקום המכובד ברשימה בזכות מספר מרשים של 478,169 מבקרים במהלך שנת 2021.

התור בכניסה למוזיאון תל אביב (צילום באדיבות מוזיאון תל אביב לאמנות)
התור בכניסה למוזיאון תל אביב (צילום באדיבות מוזיאון תל אביב לאמנות)

בין התערוכות שזכו למספר המבקרים הגבוה ביותר במוזיאון תל אביב בשנת 2021, ניתן למנות את מיצב הקיץ "אנשים שראיתי ומעולם לא פגשתי" של האמן צדוק בן דוד שמשך הכי הרבה קהל במהלך שנת 2021 עם נתונים של למעלה מ-150 אלף מבקרים בשלושה חודשים, התערוכה "שמש גדולה צהובה" של אלכסנדר קאלדר עם כמות של כ-100,000 מבקרים וגם התערוכה המפורסמת של האמנית היפנית יאיוי קוסאמה שאמנם נפתחה ממש לקראת סוף השנה, בנובמבר 2021, אבל תרמה אף היא מיד עם פתיחתה לעלייה חדה בכמות המבקרים במוזיאון בשנת 2021.

יאיוי קוסאמה

"מה שתמיד הציל והחזיק אותי, זה האור הבוהק של עוצמת החיים האדירה של האמן שנתנה לי את הכוח להמשיך לחיות" יאיוי קוסאמההיום מציינים את יום הולדתה ה-93 של האמנית היפנית יאיוי קוסאמה, מהחשובות באמנים בני זמננו.קוסאמה גדלה בעיר מצומוטו בשנות הארבעים של המאה העשרים, תקופה שבה התאפיינה מדיניות החוץ של יפן בשאיפות אימפריאליסטיות, כבת למשפחה שהתפרנסה ממשתלה שהייתה בבעלותה. ב־1948, כשמלאו לה 19, עברה לקיוטו כדי ללמוד את סגנון הציור המסורתי ניהוֺנֽגָא בבית הספר העירוני לאמנות ולאומנות. בהמשך התמחתה בסגנון יוֺגַא — ציור יפני בסגנון מערבי, המקושר למודרניזציה המואצת ביפן באותה עת. בשלהי שנות החמישים עברה לארצות־הברית בעידודה של הציירת האמריקנית ג'ורג'יה אוקיף, שעמה התכתבה, ובשנות השישים החלה לזכות בהכרה גוברת בארצות־הברית ובאירופה. עבודותיה הוצגו במקביל בגלריות בניו־יורק, באמסטרדם, בהאג, באסן, במילאנו, ברוטרדם ובוונציה.במרוצת הקריירה הארוכה שלה יצרה קוסאמה במגוון רחב של תחומים, בהם ציור, קולאז', פיסול, וידיאו, מיצג, מיצב, אופנה, ספרות ומוזיקה. בין השאר, היא מרבה ליצור סביבות שאופפות את הצופה, בהן "חדרי אינסוף" מחופי מראות ומיצבים גדולי ממדים — את שני האחרונים שבהם יצרה במיוחד עבור התערוכה הנוכחית — המבקשים להעניק לצופה חוויה רב־חושית סוחפת ומהפנטת. האינסוף והעֲלָמה עצמית הם נושאים חוזרים בעבודותיה של קוסאמה. דגמים אובססיביים של נקודות ורשתות מכסים משטחים בתבנית חזרתית אינסופית, ומראות מייצרות חללים מסחררים המשכפלים את מבטנו. קוסאמה מטשטשת את הגבול בין האדם לבין העולם הסובב אותו, בשאיפה להתרחבות ולהתפשטות עד אין קץ.מצרפים סרטון מיוחד מהתערוכה "יאיוי קוסאמה: רטרוספקטיבה" שמוצגת אצלנו במוזיאון בימים אלה, בליווי קולה של קוסאמה.~יאיוֹי קוּסאמה: רטרוספקטיבה, מוזיאון תל אביב לאמנות, 2021© YAYOI KUSAMAצילום: יפתח אילוזעריכה: רותם כהןעריכת צבע: בן פלד

Posted by ‎מוזיאון תל אביב לאמנות – Tel Aviv Museum of Art‎ on Tuesday, March 22, 2022

"זהו כבוד אדיר שמוזיאון תל אביב מופיע זו השנה הרביעית ברציפות ברשימת המוזיאונים הפופולריים ביותר בעולם", אמרה טניה כהן עוזיאלי מנכ"לית מוזיאון תל אביב לאמנות, "מבחינת המוזיאון זהו גם הישג מיוחד בהתחשב בשנה הכל כך מורכבת ומאתגרת שעברה עלינו, ממשבר הקורונה והעובדה שהיינו סגורים במשך חודשים ועד המצב הביטחוני ששיתק אותנו במשך שבועות. בהמשך, נוספו גם הרחבות של מגבלות התו הירוק שגרמו לירידה משמעותית בכמות המבקרים בתקופת החופש הגדול והחגים והנה למרות כל הנתונים הלא פשוטים הללו, כל כך משמח ומרחיב לב כל פעם מחדש, לראות עד כמה הקהל הישראלי אוהב תרבות ואמנות ומצביע ברגליים".