בית לגליל: הכנאפה כעכ של פרח רסלאן נחת בפארק התחנה

לא תמיד יש סיבות דחופות להגיע לפארק התחנה המנומנם, אבל עכשיו יש סיבה ממש קריטית: בייגלה שומשום פריך ממולא כנאפה חמה מגבינה נמתחת, אותה מנה שהפכה את רסלאן לכוכבת ב"מאסטר שף", שמתמקמת בחלל מעוצב באבן ועץ, ועם שפע מאפים, מוצרים ומטעמים מהגליל
לאחר תקופה ארוכה מדי של קיפאון, נראה שמשהו טוב קורה במתחם התחנה. תרגעו, עדיין אין יותר מדי מה להתלהב כי המקום עוד רחוק מימי זוהרו, אבל נראה שדברים מתחילים לזוז, בין היתר בהשפעת הרכבת הקלה, ופארק המסילה הסמוך. מעכשיו, לניחוח קליית הקפה מקפה נחת נוסף ריח משכר של בצק מתוק מסניף כנאפה כעכ – בית המאפה של פרח רסלאן, שמגיע משוק הנמל.
>> איזה מזל: סניף ראשון בתל אביב ללהיט העוף המטוגן לאקי צ'יקן
"בחזון שלי תמיד ראיתי מקום שהוא בית לגליל", מסבירה רסלאן. "אני בדרך שלי כבר חמש שנים, שבתוכן עברנו קורונה ומלחמה, ולכאן אני רוצה להביא תרבות וקולינריה מהצפון. אמנם כשנכנסתי למתחם בפעם הראשונה הוא היה שומם, אבל האנרגיה מדהימה ומיד הרגשתי חיבור למקום". כמו אנשי אוכל רבים כיום, פרח רסלאן פרצה לתודעה הציבורית בריאליטי מאסטר שף. הסיפור שלה – מהילדות בכפר מוסלמי-שיעי בדרום לבנון כבת לאב לוחם צד"ל, ועד הבריחה לישראל – כבש את לב השופטים. את השאר עשה הכנאפה כעכ, מנת רחוב לבנונית שמורכבת מבייגלה שומשום פריך ממולא כנאפה חמה מגבינה נמתחת. עכשיו הוא יעשה את השאר גם לתושבי דרום העיר.
החנות שרסלאן ובעלה עלי פתחו בקניון אגמון מרקט, סמוך לאגם החולה, הפכה לתחנת עצירה חובה בדרך לצפון. תור ארוך השתרך מול הדלפק ועם ישראל הסתער על הפחמימות המתוקות, במיוחד בשבתות וחגים. בעקבות המצב בצפון המרקט נסגר, ורסלאן העבירה את הפעילות לשוק הנמל. מתוך הבנה שהשטח המצומצם העומד לרשותה שם אינו מאפשר התרחבות, היא מביאה את החזון במלואו למתחם התחנה – חלל מעוצב באבן ועץ, בסגנון שמזכיר את הבנייה בגליל, ובמרכזו שולחן ארוך שבעתיד יתקיימו סביבו סדנאות.
לרגל הפתיחה, השולחן עמוס בכל טוב מחבל הארץ הצפוני: זיתים ולאבנה, תערובות תבלינים ותה, קופסאות מעמולים בדוגמאות מורכבות וכלי קרמיקה בעבודת יד. על הקיר שמעל לדלפק תלויות בשורה אחת כפות עץ, שבעזרתן מכינים מעמולים. רסלאן שולפת מעל אחד המדפים מארז ובתוכו שלוש כפות עץ, ומסבירה שלכל דוגמה יש משמעות. "אני רוצה להמשיך את המסורת ולהעביר אותה מדור לדור, כפי שבילדותי ישבתי ליד אמא כשהיינו מכינות מעמול לחגים בכף עץ מיוחדת. היום אנחנו בעידן שבו נשים פחות מכינות מעמול בעבודת יד ואת הכפות מייצרים מפלסטיק זול, אז חיפשתי אמנים שיידעו להעתיק או לעצב אותן בפטיש ואזמל, והתחלנו מהכף של אמא שבה אני משתמשת עד היום".
המסורת נוכחת גם במנות ובמאפים, ובראשם כאמור הכנאפה כעכ – מנה שנולדה בבירות על הטיילת בקו המים. תמצאו כאן גם פטאייר תרד ופטאייר זעתר, ומוצרים חדשים כגון שמן זית שנמזג לבקבוקים מתוך מכל נירוסטה נוצץ, או פריקי וזהוראת – תערובת עלים לחליטה בעלת סגולות רפואיות. למאפים נוספו גזוז עם תערובת תבליני הבית ופרחים, גלידה מחלב עזים, ולבן אירן – משקה יוגורט צונן עם נענע שרסלאן מייבשת בעצמה, גרסת לבנון למשקה הטורקי המסורתי.
המנות מוגשות בצלחות קרמיקה, עוד דבר שלא מתאפשר בשוק הנמל, וניתן גם לשבת במרפסת הצמודה. בעתיד יתווספו עוד מאפים ומוצרים שימלאו את גבולות גזרת הכנאפה כעכ בתוכן קולינרי חדש. "לתל אביב יש את הקצב המהיר שאני לא רגילה אליו אבל הוא כבש אותי. אני אדם תחרותי ותל אביב גורמת לי ליצור יותר. בצפון הייתי יעד כמעט ללא מתחרים וכאן אני צריכה לעמוד בציפיות", אומרת רסלאן בחיוך צנוע שמסתיר אמביציה ונחישות. בדיוק התכונות שאנחנו אוהבים בתל אביב, וגם בייגלה שומשום פריך ממולא כנאפה חמה מגבינה נמתחת בהחלט לא מזיק.
פארק התחנה, שלישי-חמישי 22:00-14:00, שישי 17:00-09:00, שבת 21:00-10:00, ראשון-שני סגור