הבועה

הורים תל אביבים לעירייה: "לאסור על כלים חד פעמיים בבתי הספר ובגנים"

ההורים קוראים לעירייה "להורות באופן מיידי למפעילי הצהרונים וספקי המזון להעניק לילדנו מזון בריא ומזין בכלים בריאים לגוף ולסביבה, ולהקצות לכך את המשאבים הדרושים"

לא עוד? פלסטיק חד פעמי (צילום: Shutterstock)
לא עוד? פלסטיק חד פעמי (צילום: Shutterstock)
10 בספטמבר 2019

המאבק בכלים החד פעמיים ובמוצרי הפלסטיק מגיע לבתי הספר ולגנים בתל אביב. על רקע המודעות הגוברת להשפעה ההרסנית של הפלסטיק על כדור הארץ חותמים בימים אלה הורים תל אביבים על עצומה להפסיק את השימוש בכלי אוכל מפלסטיק חד פעמי בצהרונים.

"אנחנו, הורים לילדי הצהרונים בגנים ובבתי הספר, דורשים מעיריית תל אביב ומיובל חינוך להפסיק לאלתר את השימוש בכלי אוכל ובמיכלי הובלה מפלסטיק חד-פעמי!", נכתב בעצומה, שאליה מצטרפים עוד ועוד הורים. "בכל יום, אלפי ילדי הצהרונים בתל אביב מקבלים את ארוחת הצהריים שלהם – הארוחה המרכזית ביום – בכלי אוכל מפלסטיק חד פעמי, שהובל לגנים במיכלי מזון מפלסטיק חד פעמי. ממיכלי הפלסטיק החד פעמיים מתרחשת זליגה של פתלטים וחומרים מסוכנים אל המזון של ילדינו – המזון של הילדים שוהה בפלסטיק שעות ארוכות בטמפרטורות גבוהות.

>> לא ישנים בגלל השריפות באמזונס? יש דבר אחד שאתם צריכים לעשות

"באשר לכלי האוכל (צלחת, מזלג, כפית חד"פ) – נוסף על סכנת הזליגה של חומרים מסוכנים מהם אל המזון – הם מיוצרים לעתים באיכות כה ירודה, עד שהם עוברים שינוי צורה במגע עם המזון או נשברים בעת הארוחה ועלולים לגרום לפציעה ולסכנת חנק. הררי הפסולת שמייצרים הכלים החד פעמיים האלה מזהמים את המדינה שלנו, יוצרים משבר סביבתי חמור ומהווים בכייה לדורות. ערים מובילות בעולם כבר קבעו חוקים להוציא את השימוש בהם אל מחוץ לחוק – וראוי שתל אביב תמצא את מקומה ביניהן".

ההורים מסיימים עם העצומה בקריאה לעיריית תל אביב "להורות באופן מיידי למפעילי הצהרונים וספקי המזון להעניק לילדנו מזון בריא ומזין בכלים בריאים לגוף ולסביבה, ולהקצות לכך את המשאבים הדרושים".

לא מיסוי – איסור

ישראל היא משיאניות העולם בשימוש בפלסטיק חד פעמי. הישראלים מוציאים מדי שנה כ-2 מיליארד ש"ח על כלים חד פעמיים – 776 ש"ח בשנה למשק בית. על פי עמותת צלול, הישראלים משתמשים מדי שנה בכ-4.5 מיליארד כלים חד פעמיים, או 539 כלים שכל אחד מאיתנו משתמש בהם וזורק מדי שנה. הכלים הללו נשארים איתנו לנצח. מעט מאוד מהם ממוחזרים, והיתר מוצאים את דרכם לשטחים פתוחים, למי תהום ולים. על פי דוח של קרן אלן מקארתור, ב-2050 יעבור מספר מוצרי הפלסטיק בים את מספר בעלי החיים, לאור העובדה שבכל שנה מושלכים לים 8 מיליון טון של פלסטיק.

לאחרונה פורסם כי ראש אגף התקציבים במשרד האוצר הציע להשית מס על שימוש בכלים חד פעמיים, אולם ארגונים סביבתיים טוענים כי יש לאסור על שימוש בהם לגמרי. בשל ההבנה שמיסוי אינו מספיק, עוד ועוד מדינות וערים ברחבי העולם הולכות לכיוון של איסור טוטאלי. כך, לאור ההבנה שמיסוי על פלסטיק משמעו המשך השימוש והייצור שלו, באיחוד האירופי, בקנדה, בהודו ובמספר מדינות בארצות הברית אוסרים או מתכוונים לאסור בשנים הקרובות על שימוש בניילון ובכלים חד פעמיים.

לחתימה על העצומה