הכריך של מאיר שלו והבירצפת של הארי פוטר נפגשים בכיכר גבעון

בביתו בכיכר גבעון. כריך סתתים בהשראת מאיר שלו, חוות נעמי (צילום אריאל פרייליך)
בביתו בכיכר גבעון. כריך סתתים בהשראת מאיר שלו, חוות נעמי (צילום אריאל פרייליך)

חגיגה של מנות מהספרים יוגשו במסעדות ובברים שסביב כיכר גבעון, כולל קוקטיילים בהשראת "מוסקווה פטושקי", לצד סדנאות סופרים בברים, הנחות משמעותיות וגרזנים מ"שר הטבעות". הכל לכבוד שבוע הספר והכל מתחיל היום. כן, אמרנו גרזנים

5 ביוני 2025

עבור תולעי הספרים שכמותנו, שבוע הספר הוא הזדמנות חד שנתית להתנתק קצת מהמסכים, ולהזין את הנפש בתרבות שנשארת קצת יותר זמן מסטורי או טרנד מיותר בטיקטוק. השנה כחלק מאירועי שבוע הספר העירוניים מתקיימת גם יוזמה של הרשות לקידום ופיתוח עסקים של עיריית תל אביב-יפו, שבשותפות עם בתי עסק באזור כיכר גבעון דואגת למזון לא רק לנפש, אלא גם לגוף. והחגיגה, כמו כל דבר בישראל, מתחלקת לשלושה חלקים: מנות מיוחדות בהשראת ספרים, אירועי ספרות בתוך ברים ומסעדות, וסתם הטבות שידאגו שלא תישארו רעבים ליד הספר.

>> מקום רע באמצע: הגיע הזמן להודות בזה – נמאס לנו מארוחות בראנץ'

בחלק הגרגרני של שבוע הספר – ברים ובמסעדות בכיכר גבעון יגישו מנות ומשקאות בהשראה ספרותית, וכאלה לא חסרים כידוע. כך, לדוגמה, בראשית הכתבה תוכלו לראות את סנדוויץ' הסתתים שיגישו במעדניית חוות נעמי, בהשראת "בביתו במדבר" של מאיר שלו, שם תיאר את הכריך בפירוט מעורר תיאבון: "הוא עטף את כיכר הלחם המלאה בשעוונית דקה, פיתל ואטם את הקצוות בגומיות והניחה תחת לוח העץ, שעליו הוא יושב כל היום ומסתת. בכך החלה מלאכת ההכנה האמיתית של הסנדביץ׳. תחת כובד גופו של הדוד אברהם נמעכו הלחם ותוכנו יחדיו, מיצי העגבנייה התערבו במליחותה של הגבינה, נמסכו בשמן הזית ובאדים הריחניים של הפטרוזליה והשום וחדרו לכל רווח וחלל בבשר הלחם". אל תדאגו, לא תצטרכו לשבת בעצמכם.

חפשו את הסופרים בתמונה. שניט בכיכר גבעון (צילום: גיא חמוי)
חפשו את הסופרים בתמונה. שניט בכיכר גבעון (צילום: גיא חמוי)

בפורטר אנד סאנס/סמוקהאוס ישקשקו לכם קוקטיילים בשמות המפתים כמו "מעי הכלבה", "דמעת הקומסומול" ו"צרי הגלעד", מחווה אלכוהולית (ומעט קרינג'ית) לספר "מוסקבה פטושקי" מאת ונדיקט ירופייב. בשניט הקטן ימזגו Lazy Butter Beer על תקן בירצפת מסדרת הארי פוטר, ובסורסטו יוגשו גבינות רכות וקשות עם פרושוטו ולחם ואספרסו מרטיני, בהשראת "תחת שמש טוסקנה". וזה אמנם לא אוכל, אבל איך נוכל להתעלם מזה – אם תגישו להם קבלה על רכישת ספר, בבר Axe & Co ישדרגו אתכם לגרזן פרימיום אימתני בהשראת שר הטבעות והניצוץ. ותמיד רציתם לזרוק גרזן משודרג.

אחרי ששבעתם (או לפני, אנחנו לא שופטים) תוכלו להצטרף למפגשי ספרות וסדנאות בברים והמסעדות, שם אנשים שספרותם אמנותם ידונו בנושאים שברומו של ספר, יגלו סודות מאחורי הקלעים וילמדו את מי שרוצה בכך איך עושים זאת נכון. כך למשל בפורטר אנד סאנס תעביר הסופרת והמאיירת ענת עינהר סדנת כתיבה תחת הכותרת "מה עושה סיפור" (שלישי, 10.6). לאוטר, בר הבירה האהוב, יארח את הסופר מתן חרמוני לדיון בנושא "כתיבה תחת השפעה – תפקיד דמות השיכור ביצירה הספרותית" (רביעי, 11.6).

אל תיבהלו. לאוטר | צילום: גיל אבירם
אל תיבהלו. לאוטר | צילום: גיל אבירם

בבר היין בריקס ייערך שיח משוררים ומשוררות על יין שירה ומה שביניהם, בהנחיית המשורר ערן הדס (שישי, 13.6), ובאותו יום עצמו – יום שישי ה-13, מיינד יו – יארח השניט את עורכי כתב העת לאימה "בּוּ!" לערב רוחות רפאים. אם הפחד אינו משתק ותצליחו להכניס משהו לפה, תזכו להטבה בהזמנת יין מבעבע וברוסקטות. ככלל חשוב לציין שחלק מהמקומות נותנים הנחות באוכל ושתייה למשתתפי הסדנאות, אבל כדאי לברר לעומק במעמד ההרשמה ובכל מקרה לאכול משהו קטן לפני היציאה מהבית, כי כשהבטן מקרקרת המוח לא מתפקד (מניסיון).

עסקים נוספים באזור כיכר גבעון לא לוקחים חלק פעיל בשבוע הספר אבל שמחים לצ'פר לכבודו את האורחים. לדוגמה: כוס אלכוהול ראשונה על חשבון הבית ו-20 אחוז הנחה במסעדת הבשרים אומניה בראסרי (בשישי עד השעה 17:00 ובשבת כל היום), 20 אחוז הנחה על כריכים וסלטים במאפיית לחמים (בשעות 15:00-21:00), 20 אחוז הנחה על תפריט האוכל בבריקס (ראשון-חמישי, 17:00-19:00) ועוד ועוד. כשירות לציבור ולטובת עידוד הקריאה, ההשתתפות באירועים חינמית אך מותנת בהרשמה מראש באתר עיריית תל אביב-יפו. אין כמו לכתוב את הגרסה שלכם למלחמה ושלום עם כוס יין ביד וצ'יפס בצד, שילוב מושלם בין קלוריות לרגשות בדרך לפרס ביאליק.
שבוע הספר בכיכר גבעון, 10.6-14.6. פרטים נוספים והרשמה באתר העירייה