אפטאר פארטי: מסעדות לחגוג בהן את שבירת צום הרמאדן

ארוחת שבירת צום הרמדאן, שהחל השבוע, יוצאת מגבולות המטבח המסורתי וחודרת למיינסטרים היהודי בגרסתה האופנתית, עם שפע של סיורי אוכל, ארוחות בבתים ותפריטים מיוחדים. אז איפה אתם בחג?

רמאדן באל באבור
רמאדן באל באבור
23 ביוני 2015

זו השנה השלישית שעמותת סיכוי עורכים סיורים ואירועים קולינריים במהלך הרמדאן, אך שבשנה שעברה המלחמה הרסה קצת את התוכניות. מטרת הסיורים היא לאפשר ליהודים להתארח בבתים ערביים ולהתנסות בארוחת אפטאר. באופן מסורתי נפתחת ארוחה זו במרק מלוחייה רגוע שמתאים לשבירת צום של יום שלם, ובהדרגה מתחילים להתפרע עם אוכל טרי שבושל באותו היום. בשלבים מתקדמים של הארוחה מגישים מנות כמו מנסף כבש צלוי ברוטב טחינה, עופות ממולאים, תבשיל מקלובה, עלי גפן וקישואים ממולאים, צוואר כבש ממולא, ולקינוח – קטאייף (חביתיות קטנות) שהופכים בטיגון לכיסנים ממולאים בגבינות או באגוזים. בקיצור, חאפלה מאגדות אלף לילה ולילה. סיורים קולינריים וארוחות בבתים פרטיים ביישובים הערביים נערכים בנצרת, איכסאל, אום אל פחם, באקה אל גרבייה, כפר קאסם וטירה.

מיזם נוסף מתקיים זה כמה שנים בכפר הדייגים ג'אסר א־זרקה. בעלי בית המלון היחיד בכפר, אחמד והייפה ג'וחה, מזמינים לשלוש שעות סיור בכפר ולארוחה מסורתית, בשרית או צמחונית־טבעונית (סיורים וארוחות בבתים: 50־165 ש"ח לאדם).

להזמנות באתר

להזמנת סיור בג'אסר א־זרקא: 8824570־052 או באתר

שוברים את הצום במסעדות 

קלארו

זוכת "מאסטר שף", הבשלנית המוכשרת נוף עתמאנה־אסמעיל, מתארחת החודש במסעדת קלארו של רן שמואלי לחודש בסימן "מהכפר לשולחן". עתמאנה־אסמעיל והשמואלים (רן ואלדד) ליקטו חומרי גלם מעניינים ממיטב היצרנים הקטנים בסביבת באקה אל גרבייה, בהם גבינות של מחלבת גנאים וגידולים חקלאיים ייחודיים למגזר הערבי כגון מלוחייה וזעתר. עתמאנה־אסמעיל בנתה תפריט יצירתי בהשראת ארוחות הרמדאן: מרק המלוחייה, שפותח כאמור את הארוחה המסורתית, הפך לשרימפס מוקפץ במחבת ברוטב מלוחייה וצ'יפס מלוחייה עם שום, פלפל, עגבנייה, מיץ לימון ושמנת חמוצה (108 ש"ח). הפאטוש הנצחי השתלב בעלי תרד, עגבניות, עלי זעתר טריים, פיתה קריספית ושניצל ג'בנה (54 ש"ח). עוד בארוחה כיסני מנטי דקיקים ממולאים בבשר טלה עם בצל מטוגן (76 ש"ח) ולאפה של עוף מוסחאן המוגש עם לבנה עזים (106 ש"ח). דווקא בשלב המתוק מתגלה מתינות: עתמאנה־אסמעיל פירקה את עוגיות המעמול הייחודיות לסוף החג והפכה אותן לגלידה עם קראמבל בתיבול גרעיני דובדבן, זרעי אניס טחונים ושומר טחון (42 ש"ח).

לקלארו

רמאדן במסעדת קלארו. צילום: בועז לביא
רמאדן במסעדת קלארו. צילום: בועז לביא

הלנה בנמל

עתמאנה־אסמעיל – מנושאות הדגל של המטבח הערבי המקומי העכשווי – עובדת קשה בחג ותתארח גם אצל השף עמוס שיאון במסעדת הלנה שבנמל קיסריה לשני ערבים של אפטאר. התפריט המיוחד יכלול מנות משתנות בהתאם לחומרי הגלם שיושגו באותו יום בשוקי הכפרים ובהתבסס על שלל כפר הדייגים הסמוך ג'סר א־זרקא. במנות: קבב טלה ודובדבן סורי במרק דובדבנים חריף, שישברק במילוי דג קונפי, עגבניות וקליפת לימון מבושלים ביוגורט, קובה במילוי בשר סרטנים עם רוטב יוגורט וטחינה, קובה ניה, עוגת עלי גפן ממולאים בטלה ואורז עגול, קינוח כנאפה תאנים וג'יבנה וכמובן קטאייף במילוי מרציפן, פיסטוק וגבינה (180 ש"ח לסועד לארוחה). חלק מהמנות יוגשו במסעדה ב־8־15 ביולי כספיישלים.

הלנה בנמל

אל באבור

השפים חוסאם ונשאת עבאס נותנים בראש עם סוכר. במהלך הרמדאן תיערך במסעדת אל באבור והים בעכו אפטאר פארטי. שורה של אופים וקונדיטורים מובילים, יהודים וערבים, יתארחו במסעדה ויכינו מאפים ומתוקים של רמדאן בפרשנות אישית. באורחים: אבנר לסקין (1.7־2.7), ארז קומרובסקי (9.7), אורן בקר (11.7), אדון שיפון (15.7), דודו אוטמזגין (16.7) וממתקי אלמוכתאר מנצרת (שיכינו כנאפה בימי שישי). המתוקים יוגשו לסועדים על חשבון בית בכל אחת ממסעדות הרשת עד סוף החג (17.7).

אלבאבור והים

אלבאבור אום אל פאחם

אלבאבור יוקנעם, מרכז מסחרי כוכב יקנעם, 9891619־04 

רמאדן באל באבור
רמאדן באל באבור

קרוב לבית

כמדי שנה יקפידו בממתקי מוטראן להכין מגשי קטאייף במהלך חודש רמדאן. אפשר לבחור בין מילוי אגוזים למילוי גבינה (8 ש"ח ליחידה).

ממתקי מוטראן, יפת 99 יפו, 6574527־03

רמאדן בממתקי מוטראן
רמאדן בממתקי מוטראן