אהבה בימי כלורלה: מילון הסופרפוד השלם

מאבוקדו ואלו ורה, דרך כלורלה, מאצ'ה וקקאו ועד ספירולינה ושום. הסופרפוד, מזון העל של הטבע, כובש את המטבח - ולא רק של הבריאותנים. פרויקט מיוחד לט"ו בשבט

מילון הסופרפוד. צילום: אנטולי מיכאלו. צולם בסופרפוד בוטיק
מילון הסופרפוד. צילום: אנטולי מיכאלו. צולם בסופרפוד בוטיק
28 בינואר 2018

אבוקדו

פרי עץ שמקורו בדרום מקסיקו, מכיל פיטוסטרולים שמפחיתים ספיגת כולסטרול ולכן מסייע בהורדת הרמות שלו בדם. האבוקדו מכיל נוגד חמצון עוצמתי ויעיל נגד עצירות.

במטבח: מתאים לסלט בפרוסות, לגוואקמולי בממרח וגם לקינוחים.

מתכוני על חלל: כך תבשלו עם סופרפוד

אלו ורה

קקטוס מהסוג שקל לגדל בכל גינה. מקלפים ומשתמשים בבשר העלה השקוף, שיש לו מרקם של ג'ל. טוב לחיזוק מערכת החיסון ורמות הכולסטרול בגוף וגם למריחה חיצונית על כוויות שמש.

במטבח: טוחנים אותו לשייק עם פירות.

אלו וורה. טוב מבפנים ומבחוץ. צילום: שאטרסטוק
אלו וורה. טוב מבפנים ומבחוץ. צילום: שאטרסטוק

אסאי

פירות של דקלים הגדלים באזור האמזונס. ניתן להשיג בארץ מחיות פרי מיובאות קפואות. מסייע לירידה במשקל ולהגברת החשק המיני אצל גברים.

במטבח: טוב להכנת גלידות, מוסים ושייקים.

גוז'י ברי

פירות גרגריים קטנים הגדלים על שיח בטיבט, הודו ונפאל. לפעמים ניתן להשיגם בארץ בגידול מקומי או מיובשים מיובאים. הגוז'י ברי מעודדים יצור הורמוני גדילה ונוסף לכך הם מאריכי חיים.

במטבח: מתאימים להכנת חטיפי אנרגיה או כתוספת לסלט.

גוז'י ברי. קטן אבל ממזר. צילום: שאטרסטוק
גוז'י ברי. קטן אבל ממזר. צילום: שאטרסטוק

זנגביל (ג'ינג'ר)

שורש צמח רב שנתי. טוב נגד בחילות היריון או מחלת ים. ניתן להשיג טרי.

במטבח: מוסיפים למרקים ולתבשילים אסייתיים. שימו לב, מומלץ לצרוך ממנו במשורה.

זרעי המפ

זרעים ושמן צמחי המופקים מצמחי הקנאביס, ואין בהם חומר פעיל ממסטל. הם בונים שרירים ומסייעים במקרים של דלקות גרון.

במטבח: כדאי להוסיף לסלטים, לממרחים, לרטבים ולקינוחים.

המפ. בלי הסטלה. צילום: שאטרסטוק
המפ. בלי הסטלה. צילום: שאטרסטוק

כורכום

שורש ממשפחת הזנגביל שעתיר בנוגדי חמצון. הוא מככב במטבח ההודי, מונע התפתחות תאים סרטניים, מעכב התפתחות אלצהיימר, מסייע בריפוי דלקות, במיוחד בתוספת פלפל שחור טחון.

במטבח: נפלא לרטבים, לתבשילים ולחליטות.

כלורלה

 אצה חד תאית כחולה המאיצה תהליכי החלמה ומפחיתה השפעות קרינה.

במטבח: מגיעה באבקה כתוספת למיץ.

מאקה

 שורש של צמח ממשפחת המצליבים הגדל בהרי האנדים. מגביר יצר מיני, תפקוד מיני ופוריות.

במטבח: מגיע כאבקה וטוב כתוספת למשקאות שוקולד ולקינוחים.

מאקה. מגיע בכל מיני צבעים. צילום: שאטרסטוק
מאקה. מגיע בכל מיני צבעים. צילום: שאטרסטוק

מאקי ברי

גרגרי פרי סגולים הגדלים על שיח בצ'ילה המזכירים בטעמם החמוץ־מתוק אוכמניות. לארץ המאקי מגיע כאבקת פרי מיובשת או משקאות מיצוי של הפרי. טוב לחיזוק מערכת החיסון ולשיפור מראה העור והשיער.

במטבח: מתאים לשייקים, גלידות וקינוחים.

מאצ'ה

שורש ממשפחת הזנגביל וחלק חשוב מטקסי התה ביפן. טעמו של המאצ'ה עפיץ מאוד והגוון שלו ירוק. ככל שהוא ירוק יותר הוא נחשב לאיכותי יותר. המאצ'ה תומך במדיטציה, משרה תחושת רוגע ותומך במצבי חרדה.

במטבח: מהאבקה מכינים משקאות, גלידות, עוגות ושוקולד.

מאצ'ה. אהוד גם על אניני הטעם. צילום: שאטרסטוק
מאצ'ה. אהוד גם על אניני הטעם. צילום: שאטרסטוק

מורינגה

עץ שגדל לאורך ההיסטוריה במצרים, ברומא העתיקה וביוון. כל חלקי העץ משמשים לתעשיית התרופות והקוסמטיקה. העלים – חלבון מלא – מגבירים ייצור חלב אצל מניקות ומגנים מפני תולעי מעיים.

במטבח: טעם העלים מריר ומוסיפים מהם לסלט או לשייק.

מקדמיה 

עץ ירוק עד שמקורו באוסטרליה. האגוזים מכילים חומצות שומן שמסייעות בהורדת היקפי המותניים.

במטבח: ניתן להכין ממנו חלב טבעוני ולהוסיף אותו לסלטים של עלים.

מקדמיה. קשים לפיצוח. צילום: שאטרסטוק
מקדמיה. קשים לפיצוח. צילום: שאטרסטוק

נוני

פרי עץ הגדל בפולינזיה ובהוואי. נוגד דיכאון ומחדד את הזיכרון.

במטבח: מוסיפים את הפרי המיובש והטחון לאבקה למיץ פירות.

ספירולינה

אצה חד תאית ירוקה המורכבת מחלבון מלא. נמכרת כאצה טרייה קפואה או כשבבי אצה; חלבון מושלם לצמחונים ולטבעונים ולתמיכה בקשב ובריכוז. בחנויות הטבע תמצאו חטיפי ספירולינה, פסטת כוסמין עם ספירולינה ומוצרים נוספים בגוון של האצה.

במטבח: תוספת מצוינת לחטיפי אנרגיה, לבצק פסטה, לשייקים ומיצים.

ספירולינה. הכי יפה במטבח. צילום: שאטרסטוק
ספירולינה. הכי יפה במטבח. צילום: שאטרסטוק

עלים ירוקים

לכל העלים הירוקים האכילים יש תכונות בריאותיות מצטיינות ולכן מרביתם הפכו לעשבי תבלין ומרפא (לא ניתן למפות פה את כולם). נציין למשל את הכוסברה, שמכילה חומצה מאלית, משמידה טפילי מעיים ומעלימה ריח רע מהפה.

במטבח: הוסיפו לסלט או הכניסו לבלנדר להכנת סלסה או סחוג.

עשב חיטה

מעירק וממצרים הקדומות סחף עשב החיטה את ארצות הברית. הוא עשיר בחלבון ובמינרלים. טוב לחיזוק מערכת החיסון וכממריץ טבעי.

במטבח: לוגמים עשב חיטה טרי או קפוא אחרי שנסחט לשוט קטן של דרינק.

עשב חיטה
עשב חיטה

צ'יה (זרעים)

זרעים של צמח המרווה, העשיר באומגה 3 ובמינרלים. טובים לבניית שריר, להפחתת התשוקה למתוקים ולשיפור הקשב והריכוז.

במטבח: מכינים מהם (בקלות) פודינגים ודייסות. משמשים חלופה לביצה במאפים טבעוניים.

קקאו

המקור העשיר ביותר בטבע לנוגדי חמצון. מגביר את הליבידו ותומך בפירוק תאי שומן.

במטבח: מכינים ממנו שוקולד גולמי חי.

קוקוס

מכיל חומצות שומן ייחודיות ונוגדי חמצון חזקים.

במטבח: לאכול טרי, לשתות את מי הקוקוס, לטגן בשמן קוקוס ולהוסיף לקינוחים.

קוקוס. לאכול, לשתות, לטגן או לאפות. צילום: שאטרסטוק
קוקוס. לאכול, לשתות, לטגן או לאפות. צילום: שאטרסטוק

שום

פקעת של צמח רב שנתי וחלק מסודות הבריאות של הדיאטה הים תיכונית. מכיל חומצת אמינו ייחודית, אליצין, שמשתחררת כששוברים אותו, ותכונותיה דומות לפניצילין – ולכן נחשב לאנטיביוטיקה של הטבע.

במטבח: משלבים בתבשילים וברטבים.