טעים כמו פעם: המסעדות בתל אביב חוזרות לעבר עם מנות נוסטלגיות

כבר חשבנו שהן עברו מהעולם ונשארו אי שם באייטיז, אבל מסתבר שהמנות הנוסטלגיות עושות קאמבק מתבקש לימי המלחמה. מצאנו לכם את המקומות בהם תוכלו לדגום קלאסיקות כמו קוקטייל שרימפס, קרפ סוזט, עוגת סברינה ועוד מאכלים בטעם של פעם
להיסטוריה יש קטע כזה עם לחזור על עצמה. מנות רבות ראינו לאורך השנים, וכבר חשבנו שאיבדנו טרנדים והצלחות עבר מימי האופל של הקולינריה הישראלית. אבל במלחמה כמו במלחמה, הנטייה של השוק היא לחזור אחורה למה שבטוח, עובד ומרגיע, ולהישען על נוסטלגיה מתוקה גם עבור הבטן. התקופה האחרונה התגבר הצורך להתנחם בעבר, ומסעדות רבות מספקות את הטייק שלהם למנות קלאסיות שלפחות לתקופה מסוימת נעלמו לנו מהצלחת. אלו המקומות שמחזירים עטרה ליושנה, ואז מגישים אותה. נוסטלגיה זה כאן.
>> לאכול קבב טורקי ולנוח, לאכול הודי בטאיזו ולזרוח – ועוד חדשות אוכל
סיגר בשר | קפה פופולר
בניינטיז זה היה הלהיט הבלתי מעורער בכל חתונה שמכבדת את עצמה, אך היום יותר נדיר למצוא סיגרים בעיר, אלא אם אתם קבועים בשוק האוכל של הדיזנגוף סנטר. לשמחתנו השף אבי ביטון מגיש בקפה פופולר סיגר בשר נהדר בנוסח מרוקאי, קשיח ופריך מבחוץ, רך ומבורך מבפנים. הסיגר הנ"ל מורכב מעלי פסטל פציחים הממולאים בחלקי פנים בבישול ארוך, מה שמשווה להם מרקם נימוח וענוג. לצד זאת, נגיעה של עגבניות, טחינה וסחוג לתוספת הניחוח הפיקנטי הנדרש, ושיהיה במזל לכלה.
58 ש״ח ל-3 יחידות, דיזינגוף 197

שרימפס קוקטייל | גילה וננסי
המסעדה החדשה של איל שני במלון PLAY היא כולה מופת של הדוניזם בניחוח נוסטלגי מובהק – על כן לא פלא למצוא בה כמה קלסיקות שלא נס ליחם. אחרי הפפר סטייק ברוטב שמנת, לא יכולנו להישאר אדישים לגביע השרימפ קוקטייל – מדובר בגביע שמפנייה מהודר שבתוכו מחכים ארבעה שרימפס חלוטים וצוננים, כשבתחתית הגביע נמשח גספאצ'ו חזרת חרפרף, שהוא כבר טייק אוף מאת איל שני לקלאסיקה, כזה שיותר מתאים לאקלים החם פה מאשר רוטב וורצס'טר ומיונז.
98 ש"ח, לבונטין 8

פטריות ממולאות | גווידו
עוד להיט חתונות שהיה בימי עבר מתאבן פופולרי, להיט בימי השיא הזוהרים והמחרידים של האייטיז, ואפילו מנה שדודה שלכם היתה מתגאה שהיא עושה בחג, שוב ושוב ושוב. אבל במסעדות העיר תמצאו אותה בגווידו – המסעדה החדשה (יחסית) של שדרות בן גוריון, שנותנת מענה לרחשי הלב הנוסטלגיים שלנו עם מנות מהסופרנוס, ועוד כמה קלאסיקות מכל הזמנים. אבל אין קלאסי כמו פטריות ממולאות בגבינת שמנת, מוצרלה, פרמזן, פטריות קצוצות, בצל, אורגנו, בזיליקום ושום. תגידו לדודה שתוותר על המנה השנה.
42 ש"ח, בן גוריון 34

פטה כבד | קופי בר
הקופי בר אמנם הפך זה מכבר להיות "קופי בר אקספרס", וכעת הוא בעיקר מטבח משלוחים, אבל קלאסיקות לא מתות, הן רק משתנות. כזה הוא פטה הכבד של רותי ברודו, גם במתכונת המשלוח הוא אלגנטי כביום היוולדו, שכן הוא עשוי כהלכה ולפי מיטב המסורת הצרפתית – שזה אומר כבד עוף עם תועפות חמאה, שעשוי עד למרקם משחתי (בקטע חיובי מאוד), מעליו זיגוג ג'לי ורמוט עם יין לילה ותפוחי עץ. רך ונמס בפה, בחזרה לעתיד.
31 ש"ח ל150 גרם, בוולט או ביד חרוצים 13 לאיסוף עצמי.

אגרול מטוגן | הים הסיני
מי שלא מעלה כעת בעיני רוחו את הרוטב הוורדרד והזרחני כנראה שלא היה קיים בניינטיז. לכו תתעסקו בסקיבידי בזמן שאנחנו נעסוק במאכל ימי הולדת של הילדות, בהם היינו אוכלים אגרול מטוגנים עד בלי די. וברור שיש אותו בשפע בפריפריה, אבל ישנה גרסה נפלאה ונאמנה למקור במסעדת הים הסיני – אגרול צפופים ומטוגנים עד כלות, ממולאים לפי הספר בכרוב ובגזר לביס מתפצח במיוחד. רק לטבול ברוטב הוורוד והזרחני שרק אלוהים יודע מה הוא מכיל, ולקוות לטוב.
27 ש"ח. שנקר 3

משה בתיבה | המאפייה של פיצה לילה
מה יותר טעים ומספק ממשה בתיבה? אין מאפים רבים וגאוניים כמוהו, כאלו שמצליחים לשלב מזון נחות (סורי נקניקיה) עם שומן טרנס (סורי בורקס), ולהפוך אותו למזון אלים שמיימי שקרוי על שמו של המנהיג המגמגם שלנו. במקדש הפחמימות של פיצה לילה מצאנו ביצוע מופתי למאפה, שכן הנקניקיה היא איננה זוגלובק פשוטה, אלא נקניקיה משובחת מבשר לבן ותוספת גבינה גאודה וטימין, והמעטפת היא מבצק עלים אוורירי בעבודת יד שמחבק הנקניקיה כמו שרק בצק עלים יודע.
38 ש״ח, מרחביה 4 או בוולט

סברינה | תריסר
על שף ענר רפאלי פורמן אפשר לסמוך על כך שיגיש סברינה שהיא שדרוג משמעותי לזו שאנחנו זוכרים מקפולסקי (כבודם במקומם מונח, כמובן). הסברינה של תריסר רכה וזכה, פירותית וקלילה – כפי שסברינה צריכה להיות. זאת הודות לכך שהיא ספוגה ברוטב נקטרינה וטימין, תוספת של פרוסות נקטרינה טרייה וקציפת שמנת חמוצה לאיזון הטעמים. מדובר בקינוח נעים, קליל ואלגנטי שמוכיח לנו שנוסטלגיה לא תמיד משקרת.
52 ש״ח, נמל תל אביב האנגר 12

קרפ סוזט | LP
הספוט החדש של עינב אזאגורי ואנשי האימפריאל מציע בין היתר תפריט קינוחים מפתיע ומסקרן, כאשר אחד מהקינוחים הבולטים בו הוא קרפ סוזט. בתור מי שאוהבים את הקינוח התפוזי והמושלם הזה, נספר כי שמחנו מאוד לגלות שאזאגורי מחזיר עטרה ליושנה מימי בר אה וין. אלא שהוא עושה זאת עם טוויסט מתבקש, ולא מדובר בקרפ סוזט שגרתי אלא בקרפ סוזט בניחוח כנאפה – שזה אומר שהקרפ מגיע ברוטב הדרים ובמילוי גבינת חלומי חמימה, פיסטוקים מעל וגם תוספת ליקר אלכוהולי לפינאלה.
54 ש"ח, הירקון 66

סופלה שוקולד | פופינה
אולי תופתעו לשמוע אבל יש רק מקום אחד בעיר שמגיש סופלה שוקולד. סופלה אמיתי, ואם אתם חושבים שמה שאכלתם לקינוח בדומינוס וחומם במיקרו זה סופלה, אז נספר לכם שלא – זה פונדנט. ההבדל הוא בביצים, שמעניקות מרקם קליל בהרבה לסופלה על פני הכבדות והדחיסות של הפונדנט. ובגלל שלא באתם לכאן ללמוד אפייה, נספר לכם על הסופלה החלומי בפופינה, סופלה אה לה מינוט (מה שאומר שהוא זכה לאפייה קצרה ביותר), ועל כן אין אוורירי וקליל ממנו. הוא מוגש עם גנאש שוקולד של קרמל וגלידת קרמל מלוח. או במילים אחרות – שלמות.
57 ש"ח. אחד העם 3

רולדה | עמיתה
הקונדיטוריות מיכל בוטון ואנה שפירו בהחלט יודעות מה טוב, ולצד הכנת מאפים וחידושים מסקרנים, ולא חוששות גם לגעת בקלאסיקות בלתי מעורערת כמו סברינה, חיתוכיות חמאה וריבה או קלאסיקה ישראלית – רולדה, אותה הן מגלגלות כל פעם לפי התוצרת והחשק. לפעמים יש רולדה טירמיסו, לפעמים פירות יער ומסקרפונה, לפעמים שוקולד ואגוזי לוז – אבל מה שבטוח שכשתביטו בויטרינה קרוב לוודאי שתחכה לכם שם עיגלת ספוג מגולגלת וספוגה במעט אלכוהול, ממולאת בנדיבות בקרם מוקצף ומלטף.
80-90 ש״ח לרולדה שלמה, שלמה 10/ ביאליק 27. ובוולט

בונוס: באבא או רום | קאסה טואה
אמנם זה לא בת״א, אבל בשביל הבאבא או רום המדוברת שווה מאוד לנסוע עד הרצליה, למאפייה האיטלקית שזכתה להדים ותשבוחות. בקאסה טואה תמצאו את הקינוח שכבר לא פוגשים פה הרבה, ולמרות שמדובר בקלאסיקה צרפתית, גם השכנים מדרום איטליה השאילו אותה והוסיפו קצפת – וזו הגרסה הנפוליטנית שתמצאו כאן. מדובר בעוגה רכה ואווירירית ספוגה ברום וסירופ סוכר מתקתק, החצויה באמצע על ידי קצפת וניל עשירה ומלטפת שקשה להישאר אדישים אליה.
מדינת היהודים 85, הרצליה
