הכל לכדי תמונה: הקינוחים החדשים של פאסטל הם פשוט עבודת אמנות

תמונה אימפרסיוניסטית. פאסטל (צילום אסף קרלה)
תמונה אימפרסיוניסטית. פאסטל (צילום אסף קרלה)

תערוכה המוקדשת לזרם האמנות אימפרסיוניזם היא אולי לא לכל אחד, אבל קינוחים הם כן. לכן במסעדת פאסטל יצרו קינוחים אימפרסיוניסטים יוצאי דופן שנולדו בהשראת יצירות האמנות המוצגות. מה הטעם של "סצנות הבלט" של דגה?

8 באוקטובר 2024

אם נודה באמת, עדיין אין לנו חשק לכלום. בדיוק כמו לכל מי שחי את הזיכרון של שבעה באוקטובר לפני שנה פלוס יום, ובטח אחרי שאמש היה אחד הימים הקשים יותר מאז. אבל החיים נמשכים, ומסעדות נאבקות על עצם קיומן – ואנחנו כאן כדי לשרת את שתי המטרות האלו. ואולי גם כדי לתת למי שרוצה אופציה לברוח לזמן קצר מכל מה שמסביב, כי אסקפיזם אינה מילה גסה ואמנות על כל צורותיה נועדה גם לשמור על השפיות.

>> חומוס יותר זול מפסיכולוג: הקיבוץ מחזיר את החומוס למרכז העיר

ניתוק כזה, קצר ומתוק וחיוני, קורה בימים אלה במוזיאון תל אביב לאמנות בתערוכה המוצגת בימים אלה המוקדשת לאימפרסיוניזם. וכמחווה לתערוכה – או כהשלמה לביקור, אם תרצו – מוגשים במסעדת פאסטל קינוחים יצירתיים לא פחות, בהשראת עבודות מהתערוכה – כך שאתם תוכלו להביט באמנות, ואז לאכול אותה. או לכל הפחות, לאכול קינוח כמו שלא ראיתם מעולם.

קרם קרמל, פאסטל (צילום אסף קרלה)
קרם קרמל, פאסטל (צילום אסף קרלה)

התערוכה "לתפוס רגע חולף: 150 שנה לאימפרסיוניזם" מסמלת עבור המוזיאון מעין חזרה לשגרה. עם פרוץ המלחמה הועבר רוב אוסף האמנות המודרנית למרחבים מוגנים במרתפי המוזיאון, וכעת חוזרות לראשונה רבות מהיצירות לתצוגה לקהל הרחב. התנועה האימפרסיוניסטית, לטובת מי שבקיא פחות, פעלה באירופה, ובעיקר בפריז, במחצית השנייה של המאה ה-19. האמנים ששאפו לשלב את המציאות בעבודתם יצאו מהסטודיו, וציירו באוויר הפתוח על מנת לתעד את השפעות האור על הטבע. אחרים התמקדו בסצנות מחיי היום יום בעיר המודרנית, תוך שימוש בפרספקטיבות לא רגילות ובמשחקי אור וצל, על מנת להמחיש את האווירה והקצב העירוניים.

אדגר דגה, סצנת בלט, 1887-1890 אוסף משה ושרה מאייר, מתוך תערוכת "לתפוס רגע חולף: 150 שנה לאימפרסיוניזם" במוזיאון תל אביב לאמנות (צילום: אלעד שריג)
אדגר דגה, סצנת בלט, 1887-1890 אוסף משה ושרה מאייר, מתוך תערוכת "לתפוס רגע חולף: 150 שנה לאימפרסיוניזם" במוזיאון תל אביב לאמנות (צילום: אלעד שריג)

התערוכה במוזיאון תל אביב לאמנות כוללת כ-80 עבודות במדיות שונות שיצרו קלוד מונה, פייר־אוגוסט רנואר, אדגר דגה ורבים אחרים. לחלל האמנותי הזה, כי גם קולינריה זו אמנות, נכנסת שף קונדיטורית אוליביה פחיירה נטר ממסעדת פאסטל, מהקונדיטוריות המוערכות והיצירתיות בעיר. בהשראת התערוכה היא תגיש קינוחים מתחלפים בהשראת יצירות המוצגות בתערוכה, כאשר הראשון שבהם, "הרקדנית", מתרגם ליצירה אכילה את סצנות הבלט מעבודותיו של דגה: פלאן חלב עיזים, פרי עונתי בסירופ, קדאיף פריך וקציפת מחלב. קינוח נוסף בהשראת היצירה "באי" של ברת׳ מוריזו, מבכירות האמניות האימפרסיוניסטיות, מורכב מיוגורט קפוא, קראמבל, אגסים מזוגגים, שוקולד אוורירי, זעתר וופל־יוגורט (66-68 ש"ח). 

ברת מוריזו, באי, 1880, מוזיאון תל אביב, אוסף משה ושרה מאייר (צילום: אלעד שריג)
ברת מוריזו, באי, 1880, מוזיאון תל אביב, אוסף משה ושרה מאייר (צילום: אלעד שריג)

״האסתטיקה של היצירות מאד השפיעה עליי, הצבעים והצורות תרמו רבות לבחירת חומרי הגלם והצלחות. אבל יותר מהכל רציתי ליצור את הקינוחים לפי הפרשנות שלי לרושם שהיצירות הותירו בי ביחס לתחושות של האמן", מסבירה פחיירה נטר. "בקינוח היוגורט, התחושה של האישה בפארק, יושבת נינוחה, דמיינתי את עצמי עם פרוזן יוגורט, חומר גלם מגוון שנתן לי חופש לשחק עם מרקמים שונים. בקינוח הרקדנית דמיינתי את צבעי השמלה ואת תחושת השלמות שבאה מתרגול/אימון ממושך, בהשראת הקינוח הראשון שלמדתי והתאמנתי עליו עם סבתא שלי".

אוליבייה פחיירה נטר, פאסטל (צילום אסף קרלה)
אוליבייה פחיירה נטר, פאסטל (צילום אסף קרלה)

הקינוחים בהשראת התערוכה הם פרק נוסף בשיתוף הפעולה המתמשך בין פאסטל והמוזיאון. זכור במיוחד תפריט מיוחד ששף המסעדה גל בן משה יצר בהשראת עבודותיה של האמנית יאיוי קוסאמה, בתערוכה שהוצגה לפני שלוש שנים. "הקרבה למוזיאון זו אחת הפריבילגיות הכי גדולות שיש לי בתור שף. מקור השראה כל כך עשיר ויצירתי במרחק של פסיעה מהמסעדה", הוא מסביר ומוסיף שבנסיעותיו בין תל אביב לברלין, בה הוא מחזיק מסעדה, הוא נרגש לראות מסעדות מלאות ואנשים שממשיכים בחייהם במציאות הבלתי אפשרית. "אחד הדברים הכי עוצמתיים בחברה הישראלית הוא יכולתה להסתגל למציאות חדשה. בפאסטל הסיטואציה הנוכחית עזרה לנו להבין את התפקיד שלנו בתור מסעדה, לספק נחמה לאנשים ביום יום. וכל עוד המסעדה מלאה והאורחים מרוצים, אז מילאנו את תפקידנו".
שדרות שאול המלך 27, להזמנות