Time Out תל אביב About

Time Outתל אביב הוא חלק מרשת Time Out Global — רשת מדיה בינלאומית הפועלת ב-360 ערים מרכזיות וב-60 מדינות ברחבי העולם. Time Out הוא אחד ממקורות התוכן המקיפים והאמינים ביותר בתחומי התרבות, הקולינריה, הבילוי ותיירות עירונית. התוכן, שמתעדכן 24/7, נכתב ונערך על ידי צוות עיתונאים מקצועי מקומי בישראל, בהתאם לסטנדרטים של Time Out העולמית.
טיים אאוט

כך איבדה תל אביב את מקומה בטופ הטבעוני העולמי וכך תחזור אליו

כן, הכל בתמונה הזאת מן הצומח. גודנס (צילום אסף קרלה)
כן, הכל בתמונה הזאת מן הצומח. גודנס (צילום אסף קרלה)

לפני עשור הוכרזה תל אביב כאחת מבירות הטבעונות העולמית. אחרי שנות המגיפה והמלחמה, קשה להתכחש לדעיכתה של מגמת הטבעונות בעיר. זה רע מאוד לא רק לסביבה ולזכויות בעלי החיים, אלא גם לקולינריה מקומית בת קיימא שצריכה להעיז ולהישען יותר על חומרי הגלם המצוינים שיש כאן מהצומח. כי הרי אין לנו ארץ אחרת

27 בנובמבר 2025

לפני עשור הוכרזה תל אביב כבירת הטבעונות העולמית על ידי דירוג ה"אינדיפנדנט" הבריטי. גם בדירוגים נוספים שהתפרסמו בשנים האחרונות היא תמיד התברגה בין הערים הידידותיות ביותר לטבעונים בעולם, לא מעט אולי בזכות החומוסיות והפלאפליות המרובות ונטייתן להימנע ממוצרי חלב ובשר מטעמי כשרות, אבל בכל זאת. הייתה סיבה לגאווה. ומסתמן שהיא איננה.

>> טבע נאות: 10 המסעדות הטבעוניות הכי מומלצות בתל אביב
https://timeout.co.il/%d7%9e%d7%a1%d7%a2%d7%93%d7%95%d7%aa-%d7%98%d7%91%d7%a2%d7%95%d7%a0%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%aa%d7%9c-%d7%90%d7%91%d7%99%d7%91/
>> זאת נראית כמו חנות טבע. אבל זה הלאנץ' הטבעוני הבא שלכםhttps://timeout.co.il/%d7%a0%d7%a7%d7%95%d7%93%d7%aa-%d7%98%d7%91%d7%a2-%d7%99%d7%a4%d7%95/

מאז פריחתה של הטבעונות בתל אביב החל מאמצע העשור הקודם קרו כל מיני דברים, הייתה מגיפה עולמית, זינק יוקר המחייה, אבל אי אפשר להתכחש יותר לעובדה שהמגמה הטבעונית בעיר בדעיכה מתמדת כבר שנים – וביתר שאת מאז שהתחילה המלחמה בשלהי 2023. תמונת המצב העכשווית היא שעוד ועוד מוסדות טבעוניים נסגרו, וגם ההתחשבות בטבעונים בתפריטים של מסעדות אומניבוריות הפכה לסוג של סימון וי בלתי מחייב, וגם על מדפי הסופרמרקטים ההיצע הטבעוני אינו מרשים במיוחד. צריך לומר את האמת: תל אביב רחוקה מאוד מלהיות ידידותית לטבעונים בדירוג עולמי כלשהו.

הטבעונית החדשה היחידה בעיר. אניצ'ה (צילום אפיק גבאי)
הטבעונית החדשה היחידה בעיר. אניצ'ה (צילום אפיק גבאי)

גילוי נאות:אני בכלל לא טבעונית ועדיין מצרה על כך.בהמשך לגילוי הנאות: נכון שאני לא טבעונית ולא לקחתי על עצמי את אורח החיים מעורר ההשראה הזה, אך המאתגר מדי עבורי (כל אחד בוחר את המלחמות שלו, ובארץ כה עקובה ממלחמות זה רק הוגן). ועדיין, הטבעונות אינה טרנד, היא סוג של הכרח אקולוגי, והפתיחות הרבה שאפיינה את תל אביב באימוץ הטבעונות הייתה הישג מרשים ומעורר גאווה של קידמה ליברלית גם אם אתם עדיין לועסים איזה המבורגר פה ושם.

בשנים האחרונות אין המון סיבות להתגאות במדינתנו, אך העובדה שתל אביב היא מגדלור של מאבק על ערכים משותפים, חתירה לסולידריות ושאיפה לליברליות בכל תחומי החיים, היא מקור לתקווה. ההגנה על זכויות בעלי חיים, שמתבטאת בין היתר בבחירה באורח חיים טבעוני, היא מאבק כזה. גם המאבק בההתחממות הגלובלית שהביאה לנו את הנובמבר הכי חם אי פעם קשורה קשר הדוק לצורך הדחוף בעידוד טבעונות ובהפחתת צריכת הבשר וצמצום תעשיית הבשר, אינטרס של כולנו, או לפחות של כל מי שרוצה להוציא כבר את הקרדיגן מהארון.

טאקו כוסמת, לא מה שחשבתם. באנה ז"ל (צילום: אנטולי מיכאלו)
טאקו כוסמת, לא מה שחשבתם. באנה ז"ל (צילום: אנטולי מיכאלו)

האם זו המלחמה ששמה הטבעונות הרבה מאחור? יכול להיות, הציבור שמר את מעט האנרגיה שנותרה לו להיאבק כדי להחזיר את החטופים, ובטח לא עזר שהקהילה הטבעונית העולמית נוטה לשמאל הרדיקלי וסימנה את ישראל כולה כפרסונה נון גרטה, מה שלא פסח על תל אביב – טבעונית יותר או פחות. אין ספק שהמלחמה תרמה לסגירתן של מסעדות טבעוניות רבות, ביניהןבנא, דוסה בר, 24 רופי, אלגריה, 416 ומיכאלאנג׳לו, אבל גם לא ראינו פתיחה של יותר מדי מסעדות טבעוניות חדשות (מלבדאניצ'ה מבית היוצר של אנסטסיהhttps://timeout.co.il/%D7%90%D7%A0%D7%99%D7%A6%D7%B3%D7%94-anicca/).

זה גם לא רק שהקהל הטבעוני מלכתחילה קטן יותר, ויש להניח שירידה בהיקף הלקוחות הכללי משפיע על הטבעוניות יותר מאשר על מסעדות בז'אנרים אחרים. זה בעיקר שיוקר המחייה הופך את הבילוי במסעדה לחוויה של פעם בחודש במקום פעם בשבוע, ובמצב כזה סועדים אומניבורים יהיו הרפתקנים וניסיוניים פחות ויחשבו פעמיים לפני שישקיעו את מיטב תקציב המסעדות שלהם בארוחה נטולת חלבונים מן החי.

מה לגבי דוכן נקניקיות טבעוני? נקניקיית הגזר האיקונית של שיראל ברגר, OPA (צילום אביב שקורי)
מה לגבי דוכן נקניקיות טבעוני? נקניקיית הגזר האיקונית של שיראל ברגר, OPA (צילום אביב שקורי)

נדיר שישראל מככבת בחיוביות בדירוגים בינלאומיים, ועם חומרי גלם מן הצומח כמו שיש כאן, אין סיבה שתל אביב לא תחזור להיות אימפריה קטנה של טבעונות מתקדמת. חוץ מלתמוך ולסעוד במסעדות טבעוניות הקיימות, ולעודד בעלי מסעדות רגילות להשקיע קצת יותר במנות הטבעוניות שלהם, צריך שגם סצנת האוכל המקומית תתעורר על עצמה ותבריק עם קונספטים נטולי מוצרים מן החי. מי שזקוקים להשראה יכולים לשים פעמיהם ל-OPA כמובן, האדירה שבטבעוניות ישראל, כדי להפנים שגם מבחינה קולינרית זאת חגיגה שחבל שנפספס, עם כל החיבה לסטייקים. הרי אין לנו ארץ אחרת.

רוצים לקבל את ״טיים אאוט״ למייל? הירשמו לניוזלטר שלנו
popup-image

רוצה לקבל גיליון טרי של TimeOut עד הבית ב-9.90 ש"ח בלבד?

(במקום 19.90 ש"ח)
כן, אני רוצה! https://shop.timeout.co.il/timeout_special/?utm_source=website&utm_medium=popup