זו מסעדת פועלים? זו מסעדת שף? זה פשוט ארטל פורמל

צוות מיומן ומנוסה שיש לו מה לומר - כולל יוצאי וייס, סנתה קתרינה ו-a - מתאחד למסעדה לא שגרתית באזור קרית המלאכה, שתתפקד במשך היום כמסעדת פועלים ובערב תסתרק יפה ותשים מפות מגוהצות על השולחנות. והוייב? סוציאליסטי-שיתופי אבל עם קלאסה
אי שם בין מערכת עיתון הארץ לבין בית משפט השלום בתל אביב – יש שיגידו, אזור מחלוקת בימים אלו – שוכנת לה מסעדת ארטל פורמל החדשה, אלגנטית וקלאסית באופן מיוחד. המסעדה, שנפתחה לפני כשבועיים, מובלת על ידי דור ונגר ומיקה אלקיים (לשעבר איגרא רמה וסנטה קתרינה) במטבח, השף-קונדיטורית אור מכלוף (לשעבר וייס) וארבל בש על הנהלת המסעדה והיין (לשעבר נורמן ו-a). בקיצור, צוות מיומן ומנוסה שיש להם מה לומר.
ואכן יש להם. ארטל פורמל הוא מקום רענן ושונה בנוף – לא עוד בר יין, לא עוד מסעדת שף מהוגנת אך גנרית, אלא מקום שבו אפשר לאכול עוף ואורז לארוחת צהריים בבגדי עבודה, ולבוא בערב לשתות כוס יין צונן תוך אכילת ניוקי זנב שור חד פעמי. האהבה לאירוח מתבטאת פה בכל אלמנט, החל מהתפריט עליו נפרט בהמשך, כלה בעיצוב המזמין והחמים עליו אמונה המעצבת נעה קידר ועד השירות הפמילארי אך המהודק בעת ובעונה אחת.

אז על שום מה ארטל פורמל? ארטל הוא מושג שמקורו ברוסיה שלפני המהפכה הקומוניסטית, ומשמעו ארגון לא ממוסד של בעלי מלאכה שחיו ביחד ויצרו בקואופרטיב משותף (מה שמתחבר יפה מאוד לסביבה של קרית המלאכה). ואילו, הפורמל, מייצג את הצד הפורמלי של המקום, שמבקש להיות גם מקום בילוי אלגנטי ומהוגן. אז מתי ארטל? בשעות הצהריים, המסעדה תהיה בנוסח דומה למסעדת פועלים, עם שלוש מנות עיקריות וצלחות קטנות של סלטים ומתבלים לפתיחת שולחן לצד ברז בירה צונן. ומתי פורמל? זה כבר בערב, כשהמפות יגוהצו, הנרות ידלקו, התפריט ישלף והיינות ימזגו לגביעים.
הרעיון של ארטל פורמל, הוא ליצור ביחד מתוך כבוד זה לזה ולצוות העובדים. דור ונגר מבקש לא לכנות את עצמו שף, אלא הוא מעיד על עצמו שהוא עובד בשיתוף פעולה מלא עם שאר צוות המסעדה והטבחים, בהנאה, הדדיות ורצון לעשות כאן משהו ביחד מתוך אהבה אמיתית וכבוד לאוכל. הדבר ניכר גם בתמחור המנות שהוא הוגן ומאפשר לגמרי, כשאין בתפריט הערב מנות שעולות על 88 ש"ח וגם רבים מבקבוקי היין מתומחרים בסביבות 120-150 ש"ח לבקבוק. הערכים הללו, שנדמה שהפכו משכבר לשחוקים, הם אבני הדרך לאורם מבקש צוות המסעדה לפעול. במיוחד בימים אלה, בהם לסעוד במסעדה בשעות הערב מרגיש לרגע סוריאליסטי לחלוטין. לשאלתי איך זה לפתוח מסעדה בימים כאלה, אני נענית כי זה אכן מרגיש הזוי, וכי הם מבקשים להתאים עצמם להלך הרוח הנוכחי (כך למשל, אתמול בערב, ב-27.3, המסעדה נותרה סגורה).

ומה בתפריט אתם שואלים? בצהריים המנות הן כאמור בנוסח מסעדת פועלים, עם מבחר של שלוש מנות בשריות (תהיה אופציה טבעונית) שמוגשות לצד סלטים בפורמט פתיחת שולחן. הקטנות יהיו מטבוחה, סלט ג'רג'יר, טחינה וחריף והעיקריות יהיו אורז עם עוף, בימי בחורף ראמן יהודי עם אטריות וקניידלך, קוסקוס בשלישי ועוד מתחלפות ומשתנות לפי החשק של מיקה ודור המובילים את המטבח.
תפריט הערב, מציע מנות במחירים ראויים ונוחים, בסגנון צרפתי-אירופאי לצד נגיעות מקומיות וייחודיות. למשל, פורל מעושן עם תפוח אדמה, שמנת חמוצה ועירית (73 ש"ח), טורטליני גבינת קדוש עם חמאת פלפל שחור (68 ש"ח), ניוקי, תבשיל ירוקים ופרמזן (75 ש"ח), רייט עוף, כרוב כבוש, חרדל ולחם (75 ש"ח), תמנון צלוי על לחם, עם אריסה, לימון כבוש וקרם פרש (53 ש"ח) ועוד מנות טובות ונוספות שמבטאות יד מיומנת ומחשבה יצירתית. את תפריט הקינוחים אצרה ויצרה השף קונדיטור אור מכלוף. בזכותה תזכו לאכול טארטלט הדרים עם שוקולד לבן והל (25 ש"ח ליחידה), או אגס בקומפוט עם קרם לוז (42 ש"ח), יהיה גם זביונה שרי עם תותים ומדלן שאנחנו ממש רוצים לאכול כל יום (44 ש"ח). מה עוד אפשר לבקש? אחרי פסח המסעדה תיפתח גם לקפה וכריכים ומוזלי לארוחת הבוקר אידאלית.
ארטל פורמל שוקן 23. ארוחות הבוקר והצהריים יתחילו אחרי פסח, כרגע המסעדה פועלת החל מ-18:30