המשבר לא עוצר: איבדנו גם את המסעדה הכי קטנה וחמודה ביפו
רק לפני חמישה חודשים פתח השף און משען את Out Of The Box, מסעדת שף צנועה שלגמרי חשבה מחוץ לקופסה, אבל חודשיים קשים מדי בעקבות הפיגוע ביפו הובילו לסגירתה. השבוע עוד אפשר (וכדאי!) להגיע לארוחת טעימות אחרונה
נראה שזה כבר נעשה נוהג קבוע לפתוח את השבוע עם עוד מסעדה שנסגרת. והפעם על הפלאנצ'ה Out of the Box ביפו, המסעדה של השפים און משען (דה ליטל בורגר שופ) וטל צור, שנפתחה רק לפני חמישה חודשים ושבוע.
>> ארז קומורבסקי פותח מסעדת חורף ביפו. האביב יכול לחכות
>> "התקווה מתה אחרונה": בשאפה בר עושים מאמץ אחרון לשרוד
בפוסט שפורסם אמש כותב משען "חלום באספמיא, אפיזודה חולפת, לא משנה איך תגדירו את זה, דה בוקס הייתה בשבילי הרבה יותר מזה. אולה (השפית אולה פפר ששימשה סומלייה – ש.ב.ד.) טל ואני הקמנו את המסעדה כדי לעזור לזולת, לא בצורה אלטרואיסטית, לכולם היה אינטרס, לבשל ולהנות למרות המצב הבטחוני שהערים קשיים ואולי גם לקחת משהו הביתה. במרוצת החודשים הצלחנו לשמח ולהביא נחמה להרבה אנשים ועל הדרך להתחיל לרפא את הנשמה שלנו אחרי אירועי ה-7 באוקטובר דרך עבודה לא מתפשרת. מה שכן המציאות הישראלית היא כמו מטוטלת, במיוחד בתחום שבחרנו לעבוד בו ובתור מסעדן אתה חשוף לכל גחמה ציבורית, כל אזעקה, כל קריאה בקול רם יותר מהרגיל וכל בום לא מוסבר מכווץ לך את הבטן בידיעה שזה יכול ישפיע על הסרוויס בהמשך הערב".
אאוט אוף דה בוקס עברה כמה גלגולים מאז הקמתה, אך הנתינה מלווה אותה לאורך כל חייה הקצרים. בראשית הדרך בישלו משען וצור במטבח הזעיר ארוחות למפונים, המשך ישיר לתמיכתם במערך הלוחם בתחילת המלחמה. "אמרתי לעצמי שאו שאני מפסיק לתרום ומשנה את כל הלך הרוח של החיים שלי בשנים האחרונות, או שנייצר מסעדה", סיפר לנו משען בראיון שערכנו עמו לרגל הפתיחה, כשבשעות הבוקר שימש המקום כחמ"ל בישולים אותו מימן מכיסו הפרטי. "מתישהו כבר נהיה מעיק על הנשמה להכין אוכל ביתי. תפסתי את טל ואמרתי לו 'הרבה אנשים שמגיעים לכאן מתעניינים בפיין דיינינג שעשיתי בעבר. אולי הגיע הזמן להחזיר אותו'".
וכך אאוט אוף דה בוקס גרסת המסעדה יצא לדרך. משען וצור בנו הכול ב-20 אצבעות, ניסרו לוחות עץ ונירוסטה ודאגו לכל פרט, עד לרמת צלחות הגשה שעוצבו במיוחד בהתאמה למנות. לפתיחה הם יצרו תפריט ביסטרו מבוסס על המטבח יהודי־ישראלי "שיש בו וריאציות של האזור שאנחנו נמצאים בו" והגישו לחמניות פמפושקי רוסיות וקבב עם צזיקי, שיפוד גראטן עם שומן אווז ובוטרגה; וחציל וטופו במרינדת אורז מותסס עם דלעת יפנית וטחינה.
בשלב בי"ת אמורה הייתה להיכנס לתוקף ארוחת טעימות שתקבע את מעמדה של אאוט אוף דה בוקס כמסעדת שף. לפני שלושה שבועות היא אכן הושקה, אך לא היה די בכך כדי למנוע את הסגירה, שהושפעה גם מהמצב ביפו. "בתור תושב יפו מזה שש שנים, תמיד ראיתי לנכון להגן על הדו קיום ולנרמל דברים קיצוניים באופן עיוור. מיותר לציין שיש דברים שקשה לנרמל ומאז החודשיים שכמעט עברו מהפיגוע הנוראי ביפו נוכחתי לדעת שלא משנה כמה ננסה, יש דברים שקשה להתמודד איתם, אסקפיזם או לא", כותב משען בפוסט הפרידה.
השבוע עוד אפשר יהיה להגיע לאאוט אוף דה בוקס לטעימות אחרונות מתפריט הטעימות (485 ש"ח ואפשרות להתאמת יינות תמורת עוד 150 ש"ח). מה יקרה הלאה בחלל הקטן שלפני כן איכלס את ספוט הפיתות זלמניקו – עדיין אין לדעת, אך משען רומז שזו אינה המילה האחרונה. "דה בוקס יכנס לתרדמת לתקופה הקרובה, אבל כאופטימיסט מובהק אני בטוח שתראו את הלוגו של האסטרונאוט שלנו מתנוסס שוב בקרוב".
וכך יפו נפרדת ממסעדה עם שאר רוח ונשמה, עוד שורה ברשימה ארוכה של מקומות שנסגרו מאז פרוץ המלחמה (מנסורה, אונזה, חג' כחיל) או כאלה שנאבקים על קיומם (גיוס המונים לטובת השאפה בר). אט אט היא הולכת ומתפרקת מנכסיה הקולינריים בהשמדת ערך שמותירה עוד ועוד חללים ריקים שבעבר נשמעו בהם צלצולי סכו"ם ונקישת כוסות. בסוף רק אבו חסן יישאר. להזמנות