דוקאביב 2025: תחרות קשה בדרך לאוסקר וגעגועים ל"אורנה ואלה"

"אורנה ואלה" (צילום: רועי רוזן)
"אורנה ואלה" (צילום: רועי רוזן)

פסטיבל דוקאביב חוזר בחודש הבא עם מהדורתו ה-27 (31.5-22.5), ויותר מ-36 סרטי דוקו ישראלים חדשים ש-13 מתוכם יאבקו על הפרס הגדול ועל האופציה להגיש מועמדות לאוסקר. אותנו מעניין בעיקר הסרט של תומר הימן על בית הקפה האיקוני בשינקין, אותכם מעניין בעיקר שכרטיסים מוזלים יצאו למכירה

אביב הגיע, פסח בא, וזה בדרך כלל אומר שגם פסטיבל דוקאביב הגיע. ואכן, הפסטיבל הבינלאומי הגדול לקולנוע דוקומנטרי חוזר אלינו זו השנה ה-27, כמעט שלושה עשורים שבמהלכם הצטרף לרשימת פסטיבלי הדוקו החשובים בעולם, והפעם עם הקרנות בכורה של מעל 100 סרטים דוקומנטריים מהארץ ומחו"ל, מתוכם 36 סרטים ישראלים מקוריים חדשים, וכנהוג בדוקאביב גם שלל אירועים מיוחדים, מפגשים עם יוצרים והקרנות אקסקלוסיביות. סמנו לעצמכם את הזמן והמקום: 31.5-22.5, סינמטק תל אביב ולוקיישנים נוספים ברחבי העיר. המכירה המוקדמת (כרטיסים במחירים מוזלים) כבר פתוחה.

>> בשכונה כולם חיים בהרמוניה. המדינה יכולה ללמוד מזה משהו // יוצרים כותבים
>> "ישראלים טובים בלחיות במציאויות מקבילות" // אסף אסולין // יוצרים כותבים

"Holding Liat" (צילום באדיבות The Film Collaborative)
"Holding Liat" (צילום באדיבות The Film Collaborative)

הסרט הפותח של הפסטיבל יהיה "Holding Liat", סרטו של הבמאי האמריקאי ברנדון קריימר, זוכה פרס הסרט התיעודי הטוב ביותר בפסטיבל ברלין האחרון – תיעוד אינטימי ומלא תקווה של בני משפחתה של ליאת אצילי, החיים מדקה לדקה עד לשחרורה מהשבי ותוך כדי כך מתמודדים, כל אחד בדרכו, עם מורכבות עתיד המדינה ביום שאחרי.

"הגברת הראשונה" (צילום: דניאל בינסטד)
"הגברת הראשונה" (צילום: דניאל בינסטד)

במוקד פסטיבל דוקאביב, כמדי שנה, תעמוד התחרות הישראלית אליה נבחרו לא פחות מ-13 סרטים חדשים של יוצרים ישראלים המציגים עשייה דוקומנטרית ייחודית, עשירה ומגוונת, ונראים השנה כמו בציר מרתק במיוחד, מהם אנחנו עשויים לקבל בסוף הדרך גם מועמד לאוסקר:
"Know Hope", סרטו של עומר שמיר על אמן הרחוב הידוע "נו הופ" שנאלץ ליצור אמנות רחוב פוליטית ורגשית בעקבות מחלתו (דו בו גרסו פילמס)
"אורנה ואלה"
, בבימויו של תומר הימן, המציג דיוקן של שתי נשים פורצות דרך והמסעדה המיתולוגית שהקימו בתל אביב (HOT8, סרטי האחים הימן)
"דייטריפ", סרטה של רוני אבולעפיה, המספר על ארבע נשים אפגניות שנמלטות מהטאליבן בעזרת עיתונאית ישראלית במבצע חילוץ יוצא דופן (כאן 11, ענני סטודיו)
"הגברת הראשונה"
, סרטם של אודי ניר ושגיא בורנשטיין, על אפרת טילמה, מחלוצות הנשים הטרנסיות בישראל, היוצאת להילחם שוב על חירותה (כאן 11, אודי ושגיא הפקות, סרטי האחים ביטס);
"המבריחים", בבימוי טוני קופטי ויניב ברמן – מסע קומי אקטיביסטי של בעל חנות ספרים ואחיינו, שנאלצים להבריח ספרים בערבית (מכאן, פרסקו סרטים)
"הסתגלות לאפלה", סרטו של שי פוגלמן על סיפורו של ד"ר קצן-אלנבוגן, היהודי היחיד שהורשע כפושע מלחמה נאצי (yes דוקו, מדליה הפקות)
"מפרץ השמש", סרטו של עידו וייסמן על שלושה דיירי אתר קרוואנים ארעי באילת, המתמודדים עם הוויית הבדידות והאנושיות (כאן 11, מססה הפקות)

"ספק ילדה, ספק אישה" (צילום: אלה ארמוני)
"ספק ילדה, ספק אישה" (צילום: אלה ארמוני)

"ספק ילדה, ספק אישה", סרטה של אלה ארמוני, המקבלת מזוודה שחושפת את זהות אביה וסודות אמה – הזמרת דפנה ארמוני (HOT8, שולה ודנה הפקות)
"עיר המתים", בבימויה של קרן אלכסנדר, על בית הקברות היהודי המרכזי בירושלים – מתחת להר, עמוק בבטן האדמה, נחפרות מנהרות קבורה ענקיות, כשרות למהדרין. העובדים והמבקרים יובילו אותנו למסע קולנועי מלא חיים והומור (כאן 11, קובי מזרחי הפקות, ARTEFACTO FÍLMICO);
"פרח", סרטם של אנה ים ואיתמר רוז, על מפגש מקרי בין אנה לאיילין ניר, דרת רחוב עוצמתית המכונה "פרח" מפגש שמוביל את השתיים לצאת למסע מופלא ושובר מוסכמות בחצר האחורית האפלה של תל אביב (כאן 11, איתמר רוז)
"קישקה: מספר את עצמי", בבימויו של גד אייזן, על סיפור חייו הטרגיים של מישל קישקה המאייר שהופך לרומן גרפי בניסיון לרפא את פצעיו (כאן 11, גדס פילמס) "רובינא – היה רע לתפארת", סרטה של סיגל ראש, המספר את סיפורן האגדי של מלכת התיאטרון חנה רובינא ובתה אילנה, דרך מורכבות יחסיהן (HOT8, פרדס סרטים)
"שוטינג", סרטה של נטעלי בראון מספר שלושה סיפורים החושפים את הממד האתי האפל בקשר שבין הממסד הביטחוני לתעשיית הקולנוע בארץ (yes דוקו, נטעלי בראון וטל ברדה).

"רובינא – היה רע לתפארת" (צילום: מירלין ירון)
"רובינא – היה רע לתפארת" (צילום: מירלין ירון)

במסגרת הפסטיבל יענקו השנה פרסים בשווי של למעלה מ-400 אלף ש"ח, ובראשם הפרס הכספי הגדול ביותר בישראל ליצירה דוקומנטרית ע"ש דב יודקובסק לסרט הישראלי הטוב ביותר, ובנוסף יקבל הסרט הזוכה מענק כספי מיוחד לשיווק וקידום הסרט מטעם מועצת הפיס לתרבות ולאמנות לקראת המרוץ לאוסקר האמריקאי. כמו כן, יוענקו במסגרת התחרות פרס ראש עיריית תל אביב-יפו לסרט ביכורים, פרס יוסי קאופמן לבימוי באדיבות קרן מקור לסרטי קולנוע וטלוויזיה, פרס חבר השופטים באדיבות חברת הראל ביטוח ופיננסים, פרס העריכה, פרס הצילום באדיבות החברה הגיאוגרפית, פרס התחקיר ופרס אלבי לדמות מובילה שינוי.

לצד הפסטיבל תתקיים גם סדרת אירועים חווייתיים המשלבים תרבות, קולנוע, מוזיקה ושיח יוצרים מובילים מעולם הקולנוע והרשתות החברתיות, הקרנות "מחתרתיות" כמו הקרנה מיוחדת לרגל 20 שנה לסדרת המופת של ארי פולמן "החומר שממנו עשויה האהבה" ועוד, בפרויקט משותף עם "דבק" – צוות פיתוח הקהל הצעיר של אגף התרבות והאמנות בעיריית תל אביב-יפו. תהיו בטוחים שפרטים עוד יבואו.
>> פסטיבל דוקאביב ה-27, 31.5-22.5, פרטים וכרטיסים מוזלים במכירה מוקדמת כאן