חלאס בזבוזים: אהרוני ואייל שני מצטרפים לטרנד של דיסקו מרקים

תעמדו בתור, זה גיוזה חמוסטה של רחל אלול. דיסקו מרקים, שרונה מרקט (צילום: איתמר גינצבורג)
תעמדו בתור, זה גיוזה חמוסטה של רחל אלול. דיסקו מרקים, שרונה מרקט (צילום: איתמר גינצבורג)

איך מפסיקים לזרוק לפח כ-37 אחוז מהאוכל שאנחנו קונים? קודם כל, באים לפסטיבל דיסקו מרקים הבינלאומי בשרונה מרקט (חמישי-שישי, 31.1-30.1). אחר כך אוכלים מרק של אהרוני או אייל שני ומשלמים כפי יכולתכם. ואז, בתוך קערות המרק המהבילות והטעימות, יעבור גם המסר

27 בינואר 2025

דיסקו מרקים, פסטיבל המרקים החברתי שכבר הפך לטרנד בשלל ערים ברחבי העולם ויתארח בסוף השבוע הקרוב לראשונה בארץ בשרונה מרקט – טומן בחובו לא רק מרק חמים, נעים וטעים אלא גם בשורה חברתית חשובה מאין כמוהה, במיוחד באקלים הנוכחי של עולמנו, שכן צו השעה קורא למגר את תופעת בזבוז המזון (שישראל היא מהמובילות בה בעולם). ויפה שעה אחת קודם.

>> גיהנום בלשון, גן עדן בלב: 11 המנות הכי חריפות בתל אביב
>> הרגו את השליח: כך ניסיתי להיגמל ממשלוחי וולט, ולגמרי נכשלתי

ואם לא שעה אחת קודם, אז לפחות בפסטיבל שיתקיים בסוף השבוע הקרוב בחמישי ובשישי (31.1-30.1), שם יעמדו וימתינו רק לכם כ-17 סירי מרק שונים, מסקרנים וערבים לחיך. מנאל עיסמאיל, למשל, תציע קובה דלעת, קובה סלק ומרק עם כיסוני שישברק המפורסמים שלה; רחל אלול תגיש מרק חמוסטה עם גיוזה חמוסטה שאנחנו לא יכולים לחכות לו יותר; הקוסם יגיש מרק חומוס מהביל עם שמן זית פיקואל ועוד רבים וטובים.

יהיה דיסקו. מנאל עיסמאיל על סיר של קובה סלק (צילום: איתמר גינזבורג)
יהיה דיסקו. מנאל עיסמאיל על סיר של קובה סלק (צילום: איתמר גינזבורג)

אבל זה ממש רחוק מלהיות הכל, כי במרכז הפסטיבל תוקם מרקיה חברתית מבית השפים ישראל אהרוני ואייל שני, שיעמידו לראווה שני סירי מרק גדולים ומבטיחים: אהרוני עם מרק תירס סיני קלאסי עם נטיפי ביצה ברוח האייטיז האהובות, ואייל שני עם מרק מינסטרונה איטלקי ועשיר עם עגבניות מתוקות, ירקות שורש ופסטה לפי מיטב המסורת. המרקים מבית היוצר של השניים יהיו במתכונת "שלם כפי יכולתך" כאשר כל ההכנסות יתרמו לארגון לקט ישראל. והנה הגענו לבשורה החברתית.

פסטיבל דיסקו המרקים הנוכחי מתקיים בשיתוף ארגון לקט ישראל, ארגון הצלת המזון הגדול בארץ הפועל למיגור תופעת אי הביטחון התזונתי, באמצעות שיתוף פעולה עם חקלאי ישראל, שתורמים תוצרת חקלאית עודפת וגם פירות וירקות בעלי מראה "משונה" שאינם מגיעים לרשתות השיווק אך הם מזינים וראויים למאכל. פעילות הצלת המזון מאפשרת לארגון למנוע את השלכתו לפח ולהעבירו לאלו הזקוקים לו. בשנת 2024 הארגון הציל למעלה מ-2 מיליון ארוחות מבושלות ולמעלה מ-31 מיליון טון תוצרת חקלאית והעביר אותם ל-415 אלף נזקקים מדי שבוע דרך 300 עמותות שונות. את הירקות המוצלים תורם לפסטיבל המשק החקלאי עלה הביתה, שגם הוא עובד בשיתוף פעולה מתמיד עם ארגון לקט ישראל כדי לחנך את הצרכן הביתי לצמב"ז (צמצום בזבוז מזון).

גם מירקות פחות יפים אפשר להכין מרק מושלם. דיסקו מרקים, שרונה מרקט (צילום: איתמר גינצבורג)
גם מירקות פחות יפים אפשר להכין מרק מושלם. דיסקו מרקים, שרונה מרקט (צילום: איתמר גינצבורג)

"בעלה הביתה אנחנו כל הזמן מנסים לחשוב איך להתמודד עם העניין הזה של פחת (waste), ומנסים להעלות אותו למודעות", מסיבר גדעון בילינסקי, מבעלי עלה הביתה ועלה עלה. "באתר שלנו יש אפשרות להזמין ארגז זירו ווייסט, שהוא ארגז הפתעה של מה שקטפנו בשדה בבוקר ולא מספיק אסתטי לרשתות השיווק או לשפים, ירקות לא פחות טעימים או מזינים, רק פחות יפים. אנחנו מציעים אותו במחיר ממש אטרקטיבי באתר, וכל הזמן חושבים איך להביא את העניין יותר לראש של הצרכנים, שלשמחתנו הופכים למודעים לאט לאט. עשינו גם ארגז ירקות שורש למכרסמים למי שיש בבית, הכל במטרה לזרוק כמה שפחות ולהשתמש בכמה שיותר".

בחזרה לאייטיז. ישראל אהרוני, דיסקו מרקים בשרונה מרקט (צילום: אריאל עפרון)
בחזרה לאייטיז. ישראל אהרוני, דיסקו מרקים בשרונה מרקט (צילום: אריאל עפרון)

ישראל אהרוני, שהתגייס לפסטיבל עם סיר המרק החברתי שלו בשיטת שלמו-כפי-יכולתכם, אומר על כל זה ש"אני לא מאמין במהפכות גדולות, כי הן לא בהכרח אפקטיביות. עם זאת, אין אקוטי במדינה כמו שלנו להתחיל לדאוג לכך שהרבה פחות מזון ייזרק לפח. יוקר המחייה פה ממשיך לטפס ואנחנו פשוט לא יכולים להרשות לעצמנו לזרוק כל כך הרבה אוכל. לכן הפסטיבל, למשל, זה רעיון נהדר. להעביר את המסר דרך קערת מרק טעימה וחמימה וכך להכניס את הרעיון למודעות של מי שמגיע לאכול. זה חשוב ובר קיימא וככה כולם ירוויחו ויתחילו לשים לב".

המסר עובר דרך קערת המרק. דיסקו מרקים, שרונה מרקט (צילום: איתמר גינצבורג)
המסר עובר דרך קערת המרק. דיסקו מרקים, שרונה מרקט (צילום: איתמר גינצבורג)

איך אפשר כאדם פרטי לבזבז פחות מזון?
בסוף זה באמת מתחיל במטבח בבית, אני למשל עושה קניות קטנות ולא לשבוע שלם, ככה זורקים פחות ומשתמשים במה שיש במקרר. חוץ מזה, תמיד אפשר להשתמש בירקות עייפים לציר ירקות שאפשר להקפיא, בקליפות לציר או לרוטב. להיות יצירתיים".

ומה אתה תכין לפסטיבל?
"אני הלכתי על מרק תירס עם נטיפי ביצה, קלאסיקה סינית מאחד מהמתכונים הראשונים שלי שכבר למדתי שאהובה על כולם. מגדול ועד קטן, תמיד קולע. גם עליי זה אחד המרקים האהובים מכל הזמנים".