בעקבות האוצר האבוד: המיזם שעוזר לתל אביב לעשות אמנות מזבל

הזבל של האחד הוא האוצר של השני? בהחלט נכון מאוד. אם אתם מחפשים חומרי גלם ליצירה שלכם, יש מקום אחד שאתם צריכים להתחיל בו וקוראים לו "האוצר", פרויקט משותף של איגוד האמנים הפלסטיים ועיריית תל אביב-יפו. באירוע ההשקה בסופ"ש הבא תמצאו גם פריטי אספנים במחירי בעלת הבית השתגעה
לעשות אמנות זה עניין כלכלי מאתגר. עזבו את העובדה שקשה (מאוד!) להתפרנס מאמנות בארץ, אבל מי שעושה אמנות או שמסביבו א.נשים כאלה יודע שאמנים.ות מוציאים גם לא מעט כספים מכיסם הפרטי כדי לממן את היצירות שלהם. ולא מדובר רק באמנים חזותיים. גם אנשי ונשות במה, מחול, תיאטרון, מוזיקה ועוד – עושים את זה באופן די תדיר. אהבה זה כואב ויצירה זה יקר.
>> לחגוג את החיים המשותפים בלי לעשות מזה כותרת // נורמן עיסא
>> היצירה הישראלית זקוקה לחמצן. השר קרעי מזריק לה רעל // דעה
איזה מזל שיש מיזמים שמנסים להקל על העניין. אחד המרכזים מביניהם הוא "האוצר", מיזם של איגוד האמנים הפלסטיים, שלקח על עצמו לסייע בכל הנושא של חומרי הגלם והאביזרים ליצירה. "האוצר" אמנם פועל כבר למעלה מארבע שנים אבל בשבוע הבא הוא יושק מחדש במתכונתו העדכנית – גדולה יותר, מאובזרת יותר, יעילה יותר.
האוצר הוא מתחם מחזור לאמנים ויוצרים ששוכן באוהל ענק המשתרע על פני 200 מ"ר ברחוב הברזל ברמת החייל. זהו מתחם מחזור ראשון מסוגו בישראל, שהוקם בשיתוף עיריית תל אביב-יפו ואיגוד האמנים הפלסטיים, בתמיכת מפעל הפיס. האוצר הוא מרכז יצירתי, אקולוגי וקהילתי, המגדיר מחדש את גבולות המחזור, היצירה והחיבור שביניהם. הוא פתוח בפני אמנים מתחומים שונים, אנשי חינוך ויוצרים באשר הם.


"מי שהגה את הרעיון במקור היה יו"ר איגוד האמנים הפלסטיים, שחר פרדי כסלו. ברגע שהוא הגיע אליי לקחתי אותו בשתי ידיים", מספרת רויטל בן-אשר פרץ, יועצת ראש עיריית תל אביב-יפו לאמנות ומובילת מדיניות לקידום זכויות האמן באיגוד האמנים הפלסטיים. את הפרויקט מובילה בן-אשר פרץ יחד עם יוני רז פורטוגלי, מנהל הפרויקטים באיגוד האמנים הפלסטיים ויניב עמר – אמן ומנהל המתחם, שהוא גם זה שנמצא בשטח ואחראי על התפעול היומיומי.
"אנחנו, הישראלים, עוד לא מאוד הטמענו את מהפכת המחזור והאקולוגיה. לכן הפרויקט הזה הוא ממש פרויקט דגל עבורנו, והוא win-win לכל המעורבים", אומרת בן-אשר פרץ. "ראשית – האמנים, שאנחנו יודעים שהם לא נהנים מתקציבים רבים, מה שעוד יותר מורגש בתקופות משבר כמו מלחמה. בשביל להמשיך לעשות אמנות הם חייבים חומרי גלם והם מוציאים עליהם לא מעט כסף. אז קודם כל, החסכון הוא משמעותי. שנית, לא מעט אמנים מגיעים לאוצר, מסתובבים ומקבלים רעיונות. יש משהו שמצית את הדימיון בלראות בעיניים את החומרים. ה-win השלישי הוא הסביבה שיוצאת נשכרת – אנחנו חוסכים כ-40 טון של הטמנת פסולת מדי שנה".

אז מה בעצם אפשר למצוא באוצר? ובכן, קצת מהכל. "בתוך האוהל בתוך יש ערמות של פסקפקס, המון עצים חתוכים, בדים עבור הפקות של תיאטרון ותפאורה, המון כלי עבודה, מקדחות, מקרנים, מסכים ועוד ועוד. כל פריט נמכר במחיר של בין 5 ל-100 שקלים, אבל צריך לזכור שזה לא שוק פשפשים. זה מיזם שנוצר עבור אמנים, ומטרתו לשרת אמנים ולהקל עליהם".
מאיפה בעצם מגיעים כל החומרים?
"יצרנו מערך של תורמים שמורכב ממוסדות תרבות בעיר כמו מוזיאון תל אביב, מוזיאון ארץ ישראל, תיאטרון הקאמרי, מוזיאון נחום גוטמן ועוד; וממוסדות מחוץ לעיר כמו למשל מוזיאון פתח תקווה. יש במערך גם עסקים ומפעלים, יש לנו לדוגמה הסכם עם דקתלון שבמסגרתו הם מעבירים לנו עודפים, או עם מיקרוסופט שבמקום לזרוק ציוד מעבירים אלינו. בנוסף, אנחנו אוספים מאנשים פרטיים, מעזבונות, מדירות שמתפנות במסגרת תמ"א 38 בתל אביב וברמת גן, ועוד.
"אנחנו מקבלים הרבה פניות מאנשים שרוצים לתרום, וקודם כל בודקים שלא מדובר רק במישהו שרוצה שנבוא להוריד לו את מכונת הכביסה. ליניב עמר שמנהל את המתחם יש חיבור עמוק לפסולת ולרדי מייד. הוא לא בוחל, טומן את ידיו בזבל, מסתובב ואוסף. אנחנו עובדים גם על שיתוף פעולה עם אגף שפ"ע (שיפור פני העיר) של עיריית ת"א-יפו, שמעבירים הרבה מהציוד שהם אוספים, במקום לזרוק אותו".


במהלך החודשים האחרונים ולרגל ההשקה המחודשת ביצעו אנשי האוצר סקר כדי לבדוק לאיזה חומרים יש הכי הרבה ביקוש אצל אמנים, ובין השאר גילו שיש צורך רב בקלקרים (שהם חומר גלם יקר, כך מסתבר) וגולות (כן, כן). "אנחנו מסייעים גם לאמנים שמבקשים באיתור חומרים ספציפיים. עזרנו כבר למצוא זכוכיות ומפות עתיקות, ואפשר לפנות אלינו אם זקוקים לעזרה באיתור".
עוד חידוש הוא שעד כה עבד האוצר במתכונת של ימי חלוקה מרוכזים בהרשמה מראש ("בכל פעם היו נרשמים 100, מגיעים 200 ומרוקנים את האוהל"), ועכשיו הוא יהיה פתוח לאורך כל ימי השבוע – גם כן בתיאום מראש דרך אתר איגוד האמנים. "האוהל שופץ, בנינו במות ושדרגנו את התאורה והאוורור. ועם כל התרומות והציוד שאנחנו מקבלים – אנחנו עדיין מוצאים את האוהל מתרוקן ממש מהר. אנחנו בשאיפה להגיע למצב שכל שבוע המלאי מתחלף".

באירוע ההשקה, שיתקיים ביום שישי הבא (20.12), תתקיים גם מכירה של אוצרות מיוחדים מהכספת של האוצר. "תוך כדי חיפושים ואיסופים מצאנו פריטים כמו טבעת יהלום, מצלמות ישנות ואפילו תיק של איב סן לורן. היו אמנים שהגיעו וחשקו בהם, אבל שמרנו אותם למכירה המיוחדת – שבה נמכור אותם במחירים שווים במיוחד. גם ראש העיר יגיע לבקר".
בהמשך, מספרת בן-אשר פרץ, יתחיל האוצר להפעיל גם סדנאות שקשורות בחומרי גלם ויועברו על ידי אמנים ויוצרים שונים, ובמקביל יש כבר דיבורים על פתיחת חללים נוספים באותה הרוח – בתוך תל אביב-יפו וגם מחוצה לה. במקביל, הם ממשיכים לחפש אוצרות לתרומה אז אם יש לכם כאלה, אתם יודעים עכשיו מה לעשות איתם. אנחנו יודעים שאנחנו הולכים לחפש את האוצר שלנו. נתראה שם?
האוצר, אירוע השקה – יום שישי, 20.12 משעה 11:00. הברזל 38 רמת החייל. כאן נרשמים מראש (ללא עלות)
