אם כבר פסטיבל קולנוע: אלה המקומות הכי טובים לאכול בירושלים
נוסעים לפסטיבל הקולנוע? יפה. רוצים לאכול משהו? סבבה. אבל איפה? אל דאגה! יש לנו המון המון המון חוויות קולינריות שוות בדרך לחגיגה הפילמאית. מהסביח הירושלמי המצטיין, דרך הקונדיטוריה עם הקינוחים המפנפנים ועד למסעדות הכי רציניות: הנה מקומות שלא כדאי לפספס
עם מפות לבנות, אווירה סקסית ושירות מצוין – מונא מתברגת בקלות לרשימת המסעדות הטובות בארץ. שף מושיקו גמליאלי (בר 51) יצר מקום שיכול לשרת באותה מיומנות זוג בערב רומנטי, שתיין בודד על הבר או משפחת גרגרנים. התפריט שואב השראה ממטבחים בעולם ומתרגם אותם לירושלמית שוטפת.
מונא, שמואל הנגיד 12, ירושלים
סאטיה
השף אילן גרוסי הוא מאבות הקולינריה הירושלמית החדשה והמסעדות שלו הן תמיד חביבות הקהל. האוכל מקומי ועונתי והוא משקף אהבה לאירוח והבנה בטעם הקהל הירושלמי. סאטיה היא בין המסעדות הבודדות בירושלים שמגישה שרצים ופתוחה בשבת, זן הולך ונכחד בעיר המתחרדת.
סאטיה, קרן היסוד 36 ירושלים
צ'אקרה
הבר־מסעדה הוותיק אינו מנסה להמציא את הגלגל הקולינרי, ואולי דווקא זו הסיבה לכך שהוא נותר רלוונטי ואהוב. בתפריט תגלו מנות שכבר פגשתם באלף מסעדות (הלו קרפצ'ו סלק וגבינה כחולה) וקלאסיקות בביצוע מוקפד לצד פירות ים, שכאמור, קשה למצוא בבירה. כדאי לתפוס כיסא ליד הבר ולצפות במקום שמתנהל כבר שנים כמכונה משומנת.
צ'אקרה, המלך ג'ורג' 41 ירושלים
aso.studio.salon
בית קפה־סלון קולינרי־מעדניה של אייל אסולין, איש אוכל ברמ"ח אבריו. סביצ'ה דג ים ופאקוס, ספגטי בחמאת בייקון עם מרווה, שום ויין לבן ועוד מנות שמחברות חומרי גלם מוכרים בצורה לא שגרתית משקפות ניסיון להציג קולינריה ירושלמית אחרת, נועזת ומשוחררת יותר. בשישי המקום פועל במתכונת בראנץ' ומעדניה ובאופן כללי כדאי לעקוב, כי אסולין הוא איש יצירתי במיוחד.
אסו סלון, ינאי 3 ירושלים
רוחאן
אפשר לקרוא לו סניף של פופינה, אך רוחאן הוא יותר לאונג' בר מאשר מסעדה. שף אוראל קמחי יצר מנות בר סקסיות ועכשוויות, כולל נציגות לרידיפיין מיט, שהולכות מצוין עם קוקטיילים על בסיס חומרי גלם מקומיים, למשל ג'ין ממזקקת Thinkers החדשה. האווירה שיקית ומעוצבת כמצופה ממלון של רשת בראון, ואם תחליטו להישאר ללון – קמחי חתום גם על ארוחת הבוקר.
רוחאן, רחוב הלל 41 (מלון JLM), ירושלים
הקיוסק
המאפייה של הקונדיטור דוד לאור במבשרת היא אבן שואבת לפודי'ז. בקיוסק, שלוחה שנפתחה לטובת תושבי מרכז העיר, תמצאו מאפים מלוחים ומתוקים וגם כריכי באגט וקרואסונים ממולאים, טוסטים וממתקים בעבודת יד.
גן גדעון, בקעה, ירושלים
משק עפאים
בית קפה־מעדניה המבוסס על תוצרת משק עפאים לחקלאות בת קיימא – מודל העוסק בשרשרת גידול ויצור המזון משלב הזרע ועד לצלחת, ומטמיע ערכים של אורגניות, סחר הוגן וידידותיות לבעלי חיים. סניפי משק עפאים מאופיינים בעיצוב נוסטלגי ובתפריט שתמיד אפשר למצוא בו משהו טעים, מארוחת בוקר וקפה טוב ועד מגש גבינות וכוס יין.
משק עפאים, בית הכרם 19 ירושלים
מצלה
מסעדת אוכל הרחוב של שף אבי לוי (המוציא) מגביהה את הרף בכל הנוגע לאוכל רחוב בבירה ומציעה נתחי בשר עסיסיים וירקות צלויים בגריל פחמים פתוח. נשמח לסניף בת"א, רק אומרים.
מצלה, יפו 105 ירושלים
טאקוס לואיס
טאקריה אותנטית קטנה וחמודה שאפשר לאכול בה טאקוס מטורטיות תירס בעבודת יד, עם מילויים שונים הכוללים בשר, דגים והמון רטבים חריפים יותר ופחות.
טאקוס לואיס, שלומציון המלכה 11 ירושלים
קפה קדוש
אין באמת צורך להרחיב מילים על המוסד של איציק וקרן קדוש, אושיות קונדיטוריה ותקשורת. התור תמיד ארוך אך בסופו ממתינים קינוחי בוטיק, עוגות שמרים סקסיות, מנות פסטה אהובות והברקות שכבר נכנסו לפנתיאון, הכלה מאיסטנבול למשל.
קפה קדוש, שלומציון המלכה 6 ירושלים
O2
בכל דיון על מסעדות שף בירושלים עולים אותם שמות, אך הגיע הזמן שמישהו ידבר על O2. את המסעדה שבמלון ענבל מוביל שף נמרוד נורמן (לשעבר אנה), שיצר תפריט בשרי כשר שאינו עושה לעצמו הנחות. מכיוון שבכל זאת מדובר בירושלים, עד 4.8 מוגש במסעדה תפריט דגים מיוחד לרגל תשעת הימים – תקופת אבלות לרגל חורבן בית המקדש שבה ממעטים לאכול בשר.
O2, ז'בוטינסקי 3 ירושלים
טלביה
מתחת לתיאטרון ירושלים ממוקם בר יין או גסטרו בר במונחי תל אביב, ששמו הולך לפניו כבר שנים רבות. בשעות הבוקר אפשר ליהנות כאן מצלחת דגים מלוחים, אגז בנדיקט או פרנץ' טוסט, ובצוהריים המטבח עובר לפאזת בראסרי. ההצלחה הובילה לפתיחת עסקים נוספים תחת מטריית טלביה: קונדיטוריה צרפתית עם זווית מקומית, גלידריית וריגטו ומסעדת פרינג' המוערכת כשלעצמה.
טלביה, שופן 5 ירושלים
זוני
ביסטרו ותיק שחווה בשנות קיומו את ירושלים על כל תהפוכותיה ושרד כדי לספר ולשמור על שפיות העיר. מרק בצל וסלט קיסר, BLT והמבורגר, קורדון בלה וסטרוגנוף הם דוגמה לקלאסיקות שתמיד באות בטוב עם כוס יין ואווירה ידידותית. הבראנץ' לבדו הוא סיבה טובה לנסוע לירושלים, מפגן מוגזם של פחמימות, ביצים וקינוחים.
יואל משה סלומון 15, ירושלים, 02-6257776
רחל בשדרה
נכון שבפועל מדובר בסנדוויצ'יה, אך הכריכים שרחל בן אלול יוצאת מאסטר שף מכינה הם הכל חוץ מאוכל "על הדרך". ממרחים, ירקות, גבינות ועשבי תיבול נערמים זה על גבי זה ויוצרים מגה־כריך מאתגר אך טעים אש. מקום שמצדיק עמידה בתור, על אף שלתל אביבים פשוט יותר לקפוץ לסניף בשרונה מרקט.
רחל בשדרה, שדרות בן מימון 13, ירושלים, 02-6644122
שוק מחנה יהודה
כמעט מדי שבוע נפתחים בשוק בתי אוכל ומקומות בילוי חדשים שמצטרפים לשחקנים הוותיקים (מחניודה, עזורה, סטקיית חצות). אם החלטתם לקפוץ לשוק – ואיך אפשר שלא – הנה כמה תחנות שכדאי לשים אליהן לב.
ארחנטו
מינימליזם הוא שם המשחק בדוכן האוכל הארגנטינאי של השף לוקס סיטרונוביץ', מי שגדל במחלקת הנוער של "מחניודה" ופיקד על מסעדת "הסדנא" לפני שיצא לדרך עצמאית. אמפנדס בעבודת יד וכריכי עוף מפורק ובשר שהולכים מעולה עם בירה מחבית הם סוג של מאסט למי שטרם טעם.
אישטבח
מעטים המקומות שמדגימים מהו מטבח ישראלי חדש טוב יותר מאשר בית המאפה הזה, שמשלב מאכל בסיסי סורי/כורדי בשם שמבורכ עם ירקות כבושים, ממרחים וצ'אטנים נוסח יהדות הודו. התוצאה היא מקום פשוט, זריז, מפתיע ושמח שהיינו שמחים למצוא כמותו בתל אביב.
סביח אריכא
את מספר הסביחיות בירושלים אפשר לספור על יד אחת. המנה הטובה ביותר נמצאת אצל איתי אריכא ברחוב אגריפס והיא נותנת בקלות פייט למוסדות סביח מפוארים מהמרכז. חצילים שמטוגנים ברגע ההזמנה, פיתות חמות שלא נקרעות לעולם ומגוון תוספות והכול מינימלי, טרי ומדויק.
דוויני פיתה בר
לנישה הכי נכונה בקולינריה הישראלית כיום נכנסה דיני קסורלה, אשת תקשורת לשעבר ומתמודדת מאסטר שף, שבכוך קטן בפאתי שוק מרכיבה פיתות רכות במילוי סטייק דקה, חריימה, כרובית ומעורב טבעוני, עם הרבה חריף ועשבי תיבול טריים. לקוחות קבועים נשבעים במנת צ'יפס בפיתה, ומה שלא תעשו – אל תשכחו להזמין עראק מעורבב עם רוזטה.
פיצריה פלורה
בר חינני ותפריט קטן הם הבסיס למסעדונת הזו, ששמה כבר פרץ את גבולות ירושלים בזכות פיצה פריכה ומצוינת ומנות פסטה שמזכירות טרטוריה באיטליה. פיצה פלורה עם רוקט טרי ואפרול שפריץ על רקע המולת שוק מחנה יהודה (או ללא המולה בסניף ברחביה) הם עונג פחמימתי ואלכוהולי קטן וטוב.
עזורה
אין מי שלא מכיר את עזורה, ולא רק ירושלמים. שמה של המסעדה הוותיקה נישא בפי פודיז שמגיעים לטרוף סופריטו בטעם געגוע ונוסטלגיה. מקום של כבוד שמור למרקי קובה שמוגשים על רקע ניחוח פתיליות.
רחמו
רק שתי מילים יש לנו הפעם: אורז ושעועית. ומי שלא מכיר שיתבייש לו בפינה.
קבוצת מחניודה
שוק מחנה יהודה הוא שם נרדף לקבוצה של שף אסף גרניט: מסעדת מחניודה (שבשיפוצים עכשיו, נסו להשיג מקום בפופ אפ התל אביבי שקיבל מהממבקר שלנו חמישה כוכבים נדירים) והבר יודל'ה, צמח הצמחונית־טבעונית ו־GG קובלה, דוכן כריכים במאפה קובנה־חלה שגם הוא הגיע לשרונה מרקט. רק כדי להישאר בעניינים אתם חייבים לעצמכם טעימה מאחד מהם לפחות.