מה הסוד של מקום כמו "הסוד"? שאם תקראו לו חנות יין הוא יעלב
לפני עשרים שנה סאבלימינל ושרית חדד ניסו לגלות אותו, אבל "הסוד" מתגלה במלואו רק כששותים מספיק. כי זה שם ספריית היין המקומית שנפתחה ממש בצמוד למתחם חצר היין "הגפן". מה זה ספריית יין? ובכן, זה לא ממש סוד, כי כל התשובות בכתבה. חוץ מלשאלה מה הסוד של סאבלימינל ושרית חדד
מאז הקורונה כולנו הפכנו במידה כזו או אחרת לשתיינים. חנויות יין צצו בכל העיר בפורמטים שונים, החל מספוטים רזים לדרינק ונשנוש ועד מקומות שנועדו לשתיינים מושכלים כמו מקווה. במתחם "הגפן – חצר יין מקומי בשוק הפשפשים" לא מסתפקים במזיגה ושתייה סתם כך, ולכן במקום זאת נפתח בצמוד לחצד "הסוד". מה הסוד? שהוא מקום שאם תקראו לו חנות יין, הוא ייעלב.
>> מהפכה במטבח: השף תומר טל מסיים את דרכו במסעדת ג'ורג' וג'ון
ספריית היין המקומית – זוהי הכותרת הרשמית – נועדה לקדם את תעשיית האלכוהול המקומית. כלומר כן, תוכלו לקנות כאן בקבוקים, אבל גם להרחיב את הידע ולפתוח את החך והאף לטעמים חדשים. לשם כך רוכזו תחת קורת גג אחת כ-500 תוויות יין מאזורים שונים בארץ – הערבה, הרי יהודה, מישור החוף, גליל עליון ותחתון ורמת הגולן, וכהילים ארטיזנליים מסקרנים לא פחות.
"מהיום הראשון שפתחנו, לפני שלוש שנים, שמנו לעצמנו למטרה לקדם את תרבות ויצירת היין המקומי מתוך אמונה, ערכים, ואהבה לארץ. עכשיו הבנו שיש מקום לספריית יין שכולה תוצרת מקומית שמדברת את השפה שלנו ומקדמת את הערכים שלנו", מסביר הבעלים גלעד הרפז. "ענף החקלאות והחקלאים מתמודדים כיום עם רפורמות, עלויות המים, חוסר בתקציבים הולמים ומחסור בידיים עובדות. מפרוץ המלחמה המצב רק החמיר לקיצון בדרום ובצפון. חשוב לזכור כי חקלאות מקומית אינה רק ענף כלכלי, היא עמוד תווך בחוסן הלאומי. זה הזמן לגלות סולידריות חברתית וערבות הדדית, ולחזק את החקלאות המקומית שמקפלת בתוכה את כל קשת הרגשות – אהבה, נוסטלגיה, רומנטיקה, חיבור לשורשים וקשר להיסטוריה".
כדי שהספרייה תהיה מקיפה ככל האפשר שמה רשימת היצרנים דגש על יקבים קטנים – מיקה, סקוריה, ננה, יעקב אוריה, אנדרדוג ובר מאור. לצדם נמכרים פט נטים (Pét-Nat) ומבעבעים, וגם כהילים ארטיזנליים: שני סוגי עראק שמייצר היינן והאדריכל רמי בר מאור, ורמוטים של אייל דרורי היינן של יקב עגור, ג'ין וברנדי מיקב פלטר ועוד ועוד. יואב קרמפף מנהל הגפן וניב קורן הסומלייה אמונים גם על התוכן, שהופך את הסוד מחנות למעין מרכז למידה והחלפת דעות. מחר (חמישי, 19.9) יתארח דוד בר אילן, יינן יקב הרי גליל, בשישי בצהריים (20.9) יערכו אנשי יקב ליבנה טעימה מודרכת, ובשבת (21.9) בצוהריים יארח יובל (ג'וב) הרגיל את "הפרלמנט של יוליוס", כל זאת במסגרת אירועי שלוש שנים לפתיחת הגפן.
ואחרי שכל זאת נאמר, ולמרות הערך המוסף, עדיין נשאלת השאלה האם יש מקום בעיר לעוד חנות יין. "בהחלט כן", עונה הרפז בפסקנות. "קודם כל, ברמה הלוקאלית, יש מקום לחנות יין ביפו. אבל חשוב להבין שאנחנו מתכננים להגיע רחוק הרבה יותר מהשכונה, לכל בית. לקדם ייצור מקומי זו מגמה עולמית, ובכל מקום אפשר לראות בשנים האחרונות הליכה ברורה לכיוון של לוקאליות".
ובסיפא הוא מבקש ממני לשמור על הכותרת "ספרייה", כי הסוד אינו סתם חנות בעיניו. "יש פה מעבר לכך, תרבות. זוהי הספרייה הראשונה שתקדם ותדבר טרואר ישראלי במטרה לייצר שיח ושפה משותפת סביב יין, טעמים, זנים ועשייה מקומית. המינגווי אמר 'החרטה הגדולה שלי בחיי היא שלא שתיתי מספיק יין'. ואני אומר שהחרטה היחידה שלנו תהיה בסוף שלא שתינו מספיק יין מקומי".
נועם 3, יפו, ראשון-שישי 15:00-20:00 (שעות פתיחה בהרצה)